Τρίτη, 22 Απριλίου 2025 | 22:04
ΑρχικήΠολιτικήΣύσταση ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου: Συνάντηση Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη

Σύσταση ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου: Συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη

newsroom |

Τι ανακοίνωσαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο νέος Κύπριος πρόεδρος, που πραγματοποιεί επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα

Τη θεσμοθέτηση ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε κοινές δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντησή τους το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κύπριος πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, την πρώτη εκτός Μεγαλονήσου μετά την εκλογή του.

«Πιστεύω ότι στην πρώτη μας συνεδρίαση θα μπορέσουμε να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να θέσουμε κοινούς στόχους. Συνεχίζουμε την κοινή μας πορεία με την Αθήνα πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ η ενίσχυση της συστράτευσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Με τον πρόεδρο Αναστασιάδη είχαμε μακρά πορεία στις Βρυξέλλες. Να συνεχίσουμε το μεγάλο κοινό μας όραμα, την επίλυση του Κυπριακού», σημείωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός στο ξεκίνημα των δηλώσεών του έκανε εκ νέου αναφορά στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, υπογραμμίζοντας ότι «θα είναι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί κάθε τι παλιό», δίνοντας συλλυπητήρια και για τους δύο Κύπριους φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο δυστύχημα.

«Δυστυχώς η συνάντηση μας γίνεται με βαριά τα σύννεφα της οδύνης. Σε αυτό το φρικτό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους και δυο νέοι της Μεγαλονήσου. Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε όσα μας πόνεσαν. Κενά δεκαετιών και απαράδεκτες συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων από το χθες. Θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί κάθε νησίδα του παλιού αναχρονιστικού κράτους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, όπως είπε ο πρωθυπουργός, έπειτα από μακρά περίοδο απαράδεκτων προκλήσεων, μετά τους σεισμούς «βιώνουμε αποκλιμάκωση και πιο θετική συμπεριφορά». Παράλληλα, πρόσθεσε: «Ανταποκριθήκαμε και θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε ό,τι αποσκοπεί σε μείωση της έντασης. Αυτό έχει συνέπεια και στο Κυπριακό. Είναι καιρός το ευρωπαϊκό κεκτημένο να απλωθεί σε όλο το νησί. Και αν η τουρκική αδιαλλαξία εμπόδιζε η εμπειρία στο υπουργείο Εξωτερικών με κάνει πιο αισιόδοξο, να εκκινήσει ο διάλογος για το Κυπριακό. Ξεκινάμε νέα σελίδα συνεργασίας και συντονισμού, για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη γειτονιά μας. Ανακοινώνουμε το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, ενδεχομένως να έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί εδώ και καιρό. Θα μπορούμε να συζητάμε πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να χαράζουμε κοινή γραμμή. Κοινή πορεία με την Αθήνα πάντα στο πλευρό της Λευκωσίας και εγώ στο δικό σου πλευρό, φίλε μου Νίκο».

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Αν η τουρκική αδιαλλαξία εμπόδιζε κάθε βήμα, η εμπειρία σου ως υπουργός εξωτερικών με κάνει πιο αισιόδοξο. Πρέπει να εκκινήσει ο διάλογος για το Κυπριακό με πιθανόν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπλοκή».

Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε εκ νέου τα συλλυπητήριά του για την πρόσφατη τραγωδία των Τεμπών.

Αναφέρθηκε δε στο συμβολισμό της επίσκεψης στην Αθήνα του εκάστοτε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. «Έχει ουσιαστική σημασία, με δεδομένες τις κοινές προκλήσεις, αλλά και τις κοινές επιδιώξεις», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, ενώ υπογράμμισε:

«Συζητήσαμε την ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό και την εντονότερη κινητοποίηση της ΕΕ. Δεν μπορεί η Κύπρος να παραμένει διχασμένη και υπό κατοχή. Υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης των εξαιρετικών μας σχέσεων. Αποφασίσαμε να θεσμοθετήσουμε ένα όργανο για το συντονισμό μας. Τα γεωπολιτικά ζητήματα ήταν μέρος των σημερινών μας συζητήσεων».

Τελευταία Νέα