Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021 | 19:55
Αρχική Urban Συνεργασία ΕΥΔΑΠ - ΕΜΠ για την υδροδότηση της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου

Συνεργασία ΕΥΔΑΠ – ΕΜΠ για την υδροδότηση της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου

newsroom |

Η εταιρεία ύδρευσης και το πανεπιστημιακό ίδρυμα υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας

Μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας της ΕΥΔΑΠ με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), με αντικείμενο την υδροδότηση της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης και ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής.

Η υπογραφή του μνημονίου έρχεται σε συνέχεια των συνεννοήσεων και ενεργειών των δύο πλευρών για την υδροδότηση της Πολυτεχνειούπολης με νερό από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δυσχέρειες που ενέχει η υδροδότηση η οποία σήμερα γίνεται μέσω γεώτρησης. Η υλοποίηση του σχετικού έργου γίνεται με γνώμονα την ανάγκη προστασίας της υγείας των μελών της πολυτεχνειακής κοινότητας, αλλά και το γεγονός ότι η ΕΥΔΑΠ με υπευθυνότητα και τεχνογνωσία διαχειρίζεται εδώ και δεκαετίες τον κύκλο του νερού, το οποίο διαθέτει καθαρό σε όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις.

Το αντικείμενο της συνεργασίας των δύο μερών περιλαμβάνει τη δωρεάν μελέτη της υδροδότησης της Πολυτεχνειούπολης, η οποία θα εκπονηθεί εξ’ ολοκλήρου από την ΕΥΔΑΠ και θα ενσωματώνει τον υπολογισμό και την εγκατάσταση ενός νέου δικτύου ύδρευσης, στο οποίο θα συνδεθούν όλα τα κτήρια της Πολυτεχνειούπολης, με όλα τα συνοδευτικά έργα (δεξαμενές, αντλιοστάσια κτλ.), καθώς και τον σχεδιασμό ενός συστήματος κεντρικής διαχείρισης και ελέγχου της εγκατάστασης.

Ως αναγνώριση της προσφοράς αυτής, το Πολυτεχνείο θα δώσει τη δυνατότητα σε έξι μηχανικούς της ΕΥΔΑΠ να συμμετάσχουν για τα επόμενα 10 χρόνια σε τρία διατμηματικά Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών στους τομείς της Επιστήμης και Τεχνολογίας Υδατικών Πόρων, Τεχνο-οικονομικά Συστήματα, καθώς και Περιβάλλον και Ανάπτυξη.

Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο εκπόνησης των διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών από φοιτητές του ΕΜΠ, θα υπάρξει συνεπίβλεψη από ΕΜΠ – ΕΥΔΑΠ τουλάχιστον τριών διπλωματικών εργασιών τον χρόνο, μετά από σχετικά αιτήματα των υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ, γεγονός που καταδεικνύει την ουσιαστική συνεργασία και τους μακροχρόνιους δεσμούς του πανεπιστημιακού ιδρύματος με την εταιρεία.

Αναφερόμενη στη συνεργασία με το ΕΜΠ, η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ – καθηγήτρια ΕΜΠ Θεοδώρα Βαρβαρίγου, στάθηκε ιδιαίτερα στην καθοριστικής σημασίας συμβολή των αποφοίτων του ΕΜΠ στα μεγάλα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, έκανε λόγο για «θεσμική κίνηση υψηλού συμβολισμού, αλλά κυρίως ουσίας», προσθέτοντας πως «η συνεργασία έρευνας και καινοτομίας θα ενισχύσει το επιστημονικό δυναμικό της ΕΥΔΑΠ, δίνοντας ώθηση στο έργο της, με καταλύτη τη βέλτιστη αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών δεδομένων και της γνώσης που εγγυάται το υψηλό κύρος του ΕΜΠ».

«Το μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας της ΕΥΔΑΠ με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι η αφετηρία της υδροδότησης της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, αλλά και της ανάπτυξης κοινών ερευνητικών και καινοτομικών δράσεων στη διαχείριση υδατικών πόρων», τόνισε από την πλευρά του ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής.

Στην τελετή υπογραφής του μνημονίου μεταξύ ΕΥΔΑΠ – ΕΜΠ παρευρέθηκαν επίσης, ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ Ευάγγελος Σαπουντζάκης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Αναστάσιος Τόσιος.

Τελευταία Νέα