Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021 | 19:48
Αρχική Urban Συνεχίζουν τον αγώνα τους για τo Πάρκο Μετρό Αμπελοκήπων κάτοικοι και φορείς

Συνεχίζουν τον αγώνα τους για τo Πάρκο Μετρό Αμπελοκήπων κάτοικοι και φορείς

newsroom |

Στόχος να κατοχυρωθεί το Πάρκο Μετρό Αμπελοκήπων ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου

Την επίσπευση των διαδικασιών και την έγκριση της τροποποίησης του Σχεδίου Πόλης για τη σωτηρία του Πάρκου Μετρό Αμπελοκήπων ζητούν κάτοικοι και φορείς της περιοχής, με επιστολές προς τον Δήμο Αθηναίων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στόχος των κατοίκων είναι να κατοχυρωθεί το Πάρκο Μετρό Αμπελοκήπων ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και να αποδοθεί ολόκληρος ο χώρος σε κοινή χρήση.

Να υπενθυμίσουμε ότι ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων ανέστειλε από τον Σεπτέμβριο 2020 την έκδοση οικοδομικών αδειών και την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών προκειμένου ολόκληρος ο χώρος αυτός να μετατραπεί και τυπικά, με τροποποίηση του Σχεδίου Πόλεως, σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου. Συντάσσεται ήδη από την αρμόδια Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως του Δήμου η απαραίτητη μελέτη τροποποίησης του Σχεδίου Πόλεως. Εκκρεμεί στο Διοικητικό Εφετείο αίτηση των φορέων των Αμπελοκήπων για την ακύρωση της οικοδομική άδειας, που έχει εκδοθεί στον χώρο αυτόν για την κατασκευή Κέντρου Ενημέρωσης και καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος των οποίων οι εργασίες έχουν διακοπεί στις θεμελιώσεις (η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προσδιοριστεί τον Σεπτέμβριο 2021).

Οι κάτοικοι, τώρα, εκφράζουν τον φόβο πως η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης κινδυνεύει να ανατραπεί με τη δημιουργία τετελεσμένων, επειδή εκκρεμούν στο Εφετείο οι αιτήσεις αναστολής και ακύρωσης της διακοπής των εργασιών.

Όπως επισημαίνουν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος «παρά τις σχετικές ενέργειες του Δήμου δεν έχει ακόμη προωθηθεί από τις Υπηρεσίες του ΥΠΕΝ προς έγκριση με Απόφαση Υπουργού η ζητούμενη από τον Δήμο αναστολή οικοδομικών εργασιών ούτε η τροποποίηση του Πολεοδομικού Σχεδίου η οποία εκδίδεται με Προεδρικό Διάταγμα. Η καθυστέρηση αυτή κινδυνεύει να δημιουργήσει τετελεσμένα με οικοδόμηση και ιδιωτικοποίηση της χρήσης αυτού του χώρου».

Παράλληλα τονίζουν ότι:

  • Η πρόσφατη Δωρεάν Παραχώρηση από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ του κτίσματος που επιδιώκει να κατασκευάσει η Παλαιά Προσφυγικά Αλεξάνδρας ΙΚΕ στον επίμαχο χώρο του Πάρκου, που έγινε αποδεκτή από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου η Περιφέρεια να εγκαταστήσει σε αυτό ΚΕΠ, στοχεύει κατά τη γνώμη μας στην «απενοχοποίηση» του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για την επιδιωκόμενη καταστροφή του Πάρκου.
  • Η προφανής γραφειοκρατική κωλυσιεργία του ΥΠΕΝ στην έγκριση της αιτηθείσας από τον Δήμο αναστολής οικοδομικών εργασιών και της τροποποίησης του Σχεδίου Πόλης για την κατοχύρωση του Πάρκου διατηρεί την εκκρεμότητα της έγκρισης και εντείνει την αβεβαιότητα.

Επίσης ζητούν και την άμεση και ουσιαστική ενεργοποίηση του Δήμου Αθηναίων προς κάθε κατεύθυνση για την χωρίς άλλη καθυστέρηση ολοκλήρωση των διαδικασιών και την έγκριση της τροποποίησης του Σχεδίου Πόλης, ενώ έχουν υποβάλει εγγράφως τις διαμαρτυρίες τους στην Περιφέρεια Αττικής.

«Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Κέντρου Αμπελοκήπων και Άνω Αμπελοκήπων και η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων παραμένουμε σε αγωνιστική επαγρύπνηση μέχρι να κατοχυρωθεί το Πάρκο Μετρό Αμπελοκήπων ως Κοινόχρηστος Χώρος Πρασίνου και αποδοθεί ολόκληρος ο χώρος σε κοινή χρήση με απομάκρυνση των εργοταξιακών περιφραγμάτων ακόμη και κατά παράβαση των όρων ασφαλούς λειτουργίας του Σταθμού Μετρό Αμπελοκήπων».

»Η κατοχύρωση ως Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου αυτού του μικρού χώρου, είναι ζωτικής σημασίας για τη Συνοικία των Αμπελοκήπων η οποία, όπως έχει διαπιστωθεί και από το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, έχει μεγάλα ελλείμματα ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων», τονίζουν.

Πηγή: athina984.gr

Τελευταία Νέα