Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 | 05:33
Αρχική Αττική Πειραιάς Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στον ΣΕΠ μετά το εργατικό ατύχημα - Δήλωση δημάρχου...

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στον ΣΕΠ μετά το εργατικό ατύχημα – Δήλωση δημάρχου Χρ. Βρεττάκου

newsroom |

Το σωματείο της Ένωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά κρούει για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τα μέτρα ασφαλείας στις φορτοεκφορτώσεις πλοίων

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους ανακοίνωσε, χθες το βράδυ, το σωματείο της Ένωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ).

Την αντίδραση των λιμενεργατών προκάλεσε ο χθεσινός τραυματισμός ενός 38χρονου συναδέλφου τους, ο οποίος έπεσε από ύψος κατά τη διάρκεια εργασιών σε φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην προβλήτα ΙΙΙ.

Ο πρόεδρος του Σωματείου, Μάρκος Μπεκρής, ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Εΐδήσεων ότι ο συνάδελφός τους βρίσκεται εκτός κινδύνου αλλά φέρει πολλαπλά κατάγματα σε σπονδυλική στήλη, πλευρά και πόδι.

Έθεσε για μία ακόμη φορά το θέμα των μέτρων ασφαλείας πριν τις φορτοεκφορτώσεις πλοίων και σημείωσε ότι ο 38χρονος λιμενεργάτης τηρούσε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και ήταν δεμένος με ζώνη πάνω σε προστατευτικό κιγκλίδωμα, το οποίο ωστόσο ήταν σάπιο και υποχώρησε.

Το σωματείο της ΕΝΕΔΕΠ έχει ανακοινώσει ότι στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στον χώρο του ΣΕΜΠΟ και καλεί όλους τους εργαζόμενους σε περιφρούρηση της απεργίας.

Το σωματεί ζητά να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να συμπεριλαμβάνει τις προσαυξήσεις των νυχτερινών, αργιών και Σαββατοκύριακων και όλοι οι εργαζόμενοι να γίνουν πλήρους απασχόλησης.

H Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), σε ανακοίνωσή της, καταδικάζει ρητά και απερίφραστα το νέο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στις 28-4-2022 στις προβλήτες της COSCO στον Πειραιά και καλεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος και να αποδώσουν, εφόσον υπάρχουν, τις ευθύνες για αυτό το περιστατικό.

«Η υγιεινή και η ασφάλεια στους χώρους εργασίας είναι θεμελιώδεις και αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων και δεν επιδέχεται καμία έκπτωση” και απαιτούμε την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ενίσχυσή τους τόσο στα πλοία όσο και σε κάθε χώρο δουλειάς», τονίζει η ΠΝΟ.

Η Διεθνής Ναυτική Ένωση, με αφορμή τον τραυματισμό του λιμενεργάτη επί πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, επισημαίνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν επίσημη προανάκριση για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του ατυχήματος ενώ απευθύνει έκκληση να πρυτανεύσουν η λογική, η ψυχραιμία και εν τέλει η ευνομία.

Επίσης, υπογραμμίζει πως «ενδεχόμενος αποκλεισμός του εμπορικού λιμένος θα δημιουργήσει μία μη διαχειρίσιμη συμφόρηση πλοίων και έναν ανεξέλεγκτο εγκλωβισμό -εισαγόμενων και προς εξαγωγή- φορτίων, προκαλώντας αφόρητες πιέσεις στην εγχώρια αγορά και συνθήκες ασφυξίας στην εθνική εξαγωγική δραστηριότητα».

Χρ. Βρεττάκος: Οι ζωές των εργατών πάνω από τα κέρδη τους

Σε δήλωσή του μετά το νέο εργατικό ατύχημα στο λιμάνι του Πειραιά ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, επισημαίνει:

«Ένας ακόμη εργάτης τραυματίστηκε την Πέμπτη σε εργατικό «ατύχημα» στο λιμάνι του Πειραιά κατά τη διάρκεια εργασιών σε πλοίο και έπεσε στο κενό από ύψος 12 μέτρων. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.

Το σωματείο εργαζομένων καταγγέλλει ότι δεν είχε προηγηθεί κανένας έλεγχος ασφαλείας στο πλοίο πριν ανέβουν οι λιμενεργάτες σ’ αυτό. Είναι τέτοια η συχνότητα των «ατυχημάτων» στο λιμάνι που αποδεικνύεται ότι τα μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων θεωρούνται κόστος για τους επιχειρηματίες.

Το σωματείο εργαζομένων έχει αποφασίσει κινητοποιήσεις για την καθιέρωση μέτρων υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους του λιμανιού.

Θεωρούμε ότι, η προστασία της ζωής των εργαζομένων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, γιατί η δουλειά με δικαιώματα, με σταθερό ωράριο θα πρέπει να είναι το αυτονόητο.

Σε αυτό τον αγώνα η τοπική κοινωνία πρέπει να σταθεί στο πλευρό τους.

Να απαιτήσουμε μαζί με αυτούς, να μη χαθεί άλλο αίμα εργατών για να μεγαλώσει η Cosco τα υπερκέρδη της.

Να απαιτήσουμε μαζί με αυτούς, απ’ την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ενίσχυσης της Επιθεώρησης Εργασίας σε υποδομές και προσωπικό ώστε να μπορεί να επιβάλλει τους στοιχειώδεις ελέγχους για την προστασία των εργαζομένων».

Τελευταία Νέα