Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022 | 20:28
Αρχική Οικονομία Στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση παραχώρησης του Θριασίου Πεδίου

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση παραχώρησης του Θριασίου Πεδίου

newsroom |

Στην τελική ευθεία το έργο κατασκευής εμπορευματικού κέντρου στον Ασπρόπυργο, σε έκταση 588 στρεμμάτων

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας κατατέθηκε, πριν από μερικές ημέρες, η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, που αποτελεί επένδυση της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ με ανάδοχο την κοινοπραξία Goldair-ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Την έγκριση της υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης θα διαδεχτεί η κατάθεση του κειμένου προς κύρωση στη Βουλή, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την έναρξη κατασκευής του εμπορευματικού κέντρου σε έκταση 588 στρεμμάτων.

Η αναπροσαρμογή της κυρωθείσας, τον Νοέμβριο του 2018, από τη Βουλή σύμβασης παραχώρησης προέκυψε ύστερα από τις αλλαγές που είχε ζητήσει, πριν από περίπου ένα χρόνο η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp). Συνολικά η DG Comp είχε απαιτήσει περίπου δώδεκα τροποποιήσεις, όπως ο διπλασιασμός του τιμήματος στα 62 εκατ. ευρώ (από 31 εκατ. ευρώ) και η μείωση της διάρκειας της σύμβασης στα 37 από 60 χρόνια. Σε συνέχεια και των εν λόγω τροποποιήσεων, η Goldair, με εκτελεστικό αντιπρόεδρο τον Καλλίνικο Καλλίνικο, προχώρησε στην αύξηση του ποσοστού της, στο 40% από 20%, στην εταιρεία ειδικού σκοπού ΘΕΚ, με το υπόλοιπο 60% να ελέγχει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Πλέον, το έργο βρίσκεται στην τελική ευθεία, με την κοινοπραξία να προβλέπεται ότι θα κατασκευάσει, σε διαφορετικές φάσεις, 210.000 τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων αποθηκών, 250.000 παλετοθέσεις, 4.000 θέσεις για αυτοκίνητα και 120 θέσεις για φορτηγά.

Το έργο θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο για τη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στον χάρτη των logistics, με κύρια χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης κατηγορίας ακινήτων να είναι ο κατακερματισμός και η έλλειψη ποιοτικών χώρων. Σε παράλληλο χρόνο, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός και για την τριακονταετή παραχώρηση της παρακείμενης στο ακίνητο –όπου Goldair-ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ θα κατασκευάσουν το logistics center– έκτασης εμβαδού 1.450 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο. Εκεί, στο παρελθόν, είχαν αναπτυχθεί εμπορευματικός σιδηροδρομικός σταθμός και σταθμός διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ), με τις εγκαταστάσεις να είναι γνωστές ως Θριάσιο ΙΙ.

Ωστόσο, οι εν λόγω εγκαταστάσεις δεν είναι λειτουργικές διότι εκκρεμεί η κατασκευή ορισμένων κτιρίων, ενώ απαιτείται η προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού. Την υλοποίηση του έργου αυτού, που είναι εκτιμώμενου προϋπολογισμού 561,7 εκατ. ευρώ, πρόκειται να αναλάβουν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες που καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον έως και τις 28 Φεβρουαρίου.

Πηγή: kathimerini.gr

Τελευταία Νέα