Σάββατο, 13 Απριλίου 2024 | 21:31
ΑρχικήΑττικήΠυρκαγιές: Κατεπείγουσα επιστολή Κικίλια σε Περιφέρειες και Δήμους για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά...

Πυρκαγιές: Κατεπείγουσα επιστολή Κικίλια σε Περιφέρειες και Δήμους για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα

newsroom |

Τι ζητά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της απόφασης που ελήφθη στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό – Έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής για την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων

Την άμεση εκπόνηση και ολοκλήρωση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων ζητά, μέσω κατεπείγουσας επιστολής του προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Στο πλαίσιο της απόφασης που ελήφθη στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη -και σε συνέχεια της επιστολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου προς τις Περιφέρειες σχετικά με τις ενδεδειγμένες ενέργειες εκπόνησης και ολοκλήρωσης των αναγκαίων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που γίνονται με τη συνέργεια Περιφερειών, Δήμων και Δασαρχείων- ο κ. Κικίλιας δεδομένου του υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων ειδικά σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές, με κατεπείγουσα επιστολή του προς όλες τις Περιφέρειες και όλους τους Δήμους της χώρας, ζητά:

– Την ορθή τήρηση των μέτρων πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων σε περιοχές όπου εκδηλώθηκαν δασικές πυρκαγιές κατά το τρέχον έτος, πέριξ των οικισμών πολεοδομικών συγκροτημάτων (ιδίως εφόσον αυτοί βρίσκονται στις εκβολές λεκανών απορροής).

– Την ορθή υλοποίηση των καθαρισμών φρεατίων ομβρίων υδάτων, ιδίως ενόψει και της μεταβολής των καιρικών συνθηκών από την προσεχή εβδομάδα.

– Την κατά προτεραιότητα εκτέλεση έργων καθαρισμού των ρεμάτων.

– Την άμεση σύγκληση των αρμόδιων συντονιστικών οργάνων Πολιτικής Προστασίας ανά Περιφέρεια με κοινοποίηση προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και για κάθε απαιτούμενης εκ μέρους του Υπουργείου Συνδρομής (τεχνικής βοήθειας, παροχής μέσων).

Τέλος, στο πλαίσιο της συνολικής παρακολούθησης της πορείας των έργων σε όλη την επικράτεια και προς αποφυγή καθυστερήσεων ή αδυναμιών κατά την εκτέλεση τους, παρακαλείται κάθε Περιφέρεια και Δήμος να κοινοποιήσει στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εντός των προσεχών πέντε (5) ημερών– και εφεξής εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα- τα ακόλουθα:

– Συνοπτικό σημείωμα ως προς την άμεση ολοκλήρωση του έργου καθαρισμού των φρεατίων απορροής υδάτων αρμοδιότητας των Δήμων/Περιφερειών (με τακτική επανάληψη του προγραμματισμού εργασιών καθαρισμού καθ’ όλη τη χρονική περίοδο του προσεχούς φθινοπώρου και του χειμώνα).

– Αναλυτική κατάσταση ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων ανά Περιφέρεια.

– Στην περίπτωση ανολοκλήρωτων αντιπλημμυρικών έργων κατά τον χρόνο λήψης της επιστολής του υπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, αναλυτικό χρονοδιάγραμμα εκπόνησής τους.

Αττική: Έκτακτη σύσκεψη για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων

Τα μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων όπως, ο καθαρισμός ρεμάτων και φρεατίων αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής, βρέθηκαν στο επίκεντρο διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (1/9), με τη συμμετοχή των χωρικών αντιπεριφερειαρχών και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, την οποία συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, με αφορμή τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσαν οι πυρκαγιές.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Γιώργος Βλάχος, Νότιου Τομέα Αθηνών, Χρήστος Θεοδωρόπουλος, Βορείου Τομέα Αθηνών, Λουκία Κεφαλογιάννη, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Ανδρέας Λεωτσάκος, Πειραιώς, Σταυρούλα Αντωνάκου, Νήσων, Σταύρος Βοϊδονικόλας, Ανατολικής Αττικής, Θανάσης Αυγερινός, Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Κατσιγιάννης και υπηρεσιακά στελέχη.

Κατά τη σύσκεψη, συζητήθηκαν τα μέτρα και οι δράσεις που απαιτούνται για τα έργα ορεινής υδρονομίας, τις ορεινές κοίτες των ρεμάτων και τις λεκάνες απορροής, με στόχο την καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, τόσο οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, όσο και τα διευθυντικά στελέχη, αναφέρθηκαν στις δράσεις που έχουν αναλάβει, ενώ έγινε αποτίμηση των υδραυλικών-αντιπλημμυρικών έργων που εκτελεί η Περιφέρεια, καθώς και εκείνων τα οποία μελετά ή χρηματοδοτεί από ίδιους πόρους, για λογαριασμό των δήμων.

Κατά την εισήγησή του, ο περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη να βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες σε ετοιμότητα. Έδωσε εντολή να καθαρίζονται καθημερινά τα ρέματα υψηλής επικινδυνότητας, να εντατικοποιηθεί η εκτέλεση των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών και να ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι λόγω των πυρκαγιών, έχει αλλάξει η συμπεριφορά των δασικών εκτάσεων και εστίασε στην ανάγκη να γίνει επεξεργασία των νέων δεδομένων και αναπροσαρμογή μελετών και έργων.

«Με συστηματικό τρόπο εργαζόμαστε καθημερινά για την αντιμετώπιση κάθε μικρού και μεγάλου ζητήματος που απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες και την ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών. Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, κινούμαστε άμεσα, προκειμένου να θωρακίσουμε την Αττική. Για το λόγο αυτό, όλες μας οι υπηρεσίες είναι σε διαρκή επαγρύπνηση και επιφυλακή. Όπου χρειαστεί συνεργαζόμαστε στενά με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης και προκρίνουμε μια ολιστική αντιμετώπιση. Η κλιματική αλλαγή και οι αυξανόμενες συνέπειές της, επιβάλλουν την άμεση και συντονισμένη κινητοποίησή μας για την υλοποίηση στοχευμένων έργων, για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών», σημείωσε ο περιφερειάρχης Αττικής.

• Ακολουθήστε το attica24 σε FacebookTwitterInstagram και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα