Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 | 02:35
Αρχική Οικονομία Προσφυγή στο ΣτΕ από τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου - Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες...

Προσφυγή στο ΣτΕ από τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου – Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες σε πυρόπληκτες περιοχές

newsroom |

Ο δήμαρχος Ε. Μπουρνούς ζητά να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση – Αύξηση από 6,5% έως 56% των αντικειμενικών αξιών σε πυρόπληκτες περιοχές της Ραφήνας

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης για τις αντικειμενικές αξίες. 

Μέσω της προσφυγής ζητείται να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 18/5/2021 απόφαση του υπουργού και του υφυπουργού Οικονομικών, με την οποία αυξήθηκαν από 6,5% έως 56% οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου.

Πριν από την έκδοση της υπουργικής απόφασης, το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας – Πικερμίου είχε υποβάλει πρόταση στο υπουργείο Οικονομικών να μειωθούν κατά 10% οι αντικειμενικές αξίες, σε σχέση με τις ισχύουσες σε όλες τις ζώνες του δήμου. Η πρόταση στηριζόταν στη γενική οικονομική κατάσταση που επικρατεί και η οποία έχει επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας.

Τελικά, σύμφωνα με τον δήμο, οι αντικειμενικές αξίες στην παραλιακή-λιμενική περιοχή της Ραφήνας αυξάνονται κατά 56% σε σχέση με τις σημερινές και στο κέντρο της Ραφήνας κατά 28%. Στην περιοχή Μπλε Λιμανάκι αυξάνονται κατά 15,2% και στην περιοχή Μαρίκες κατά 17,9%. Στην περιοχή του Άγιου Σπυρίδωνα αυξάνεται κατά 18,2% και της Διώνης κατά 12,5%.

Αντίθετα, οι αντικειμενικές αξίες στην περιοχή του Νέου Βουτζά μειώνονται κατά 30,6%, στην Καλλιτεχνούπολη μειώνονται κατά 20,5% και στο Τράφη μειώνονται κατά 9,1%.

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι οι υπέρμετρες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών αντιβαίνουν τις συνταγματικές επιταγές, καθώς είναι αυθαίρετες, δεν στηρίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια και δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής. Ακόμη, αναφέρεται, ότι είναι αντίθετες στη νομολογία του ΣτΕ.

Τελευταία Νέα