Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2023 | 11:49
Αρχική Αττική «Πράσινο φως» για την κατασκευή νέων Δημοτικών Σχολείων σε Αχαρνές, Ελευσίνα και...

«Πράσινο φως» για την κατασκευή νέων Δημοτικών Σχολείων σε Αχαρνές, Ελευσίνα και Χαλάνδρι

newsroom |

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις μεταξύ της διοίκησης της ΚΤΥΠ Α.Ε. και των αναδόχων – Τρεις νέες μελέτες για την κατασκευή σύγχρονων σχολικών μονάδων στους Δήμους Αχαρνών, Ελευσίνας και Χαλανδρίου

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή τριών νέων σύγχρονων σχολικών συγκροτημάτων στους Δήμους Αχαρνών, Ελευσίνας και Χαλανδρίου, μετά την υπογραφή των συμβάσεων για την ανάθεση των μελετών ωρίμανσης, οι οποίες θα εκπονηθούν με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής -μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020- που αγγίζει συνολικά το 1,5 εκατ. ευρώ.

Χθες, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, υπεγράφησαν στα γραφεία της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» οι σχετικές συμβάσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΤΥΠ Α.Ε. Αθανάσιο Γιάνναρη και τους εκπροσώπους των αναδόχων, παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, των δημάρχων Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου και Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου και των αντιπεριφερειαρχών Ανατολικής Αττικής Θανάση Αυγερινού και Βορείου Τομέα Αθηνών Λουκίας Κεφαλογιάννη.

Ειδικότερα, οι εν λόγω μελέτες αφορούν στην κατασκευή των εξής σχολείων:

Ανατολική Αττική: 18ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, συνολικού προϋπολογισμού δημοπράτησης 515.000 ευρώ.

Δυτική Αττική: 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας, στο οικόπεδο Μελεδήμα, συνολικού προϋπολογισμού δημοπράτησης 505.000 ευρώ.

Βόρειος Τομέας Αθηνών: 17ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου, συνολικού προϋπολογισμού δημοπράτησης 407.000 ευρώ. Αφορά το ιδιόκτητο οικόπεδο (Ο.Τ. 116) 9.171 τ.μ. του δήμου, στις οδούς Φαίδρας και Λητού, στο Πάτημα Χαλανδρίου.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί από το «ΠΕΠ Αττικής 2014-2020» και με φορέα υλοποίησης τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., 27 έργα σχολικών κτιρίων συνολικού προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ και 21 μελέτες σχολικών κτιρίων συνολικού προϋπολογισμού 6,3 εκατ. ευρώ.

Γ. Πατούλης: «Χρέος μας να μεριμνούμε ώστε τα παιδιά μας να εκπαιδεύονται σε σύγχρονα σχολεία»

Τη βούληση της διοίκησης της Περιφέρειας να συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στη δημιουργία σύγχρονων και ασφαλών σχολικών υποδομών σε όλη την Αττική, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης και ταυτόχρονα εξήρε τη συνεργασία με τα στελέχη της ΚΤΥΠ Α.Ε. κάνοντας λόγο για μία αρμονική συμπόρευση, με απτά αποτελέσματα.

«Οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., με την αρωγή και επίβλεψη της διαχειριστικής μας αρχής την οποία θέλω να ευχαριστήσω θερμά στο πρόσωπο του προϊστάμενου κ. Δ. Δρόση, κινήθηκαν τάχιστα, έτσι ώστε να γίνουν οι ενέργειες δημοπράτησης και να είμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα να υπογράφονται οι συμβάσεις ακόμα τριών μελετών. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το μεγαλύτερο πρόγραμμα ωρίμανσης σχολικών κτιρίων υλοποιείται στην Περιφέρεια Αττικής, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020. Η Περιφέρεια Αττικής είναι εδώ και στηρίζει τους μαθητές, τους γονείς και τις τοπικές κοινωνίες. Αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ, κάνουμε την Αττική κάθε μέρα και καλύτερη. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε με τους ίδιους και με γρηγορότερους ρυθμούς στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, έτσι ώστε η Αττική μας να διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές και εξοπλισμό σε όλα τα στάδια εκπαίδευσης, ξεκινώντας από την προσχολική και συνεχίζοντας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», Αθανάσιος Γιάνναρης, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη και τα στελέχη της Περιφέρειας Αττικής για την εξαιρετική συνεργασία, επισημαίνοντας: «Σήμερα υπογράψαμε τις συμβάσεις εκπόνησης μελετών σε ακόμα τρεις νέες, σύγχρονες σχολικές μονάδες, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής. Συνεχίζουμε το μεγάλο έργο της κατασκευής δεκάδων σχολικών μονάδων σε όλη την Αττική, με τη συνεχή στήριξη του υπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και την άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Πατούλη. Για εμάς, την «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», διαρκής έγνοια μας είναι τα παιδιά, το μέλλον της χώρας. Υποχρέωση και καθήκον μας λοιπόν είναι, να συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας για καλύτερες υποδομές παιδείας, οι οποίες εγγυώνται καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης. Και σε αυτό είμαστε ταγμένοι».

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΤΥΠ Α.Ε., Τιμολέων Κατσίπος, αναφέρθηκε στη σημαντική συνεργασία που υπάρχει τόσο με την Περιφέρεια Αττικής, όσο και με τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, ενώ υπογράμμισε ότι τώρα αξιοποιούνται στο έπακρο τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας, στη βάση ενός αποτελεσματικού κοινού βηματισμού με την ΚΤΥΠ.

Α. Οικονόμου: «Μία ακόμη εκκρεμότητα που διευθετήσαμε μετά από τόσα χρόνια καθυστερήσεων»

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου, ανέφερε: «Επιτέλους, η θετική εξέλιξη για τη μελέτη ανέγερσης του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου, μετά από τόσα χρόνια καθυστερήσεων, ήρθε με την υπογραφή της σημερινής σύμβασης. Μία ακόμη εκκρεμότητα που τρέξαμε όσο μπορούσαμε για να φτάσουμε σε αυτή την υπογραφή. Με την ΚΤΥΠ βρισκόμαστε σε σταθερή και διαρκή επικοινωνία και συνεργασία, σε ό,τι αφορά σχολικές υποδομές και η συνεργασία μας αυτή αποδίδει. Το ίδιο και με την Περιφέρεια Αττικής, που μαζί με πόρους του ΕΣΠΑ, αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση της μελέτης. Η ανέγερση σύγχρονων κτηριακών υποδομών, όπως το νέο Μουσικό Σχολείο και πλέον, και το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο αλλά και εν γένει ζητήματα Παιδείας, μας απασχολούν έντονα και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την παροχή ολοένα και καλύτερων υπηρεσιών προς τα παιδιά και τους μαθητές του δήμου μας».

Σ. Ρούσσος: «Αποφασιστικό βήμα για την κάλυψη μιας μεγάλης ανάγκης»

«Η υπογραφή της σύμβασης εκπόνησης της μελέτης για το 17ο Δημοτικό είναι για εμάς διπλή χαρά. Πριν από όλα, γιατί αποτελεί αχτίδα αισιοδοξίας σε μια ολοένα και πιο ζοφερή για τη νεολαία επικαιρότητα. Κατά δεύτερο, γιατί επιτέλους γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την κάλυψη μιας μεγάλης ανάγκης», σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης.

«Χρειάστηκε να περάσουν 7 χρόνια από το 2015, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να παραχωρηθεί στην ΚΤΥΠ του ακίνητο, και 4 χρόνια από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης, τον Νοέμβριο του 2018.

»Οφείλω θερμές ευχαριστίες στους ανθρώπους της ΚΤΥΠ, ιδιαίτερα στο γενικό διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού και ΕΣΔΙΤ κ. Θ. Κυριαζόπουλο, τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Θ. Γιάνναρη, τον πρόεδρο κ. Τ. Κατσίπο, για τη σταθερότητα, την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία αντιμετώπισαν το θέμα. Επίσης, στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη για την ένταξη της σχετικής μελέτης στο ΕΣΠΑ.

»Ελπίζουμε ότι γρήγορα θα ακολουθήσει και η ένταξη της κατασκευής του 6ου Λυκείου, όπως έχει εκτενώς συζητηθεί και ωριμάσει», κατέληξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

Τελευταία Νέα