Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2022 | 01:25
Αρχική Υγεία Ποιες παθολογικές ειδικότητες εντάσσονται στον Προσωπικό Ιατρό – Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση

Ποιες παθολογικές ειδικότητες εντάσσονται στον Προσωπικό Ιατρό – Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση

newsroom |

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενημέρωσε ότι δεν θα εφαρμοστούν ακόμη τα αντικίνητρα για την εγγραφή στον Προσωπικό Ιατρό – «Χρειαζόμαστε περισσότερους γιατρούς – Δεν θα εφαρμοστούν αντικίνητρα για μη εγγραφή»

Την απόφαση για την ένταξη στο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού όλων των παθολογικών ειδικοτήτων, υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με την απόφαση ως προσωπικοί ιατροί, οι οποίοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, ορίζονται και οι ιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση Παθολογία και συγκεκριμένα:

αιματολογίας

γαστρεντερολογίας

ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας

καρδιολογίας

νευρολογίας

νεφρολογίας

ρευματολογίας

παθολογικής ογκολογίας

πνευμονολογίας-φυματιολογίας

φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

«Παγώνουν» προσωρινά τα αντικίνητρα

Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο ρ/σ «Πρώτο Πρόγραμμα», δεν θα εφαρμοστούν από 1η Οκτωβρίου, παρά τα όσα αρχικά είχαν προβλεφθεί, τα αντικίνητρα για τη μη εγγραφή στον προσωπικό ιατρό και τόνισε ότι το σύστημα χρειάζεται περισσότερους επιστήμονες.

«Έχουμε πει ότι όσο δεν υπάρχει η δυνατότητα του πολίτη να εγγραφεί χωρίς ταλαιπωρία στον προσωπικό γιατρό δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα αντικίνητρα, αντιθέτως θα εφαρμοστούν τα κίνητρα. Δηλαδή, όσοι εγγράφονται θα έχουν και προτεραιοποίηση στα ραντεβού τους, θα πάρουν και το δωρεάν πακέτο των προληπτικών εξετάσεων, αλλά το αντικίνητρο της αυξημένης συμμετοχής προφανέστατα θα εφαρμοστεί μόνο όταν η επάρκεια των γιατρών θα είναι τέτοια που ο πολίτης θα μπορεί να εγγραφεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Αναφορικά με τα στοιχεία για τον Προσωπικό Ιατρό, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, σε 45 ημέρες από τη λειτουργία του διαδικτυακού ιστότοπου έχουν εγγραφεί περίπου 3,8 εκατ. πολίτες στο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού και 3.200 γιατροί είναι ενταγμένοι στο σύστημα.

Ο Θάνος Πλεύρης αναγνώρισε ότι υπάρχει ζήτημα με την κάλυψη των γιατρών στην Αττική, καθώς –σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας– υπολείπονται ακόμη 500 γιατροί.

«Πράγματι χρειαζόμαστε περισσότερους γιατρούς, γιατί χρειαζόμαστε ο πολίτης να έχει και περισσότερες εναλλακτικές αλλά και στην Αττική λόγου χάρη ή σε κάποιες άλλες περιοχές αυτή τη στιγμή η κάλυψη του πληθυσμού δεν είναι η επιθυμητή. Σε όλες τις άλλες περιφέρειες έχουμε μια κάλυψη γύρω στο 75%, άρα μπορούμε να εγγράψουμε 1,5 εκατ. πολίτες, εκτός από κάποια νησιά. Στην Αττική, πράγματι, η κάλυψη είναι μικρότερη. Η περίοδος εγγραφής δεν σταματάει ποτέ, απλώς από 1η Οκτωβρίου θα υπήρχε η εφαρμογή των κινήτρων και των αντικινήτρων», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Τελευταία Νέα