Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2021 | 05:16
Αρχική Αττική Δυτική Αττική Παρουσία Χρ. Στυλιανίδη η ημερίδα στο Αλεποχώρι για τα πλημμυρικά φαινόμενα ▶️...

Παρουσία Χρ. Στυλιανίδη η ημερίδα στο Αλεποχώρι για τα πλημμυρικά φαινόμενα ▶️ 📷

newsroom |

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μαζί με τον υφυπουργό Ε. Τουρνά, παρευρέθηκαν στην ενημερωτική ημερίδα για τους πολίτες που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Μεγαρέων και η τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Αλεποχώρι η ενημερωτική ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Μεγαρέων και η τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία, με θέμα «Ενημέρωση, οδηγίες και διαβούλευση σχετικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα και την ασφάλεια των πολιτών», παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρών έδωσαν ακόμα ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο βουλευτής Δυτικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος και ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης.

©️ attica24.gr

Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είχε επισκεφθεί ξανά το Αλεποχώρι στις 25 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο πραγματοποίησης αυτοψίας στα αντιδιαβρωτικά έργα που είχαν δρομολογηθεί στην περιοχή μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές του καλοκαιριού στη Δυτική Αττική. Με την ευκαιρία της επίσκεψης, είχε αποφασιστεί η διενέργεια ενημερωτικής καμπάνιας για τους κατοίκους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπό την καθοδήγηση του υπουργείου.

©️ attica24.gr

Χρ. Στυλιανίδης: Η ενημέρωση στο επίκεντρο της πρόληψης για όλες τις φυσικές καταστροφές

«Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία που αποδεικνύει την αξία της προληπτικής δράσης, αλλά και τη σημασία των συνεργειών μεταξύ πολίτη και κράτους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Παροτρύνουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα να προχωρήσει σε αντίστοιχες ενημερωτικές πρωτοβουλίες. Το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται στη διάθεση των δήμων και των Περιφερειών για να συνδράμει με την τεχνογνωσία του. Η σωστή ενημέρωση, η πρόληψη, η ενίσχυση της ετοιμότητας, είναι κλειδιά για την ασφάλεια του πολίτη. Θερμά συγχαρητήρια στον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεγάρων, αντιπύραρχο Δημήτρη Καϊάφα και τον ανθυποπυραγό Ραφαήλ Αμοιρίδη, για την εξαιρετική παρουσίαση και την ουσιαστική συνεισφορά τους σε αυτό το μεγάλο στοίχημα, την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ευχαριστώντας θερμά τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεγάρων για την άρτια παρουσίαση, αλλά και την καθημερινή συνεισφορά τους στην ασφάλεια των κατοίκων.

Σε δηλώσεις του στο attica24 και στα υπόλοιπα ΜΜΕ ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι η δεύτερη μου επίσκεψη εδώ στο Αλεποχώρι. Είχα έρθει αμέσως μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου, διότι είχαμε εντοπίσει με τους ειδικούς ότι είναι μια περιοχή πάρα πολύ ευάλωτη, ειδικά μετά τις πυρκαγιές. Κάναμε τότε αυτοψία και καταλήξαμε σε συγκεκριμένα μέτρα. Ένα από αυτά ήταν να πραγματοποιηθεί ενημέρωση του πληθυσμού της περιοχής και να γίνει σχετική άσκηση, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 25 Οκτωβρίου.

Παρακολουθήσαμε μια εξαιρετική παρουσίαση από τον αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Είμαι εντυπωσιασμένος – και έχω παρακολουθήσει πολλές τέτοιες παρουσιάσεις σε όλη την Ευρώπη. Ήταν μια παρουσίαση που πραγματικά δείχνει το εξαιρετικό επίπεδο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Θεωρώ ότι παρά την αγανάκτηση, την αναμενόμενη, των κατοίκων μετά τις πυρκαγιές, ήταν μια πολύ καλή εκδήλωση. Δημιούργησε πρώτα από όλα τη σαφή και καθαρή εικόνα ότι χρειάζεται να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί και να ακολουθούμε τις οδηγίες της Πυροσβεστικής, ώστε σε περίπτωση πλημμυρικού φαινομένου, όλοι μαζί, με τη συνεργασία του δήμου, της Περιφέρειας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΜΑΚ, να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε απώλεια ζωής.

Ξεκίνησαν αντιδιαβρωτικά έργα στην περιοχή και συνεχίζονται. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Εμείς ως υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα επιμείνουμε και προς την Περιφέρεια Αττικής και τον δήμο προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο να επιταχυνθεί η ολοκλήρωσή τους. Γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν πολλές παλιές αμαρτίες. Τα αντιπλημμυρικά έργα χρειάζονται χρόνο. Κατασκευάζονται τώρα τα αντιδιαβρωτικά, κορμοδέματα και κορμοφράγματα. Στην περίπτωση, ωστόσο, ενός πλημμυρικού φαινομένου, όλοι θα πρέπει να δράσουμε ως ένας άνθρωπος, υπό την καθοδήγηση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αυτό είναι το μήνυμά μου: Οι ημερίδες, οι ενημερωτικές δράσεις είναι απαραίτητες. Ώστε ο πολίτης να έχει γνώση ότι η περιοχή του είναι ευάλωτη και να γνωρίζει πώς πρέπει να δράσει πριν και μετά την εκδήλωση του φαινομένου. Είναι λοιπόν σημαντικό, όπως ειπώθηκε και στην εξαίρετη παρουσίαση που παρακολουθήσαμε, όλοι να έχουμε υπόψιν μας πώς πρέπει να δράσουμε τη συγκεκριμένη στιγμή του κινδύνου».

Σχετικά με την ημερίδα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισήμανε ότι αυτό που έγινε σήμερα ήταν στο πλαίσιο της πρόληψης καθώς, όπως τόνισε, «η ενημέρωση του πολίτη βρίσκεται στο κέντρο της πρόληψης για όλες τις φυσικές καταστροφές. Όσο περισσότερη η ενημέρωση, όσο καλύτερη η πρόληψη τόσο πιο έτοιμοι θα είμαστε την ώρα της κρίσης».

Γ. Τσίπρας: Απροετοίμαστη η περιοχή να αντιμετωπίσει ένα πλημμυρικό φαινόμενο

Στην ημερίδα, που φιλοξενήθηκε στο παραλιακό κέντρο «ΘΑΛΑΣΣΑ», σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο βουλευτής Δυτικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος έκρουσε για ακόμα μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται εκ μέρους της πολιτείας στα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, με αποτέλεσμα η ευρύτερη περιοχή του Αλεποχωρίου και των Μεγάρων να βρίσκονται διαρκώς υπό την απειλή των πλημμυρικών φαινομένων.

Δείτε τι δήλωσε στην κάμερα του attica24 o βουλευτής Δυτικής Αττικής Γ. Τσίπρας

Δηλώσεις του δημάρχου Μεγαρέων, Γρηγόρη Σταμούλη, στο attica24

Αυτοψία στον Σαρανταπόταμο

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κ.κ. Στυλιανίδης – Τουρνάς βρέθηκαν αργότερα, το μεσημέρι της Κυριακής, στην περιοχή της Ελευσίνας και πιο συγκεκριμένα στον Σαρανταπόταμο, σημείο όπου ελλοχεύει σε κάθε ισχυρή βροχόπτωση σοβαρός κίνδυνος να εκδηλωθεί πλημμυρικό φαινόμενο στο Θριάσιο Πεδίο, ιδιαίτερα μετά και τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή των Βιλίων.

Την ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσαν σχετικά ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- πως υπάρχει ανάγκη πλέον για ένα συνολικό και οριστικό σχέδιο αντιμετώπισης της δύσκολης αυτής κατάστασης.

Τελευταία Νέα