Λ. Κοσμόπουλος: «Προστατεύουμε με έργα τους συμπολίτες και το περιβάλλον του τόπου μας»
Ολοκληρώνεται εντός των επόμενων ημερών και παραδίδεται στους πολίτες το έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης στην περιοχή της Νέας Περάμου, το οποίο εκτέλεσε η Περιφέρεια Αττικής, υπό τον συντονισμό του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλου.
Το έργο χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας για την προστασία της περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα, μετά τη μεγάλη καταστροφική πλημμύρα του 2017 στη Δυτική Αττική, που έπληξε και τη Νέα Πέραμο.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, η Περιφέρεια Αττικής, ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, συντόνισαν τις απαραίτητες ενέργειες, έως την ολοκλήρωση του έργου που αναμένεται να ενισχύσει την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.
«Είναι μεγάλη η χαρά να βλέπουμε ένα έργο της Περιφέρειας Αττικής, ένα έργο που θωρακίζει αντιπλημμυρικά την περιοχή της Νέας Περάμου, να γίνεται πράξη και να ολοκληρώνεται για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κοσμόπουλος και πρόσθεσε: «Ως Περιφέρεια Αττικής, έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια και παρά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που συναντούν συχνά τα έργα, επιμένουμε και δίνουμε λύσεις στην πράξη για τον τόπο μας».
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου αντιπλημμυρικής θωράκισης στη Νέα Πέραμο

– Αρχικός προϋπολογισμός της σύμβασης έργου: 2.582.993,46 ευρώ (με ΦΠΑ).
– Στις 19-01-2022 υπογράφηκε η 1η Συμπληρωματική Σύμβαση του εν λόγω έργου, συνολικής δαπάνης 381.075,46 ευρώ (με ΦΠΑ).
– Κατόπιν διαδοχικών παρατάσεων, λόγων έκτακτων προβλημάτων και δυσκολιών, το έργο περαιώθηκε εμπρόθεσμα την 31-05-2022.
– Με την παρούσα εργολαβία κατασκευάστηκε δίκτυο αγωγών αποχέτευσης ομβρίων, σωληνωτών και κιβωτοειδών, στη Νέα Πέραμο, η οποία λόγω αναγλύφου παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων. Με το υπόψη δίκτυο, τα όμβρια που είχαν απορροή τις οδούς της περιοχής, οδηγούνται πλέον στους τελικούς αποδέκτες και από εκεί στη θάλασσα.
– Κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου και κατόπιν αναφορών από κατοίκους της περιοχής για επαναλαμβανόμενη αστοχία απορροής των ομβρίων υδάτων σε υφιστάμενο Κεντρικό Συλλεκτήρα, στη συμβολή της οδού Πλαστήρα με την ΠΕΟΑΚ, διαπιστώθηκε ότι ο υφιστάμενος αγωγός έχει κατασκευαστεί με απομείωση της διατομής του κατάντη της ΠΕΟΑΚ. Η διαφοροποίηση αυτή στις διαστάσεις, δημιουργεί πρόβλημα ακριβώς ανάντη της ΠΕΟΑΚ, όπου ο Κεντρικός Συλλεκτήρας υπερχειλίζει, οπότε και τα επιπλέον επιφανειακά απορρέοντα όμβρια οδηγούνται στην οδό Μόσχου και στην ευρύτερη κατάντη περιοχή πλημμυρίζοντάς την.
– Προκειμένου να αποφορτιστεί κατά το δυνατόν ο υφιστάμενος Κεντρικός Συλλεκτήρας από επιπλέον όμβρια, κατασκευάστηκε, επιπλέον της αρχικής μελέτης, νέος Κεντρικός Συλλεκτήρας ο οποίος παραλαμβάνει τα όμβρια που προβλέπονταν να αποχετευθούν στον υφιστάμενο Κεντρικό Συλλεκτήρα. Ο νέος αγωγός ακολουθεί την ΠΕΟΑΚ, στη συνέχεια την οδό Ν. Κρυάδα και καταλήγει στη θάλασσα, με συνολικό μήκος περίπου 260 μ.
– Το συνολικό μήκος του κατασκευασμένου δικτύου που παραδίδεται είναι περίπου 5.800 μ.