Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021 | 19:59
Αρχική Αττική Ανατολική Αττική Παλλήνη: Ξεκινά η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης

Παλλήνη: Ξεκινά η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης

newsroom |

Υπογράφηκε η σύμβαση του έργου που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής – Θα κατασκευαστούν περισσότερα από 172 χλμ. δικτύου αγωγών – Προσδοκίες για τη δημιουργία πολυάριθμών θέσεων εργασίας

Το «πράσινο φως» για την έναρξη της κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης στον Δήμο Παλλήνης, το οποίο εντάσσεται στο επενδυτικό πλάνο που έχει ανακοινώσει η ΕΥΔΑΠ, συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία αποχετευτικών δικτύων και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, δόθηκε την Πέμπτη μετά τις υπογραφές της σχετικής σύμβασης κατασκευής του έργου.

Η επισφράγιση της συμφωνίας έγινε το πρωί σε ειδική τελετή που φιλοξενήθηκε στο δημαρχείο Παλλήνης, ανάμεσα στον αναπληρωτή διευθύνων σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιο Τόσιο και στους εκπροσώπους της αναδόχου κοινοπραξίας «ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ – ΕΛΤΕΡΓΑ ΑΕ», Δημήτριο Κωνσταντινίδη και Παρασκευά Τσάμπρα, παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη και του δημάρχου Παλλήνης, Αθανάσιου Ζούτσου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Θανάσης Αυγερινός, ο περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής Γιάννης Σμέρος και ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής Δημήτρης Δρόσης.

Το έργο

Το έργο του δικτύου αποχέτευσης στον Δήμο Παλλήνης, προϋπολογισμού δημοπράτησης 58 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής, μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ταμείο Συνοχής) και τελεί υπό τη διαχείριση της Περιφέρειας Αττικής και της Διαχειριστικής της Αρχής, στο πλαίσιο σχετικής εκχώρησης.

Όπως τονίζεται, πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που θα εκτελεστούν το επόμενο διάστημα στη χώρα μας και το οποίο αναμένεται να βάλει οριστικό τέλος στην -επί δεκαετίες- υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων ενός εκ των μεγαλύτερων δήμων της Ανατολικής Αττικής, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες αναπτυξιακές δυνατότητες για την περιοχή.

Παράλληλα, θα επιτευχθεί η προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και η αναβάθμιση των κοντινών ακτών.

Επιπλέον, η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου στην περιοχή θα απαλλάξει τους κατοίκους από το κόστος εκκένωσης βόθρων που φτάνει έως και 2.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση των ιδιωτικών συνδέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με το δίκτυο, μέσα από τις πιστώσεις του έργου.

Οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το δίκτυο θα ολοκληρωθεί πλήρως σε 48 μήνες (4 χρόνια). Ειδικότερα, θα κατασκευαστούν 19,5 χλμ. πρωτεύοντος και 152,5 χλμ. δευτερεύοντος δικτύου, 13 αντλιοστάσια και πάνω από 15.000 συνδέσεις με ακίνητα.

Η αποχέτευση του Δήμου Παλλήνης αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής ανάπτυξης ολοκληρωμένων υποδομών αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων που υλοποιεί η ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητα ζωής των πολιτών. Πρόκειται για μία ολιστική προσπάθεια συνολικής επένδυσης ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ για δημιουργία αποχετευτικών δικτύων και τη δημιουργία Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), μέσω της υιοθέτησης των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, που εφαρμόζει η εταιρεία.

Δηλώσεις Πατούλη – Ζούτσου – Τόσιου

Στη σπουδαιότητα του έργου και των σημαντικών πλεονεκτημάτων του για την περιοχή της Παλλήνης, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης ΑττικήςΓιώργος Πατούλης, δηλώνοντας μεταξύ άλλων:

«Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου γιατί σήμερα μπαίνουν οι υπογραφές για την έναρξη ενός έργου πνοής, με ισχυρό αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πρόσημο για τον Δήμο Παλλήνης αλλά και ολόκληρη την Ανατολική Αττική. Πρόκειται για μία ιστορική μέρα, καθώς ένα έργο που εκκρεμούσε για δεκαετίες από σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Η Αυτοδιοίκηση απέδειξε για άλλη μία φορά πως όταν ενώνει τις δυνάμεις της, τα οφέλη για τους πολίτες είναι πολλά και σημαντικά.

Ως Περιφέρεια έχουμε αποδείξει έμπρακτα πως η υλοποίηση των βασικών έργων υποδομής για την Ανατολική Αττική, αποτελεί για εμάς προτεραιότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, δώσαμε έμφαση στην άμεση δρομολόγηση των έργων συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων της Ανατολικής Αττικής. Έτσι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε καταφέρει, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και τους οικείους δήμους, να λάβουμε την έγκριση των δύο μεγάλων έργων αποχέτευσης Ραφήνας και Μαραθώνα. Επιπλέον, έχουμε δημοπρατήσει και το σύνολο των εργολαβιών αποχέτευσης της Ανατολικής Αττικής, ενώ σταδιακά υπογράφουμε τις σχετικές συμβάσεις με τους αναδόχους, προκειμένου τα έργα να ξεκινήσουν άμεσα. Με στοχευμένα έργα συμβάλλουμε στην προάσπιση της δημόσιας υγείας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα αναβαθμίζουμε την αξία γης και μειώνουμε σταδιακά τα πρόστιμα που καταβάλλει το ελληνικό κράτος, λόγω μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την ΕΥΔΑΠ για τη στενή συνεργασία που έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στη δρομολόγηση και υλοποίηση κρίσιμων αποχετευτικών έργων στην Ανατολική Αττική αλλά και το Δήμο Παλλήνης και προσωπικά τον δήμαρχο, Αθανάσιο Ζούτσο, για την υποστήριξή του σε όλα τα στάδια προετοιμασίας και δρομολόγησης του έργου».

Ο δήμαρχος Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος, δήλωσε: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τον Δήμο Παλλήνης. Αποκτούμε το αυτονόητο δικαίωμα σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ένα δικαίωμα, που στερούμασταν επί δεκαετίες, αν και ζούμε μόλις 10 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας. Εκπληρώνεται το διαχρονικό όραμα και αίτημα, όλων των κατοίκων. Δικαιώνεται ο αγώνας που δώσαμε, ως δημοτική αρχή, από το 2011, κόντρα στα εμπόδια της γραφειοκρατίας. Το έργο της αποχέτευσης του Δήμου Παλλήνης ξεκινά. Είναι μια μεγάλη κατάκτηση κι ένα έργο πολιτισμού. Ευχαριστώ, όλους όσοι μας βοήθησαν σε αυτή τη δεκάχρονη και δύσκολη πορεία. Τώρα, όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Παλλήνης, μπορούμε να ονειρευτούμε ένα καλύτερο μέλλον».

Τα οφέλη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον στον Δήμο Παλλήνης, αλλά και στις μεγάλες αλλαγές που θα επιφέρει το σύνολο των επενδύσεων στην Ανατολική Αττική, τόνισε και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠΑναστάσιος Τόσιος, αναφέροντας: «Τα τελευταία δύο χρόνια, γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από την ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να βάλουμε σε τροχιά υλοποίησης τα εμβληματικά έργα της Ανατολικής Αττικής. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μετά από πολλά χρόνια τίθενται και στην Ελλάδα οι βάσεις για ανάπτυξη προσανατολισμένη στην αειφορία και τη βιωσιμότητα των  φυσικών μας πόρων. Για εμάς στην ΕΥΔΑΠ είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο πλούτος που απολαμβάνει ο άνθρωπος από το περιβάλλον. Δεδομένου ότι οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και οι κοινότητες που ζουν από αυτούς χρειάζονται στήριξη, η επένδυση αυτή αποτελεί πλέον ανάγκη επιτακτική για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές».

Τελευταία Νέα