Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2023 | 12:24
Αρχική Αθλητισμός Παιανία: Το «Σπίτι του Κλειστού Στίβου» και το «Κλειστό του Βόλεϊ» παραχωρούνται...

Παιανία: Το «Σπίτι του Κλειστού Στίβου» και το «Κλειστό του Βόλεϊ» παραχωρούνται στη Γ.Γ. Αθλητισμού

newsroom |

Οι ρημαγμένες Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις χρησιμοποιήθηκαν τελευταία φορά το 2011 – Από τότε και μετά βρέθηκαν συνεχώς στο επίκεντρο λεηλασιών και βανδαλισμών

Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών παραχωρείται από το ελληνικό Δημόσιο προς το υφυπουργείο Αθλητισμού (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού), η έκταση 108 στρεμμάτων στην Παιανία που περιλαμβάνει τις δύο εγκαταλελειμμένες Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις «Σπίτι του Κλειστού Στίβου» και «Κλειστό του Βόλεϊ».

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η παραχώρηση περιλαμβάνει τις κείμενες κτηριακές και λοιπές αθλητικές εγκαταστάσεις και τον περιβάλλοντα χώρο αυτών. Κατόπιν, θα παραχωρηθεί από το υφυπουργείο Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), κατά χρήση, στο ΟΑΚΑ ώστε:

– Να επιτευχθεί η ολοκλήρωση των διοικητικών και οικονομικών διαδικασιών για τη συντήρηση και την αναβάθμιση και των εν λόγω Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

– Να τεθεί ξανά σε λειτουργία το Ολυμπιακό Συγκρότημα, να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των αθλημάτων (στίβου, γυμναστικής κ.λπ.) και να φιλοξενήσει μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

– Να κατασκευαστούν και άλλες υποδομές με σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για δύο εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Αποτέλεσαν τη «ραχοκοκαλιά» της ανάπτυξης του κλειστού στίβου για τους χειμερινούς μήνες, αλλά και του βόλεϊ, ενώ φιλοξενούσαν μεγάλες διοργανώσεις και συναντήσεις.

Η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το 2011, όταν διεξήχθη εκεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου. Έκτοτε, παρέμειναν ανενεργές βρέθηκαν στο επίκεντρο λεηλασιών και βανδαλισμών.

Ήδη, στις 20 Μαΐου 2020 υπογράφηκε Σύμφωνο Συνεργασίας του Υφυπουργείου Αθλητισμού με την Περιφέρεια Αττικής και τον περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη και με τον Δήμο Παιανίας και τον δήμαρχο, Ισίδωρο Μάδη.

Τον Δεκέμβριο του 2021, σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς και με τη βοήθεια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου & Μαρίνας Μαρτίνου «Αιγέας ΑΜΚΕ», που χρηματοδότησε το εγχείρημα, αλλά και των κ.κ. Λιόντου και Βενιέρη που δούλεψαν για τις στατικές και ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, ολοκληρώθηκαν η πλήρης μελέτη, η ολική αποτύπωση και τα τεύχη δημοπράτησης.

Όπως τονίζεται, πλέον, με την τροπολογία παραχώρησης, που εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας του υφυπουργείου Αθλητισμού για αναβίωση και επαναλειτουργία των εγκαταλελειμμένων Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, μπαίνουμε στην τελική ευθεία της «αναβίωσής» τους, με συνολικό προϋπολογισμό έργου στα 6,5 εκατ. ευρώ.

«Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις αποτελούν μέρος της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας του ελληνικού Δημοσίου με τη LAMDA Development Α.Ε., συμφωνία η οποία αποσκοπεί στην εξ’ ολοκλήρου χρηματοδότηση ανακαινίσεων αθλητικών εγκαταστάσεων του λεκανοπεδίου Αττικής και έκδοση άδειας λειτουργίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην τροπολογία αναφέρεται:

«1. Το ακίνητο συνολικής επιφανείας εκατόν οκτώ χιλιάδων είκοσι πέντε τετραγωνικών μέτρων και τριάντα πέντε εκατοστών (108.025,35 τ.μ.) μετά των εντός αυτού κειμένων κτηριακών και λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου αυτών, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, που βρίσκεται στη θέση «Κόντρες», στα διοικητικά όρια της Δημοτικής Ενότητας Παιανίας του Δήμου Παιανίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, παραχωρείται άνευ ανταλλάγματος κατά κυριότητα προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

2. Το ακίνητο της παρ. 1, παραχωρείται με σκοπό την εκ μέρους της Γ.Γ.Α. περαιτέρω παραχώρησή του κατά χρήση στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ (Ο.Α.Κ.Α.) ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ», σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 1646/1986 (Α’ 138), προκειμένου το τελευταίο να φροντίσει για την ανακαίνιση, συντήρηση και λειτουργία των εντός αυτού αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου. Απαγορεύεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο μεταβολή της χρήσης του ακινήτου της παρ. 1, καθώς και η υπέρβαση των σκοπών για τους οποίους γίνεται η παραχώρηση.

3. Με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό υπουργού γίνεται αποδοχή της παραχώρησης κατά κυριότητα του ακινήτου της παρ. 1. Η απόφαση του πρώτου εδαφίου, στην οποία περιγράφονται το μεταβιβασθέν ακίνητο και το δικαίωμα επ’ αυτού, καθώς και όλα τα άλλα απαιτούμενα εκ της ισχύουσας νομοθεσίας στοιχεία, αποτελεί τον τίτλο της μεταβίβασης του ακινήτου και καταχωρίζεται στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο.

4. Για την περαιτέρω κατά χρήση παραχώρηση από τη Γ.Γ.Α. στο Ο.Α.Κ.Α., σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρ. 2, εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου για τον αθλητισμό υπουργού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Τελευταία Νέα