Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024 | 10:10
Αρχική Αττική Πειραιάς Οι Δήμοι Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος για το «μπλόκο» στο master...

Οι Δήμοι Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Περάματος για το «μπλόκο» στο master plan του ΟΛΠ

newsroom |

Το ΣτΕ έκανε αποδεκτή την προσφυγή πολιτών, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, σχετικά με τις υποχρεωτικές επενδύσεις που προέκυπταν από τη σύμβαση παραχώρησης του λιμένα Πειραιώς (2016) στην Cosco

Επίσημη θέση, μετά το «μπλόκο» του Συμβουλίου της Επικρατείας στο master plan του ΟΛΠ (Cosco) για το λιμάνι του Πειραιά, πήραν οι δύο όμοροι δήμοι της περιοχής (Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Δήμος Περάματος).

Μέσω ανακοινώσεων τους και οι δύο τοπικές αρχές, χαιρετίζουν την απόφαση ακύρωσης του πλαισίου έγκρισης του master plan (Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο) του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) Α.Ε. Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων, το master plan προέβλεπε την επέκταση του επιβατικού λιμένα του Πειραιά, τη δημιουργία νέου επιβατικού σταθμού κ.ά.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας:

«Το ΣτΕ ακύρωσε το πλαίσιο έγκρισης του Master Plan της Cosco που προέβλεπε έργα για την επέκταση των δραστηριοτήτων του λιμανιού του Πειραιά που θα επιβάρυναν δραματικά τη ζωή των κατοίκων της πόλης μας.

Οι κάτοικοι και οι συλλογικότητες της πόλης και του ευρύτερου Πειραιά, προσπάθησαν με τις κινητοποιήσεις τους να αποτρέψουν την έγκριση των σχεδίων της Cosco.

Ταυτόχρονα, έγιναν προσφυγές στο ΣτΕ, από κατοίκους που εκφράζονταν από το κίνημα «ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΚΗ», από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και από τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, κατά της έγκρισης του Master Plan.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε τη λογική των προσφυγών και ακύρωσε τα σχέδια της Cosco. Αυτό συνιστά μια πρώτη νίκη στον αγώνα των κατοίκων για μια ανθρώπινη ζωή, απέναντι σε μια λογική που θέλει το λιμάνι να αναπτύσσεται σε βάρος των πόλεων, με μοναδικό κριτήριο το κέρδος του ιδιώτη.

Ο αγώνας σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζεται».

Δήμος Περάματος: Είμαστε ενάντια στην άναρχη ανάπτυξη του λιμανιού

Από την πλευρά του, μέσω μακροσκελούς αναφοράς του, ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, σχολιάζει σχετικά με την ακύρωση από το ΣτΕ του master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά:

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του ακύρωσε τις διοικητικές πράξεις που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της έγκρισης του Master Plan της ΟΛΠ Α.Ε. και αφορούσαν τόσο τις υποχρεωτικές όσο και τις πρόσθετες επενδύσεις με βάση τη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ.

Επιτέλους θα τηρηθεί η νομιμότητα, καθώς ο ιδιώτης επενδυτής επεδίωκε την εκτέλεση έργων χωρίς να έχει προηγηθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κατά παράβαση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, η οποία έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία.

Για τον λόγο αυτό και με την ίδια αιτιολογία έχω προσφύγει κι εγώ προσωπικά ως Δήμαρχος Περάματος μαζί με άλλους αυτοδιοικητικούς και πολίτες κατά του Ελληνικού δημοσίου, ζητώντας να ακυρωθούν οι διοικητικές πράξεις με τις οποίες αδειοδοτήθηκαν τα έργα της ΟΛΠ Α.Ε., υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα το γεγονός πως τα έργα αυτά θα επιφέρουν σοβαρή και μη αναστρέψιμη επιδείνωση των όρων διαβίωσης των πολιτών, καθώς και την υποβάθμιση του υπάρχοντος φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος. Η προσφυγή αυτή θα συζητηθεί μέσα στον Μάιο.

Η παρούσα απόφαση του ΣτΕ αφορά την προσφυγή πολιτών, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και αναφέρεται στις υποχρεωτικές επενδύσεις, όπως προκύπτουν από την σύμβαση παραχώρησης, αλλά και στις προαιρετικές επενδύσεις που ελήφθησαν με απόφαση της ίδιας της εταιρίας.

Η δραστηριοποίηση της COSCO και η μη τήρηση εκ μέρους της, της νομοθεσίας περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης, έχει προκαλέσει στην περιοχή μας πλήθος οχλουσών δραστηριοτήτων, οι οποίες έχουν δημιουργήσει σοβαρά και δυσεπίλυτα περιβαλλοντικά προβλήματα, που με τη σειρά τους επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα ζωής των πολιτών, δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα για την υγεία και την ασφάλειά τους.

Ενδεικτικό της άναρχης συνύπαρξης της πόλης με τις ρυπαίνουσες και οχλούσες χρήσεις είναι η άμεση γειτνίαση των εκπαιδευτικών και αθλητικών χώρων με τη λιμενική ζώνη, τις βαριές μεταφορές, την αποθήκευση πετρελαιοειδών και τη ναυπηγοεπισκευή.

Στην προσφυγή που ασκήσαμε ενώπιον του ΣτΕ κατά της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την έγκριση του Master Plan της ΟΛΠ Α.Ε., χωρίς την προηγούμενη υποβολή και έγκριση της ΣΜΠΕ, αναφέραμε πως χωρίς να έχουν δοθεί οι περιβαλλοντικές εγκρίσεις, χωρίς να έχει γίνει προσπάθεια συλλογής, επεξεργασίας και τελικά αντιμετώπισης των σημαντικών περιβαλλοντικών προβλημάτων και των πηγών όχλησης για τους κατοίκους της περιοχής μας από τη συνολική λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων, προκαλούνται σοβαρότατες πολεοδομικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις στο Πέραμα, αλλά και σε όλους τους παραλιμένιους Δήμους.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Περάματος μέχρι σήμερα παρεμβαίνει στο σύνολο των εξελίξεων και από θέσεις δημοσίου συμφέροντος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με γνώμονα την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτής της επιλογής -κατόπιν πρωτοβουλίας μας- καλέσαμε σε σύσκεψη τους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και ομόφωνα συμφωνήσαμε να καταθέσουμε υπόμνημα στο οποίο να δηλώνεται η διαφωνία μας με την έγκριση του Master Plan της COSCO. Μεταξύ άλλων στο υπόμνημα επισημάναμε πως στερείται Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ο Δήμος Περάματος έχει διαχρονικά, σταθερά και αταλάντευτα αρνητική στάση στην προσπάθεια του ιδιώτη επενδυτή να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του μέσα από την άναρχη ανάπτυξη του λιμανιού κατά παράβαση της νομοθεσίας, εις βάρος της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων του Περάματος και των όμορων Δήμων».

Τελευταία Νέα