Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 | 02:37
Αρχική Υγεία «Όχι» από ΣτΕ στο αίτημα ΠΟΕΔΗΝ για «πάγωμα» του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους...

«Όχι» από ΣτΕ στο αίτημα ΠΟΕΔΗΝ για «πάγωμα» του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς

newsroom |

Ξεκίνησε η επίδοση των φύλλων αναστολής καθηκόντων των ανεμβολίαστων υγειονομικών

«Όχι» είπε το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, που συνεδρίασε σε σχηματισμό Ολομέλειας, στο αίτημα υγειονομικών από δημόσια νοσοκομεία της Αττικής για την έκδοση αναστολής επί της απόφασης που επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και εφόσον δεν εμβολιαστούν τίθενται σε αναστολή εργασίας, από σήμερα, άνευ αποδοχών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει καταθέσει στο ΣτΕ και αίτηση ακύρωσης της απόφασης κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 8 Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη σχετική απόφαση εντός λίγων ημερών, καθώς και τη Δευτέρα, το Γ’ Θερινό Τμήμα του ΣτΕ είχε απορρίψει και αιτήσεις νοσοκομειακών γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων νοσοκομείων, ανά την Ελλάδα, που ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή αναστολής. 

Την ίδια στιγμή, ήδη επιδόθηκαν σε εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία τα πρώτα φύλλα αναστολής καθηκόντων, σε πολλά νοσοκομεία είναι υπογεγραμμένα προς επίδοση και σε άλλα έβγαλαν εκτός προγραμμάτων υπηρεσίας τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, όπως γνωστοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία προγραμματίζει νέες κινητοποιήσεις με αίτημα κανένας εργαζόμενος «να μη χάσει τη δουλειά του» και καλεί για αύριο (Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου), τους υγειονομικούς σε στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας για την Αττική, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης για τη Θεσσαλονίκη και στις κατά τόπους ΥΠΕ και τις πύλες των νοσοκομείων.

Παράλληλα, καλεί τους επαγγελματίες υγείας «έστω και τις τελευταίες ημέρες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους. Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πλήρη αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το μέτρο της υποχρεωτικότητας που επιβλήθηκε χωρίς λόγο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδιωτικοποιήσεις του ΕΣΥ. Από 1η Σεπτέμβρη το ΕΣΥ θα βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία, εκτιμά ότι στα επιχειρησιακά σχέδια αναπλήρωσης των ανεμβολίαστων που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων, που καταρτίζουν τα νοσοκομεία περιλαμβάνεται «η συγχώνευση κλινικών, η νέα αναστολή χειρουργείων, οι μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Ετοιμάζεται η είσοδος ιδιωτών και εργολάβων».

Σημειώνει ακόμα ότι «ο εξαναγκασμός, η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στέλνει αρνητικά μηνύματα στην κοινωνία» και προσθέτει ότι οι υγειονομικοί είναι παράδειγμα προς μίμηση, καθώς έχουν εμβολιαστεί σε υψηλότατα ποσοστά του 90% (συνυπολογίζοντας το ποσοστό που διαθέτουν φυσική ανοσία). «Τηρούμε τα μέτρα προστασίας εμβολιασμένοι και μη και δεν υπάρχει καμία εστία διασποράς του ιού στα νοσοκομεία που να ευθύνεται το υγειονομικό προσωπικό για το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο (Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου) τίθενται σε αναστολή καθηκόντων οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, καθώς σήμερα είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία το προσωπικό των μονάδων Υγείας μπορεί να κάνει έστω και την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19, όπως προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και η οποία, όπως διαμηνύουν στελέχη του υπουργείου Υγείας, θα εφαρμοστεί στο ακέραιο.

Από σήμερα (1/9) ενεργοποιείται επίσης και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Όπως διευκρινίζεται, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες.

Τελευταία Νέα