Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024 | 18:06
Αρχική Πολιτική Ο νέος εκλογικός χάρτης - Πώς κατανέμονται οι βουλευτικές έδρες στην Αττική

Ο νέος εκλογικός χάρτης – Πώς κατανέμονται οι βουλευτικές έδρες στην Αττική

newsroom |

Όλες οι αλλαγές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών, που επέφερε η απογραφή πληθυσμού – Ποιες εκλογικές περιφέρειες στην Αττική κερδίζουν επιπλέον έδρες, ποιες σημειώνουν απώλειες

Τη νέα κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια, όπως προκύπτει από τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής του νόμιμου πληθυσμού – κατοικιών 2021 που εξέδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ανακοίνωσε και επισήμως το υπουργείο Εσωτερικών.

Με βάση την τελευταία κατανομή εδρών, όπως διαμορφώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 117/2018 – ΦΕΚ 225/Α/31-12-2018, δύο έδρες κερδίζει η εκλογική περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος τομέας Αθηνών καθώς και η Α’ εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές περιφέρειες Α’ Αθηνών, Α’ Πειραιώς, Άρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς. Μάλιστα, οι δύο τελευταίες περιφέρειες καθίστανται μονοεδρικές.

Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠ.ΕΣ. να προχωρήσει στη σύνταξη σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που θα αποτυπώνει τις παραπάνω μεταβολές και το οποίο πρόκειται να εκδοθεί έως τις 10 Ιανουαρίου του 2023.

Αναλυτικά ο νέος εκλογικός χάρτης, με τον πίνακα κατανομής των βουλευτικών εδρών

Τελευταία Νέα