Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024 | 12:15
ΑρχικήUrbanΟ Δήμος Αθηναίων ψηφιοποιεί 400.000 οικοδομικές άδειες

Ο Δήμος Αθηναίων ψηφιοποιεί 400.000 οικοδομικές άδειες

newsroom |

«Μπλόκο» στη γραφειοκρατία, «ανάσα» για περισσότερους από 120.000 δημότες και επαγγελματίες σε ετήσια βάση

Στην ψηφιοποίηση 400.000 οικοδομικών αδειών, που έχουν εκδοθεί σε μια περίοδο 58 ετών, προχωρά ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, επιχειρεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της πολεοδομικής γραφειοκρατίας.

Ειδικότερα, πρόκειται για οικοδομικές άδειες, σε έντυπη μορφή ή σε μικροφίλμ, οι οποίες καλύπτουν το χρονικό διάστημα από το 1960 έως το 2018.

Όπως τονίζεται από τον Δήμο Αθηναίων, ο αριθμός των ενδιαφερομένων για χορήγηση αντιγράφων ξεπερνά τους 120.000 ετησίως, ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει ακόμη και τον ένα μήνα.

Με την ψηφιοποίησή τους αναμένεται να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία πολιτών και επαγγελματιών, αφού η χορήγησή τους θα γίνεται ηλεκτρονικά. Παράλληλα, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι δημότες θα μπορούν να αντλούν τα ψηφιακά αρχεία τους.

«Συνεχίζουμε αυτό που ξεκινήσαμε. Κάνουμε την Αθήνα μια σύγχρονη, ψηφιακή πόλη, που σέβεται τον πολίτη και διευκολύνει την καθημερινότητά του. Με μεγαλύτερη ταχύτητα στην εξυπηρέτησή του, χωρίς ταλαιπωρία και γραφειοκρατία στα γκισέ των υπηρεσιών», ανέφερε πάνω σε αυτό το ζήτημα ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «Αλλάζουμε ριζικά τη σχέση του δήμου με τους Αθηναίους. Οχι στα λόγια αλλά στην πράξη».

Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, μέχρι σήμερα έχουν ψηφιοποιηθεί τα στελέχη των οικοδομικών αδειών της χρονικής περιόδου 1981-2018, ενώ η ψηφιοποίηση των στελεχών θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, με την ένταξη και των ετών 1960-1980.

Σημειώνεται πως η ψηφιοποίηση αφορά το σύνολο των αρχείων που περιέχεται στους φακέλους, δηλαδή τοπογραφικά, διαγράμματα κάλυψης, κατόψεις, τομές, όψεις, τεχνικές εκθέσεις, ξυλότυπους και θεμελιώσεις. Στόχος είναι το έργο να έχει ολοκληρωθεί το 2024 και να έχει ψηφιοποιηθεί το 100% των αδειών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, σημείωσε πως μία από τις μεγαλύτερες πολεοδομίες της χώρας θα περάσει σε μια νέα ψηφιακή εποχή. «Με την ψηφιοποίηση των πολεοδομικών αρχείων διευκολύνουμε τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους μηχανικούς, στη δουλειά και την καθημερινότητά τους, για να κάνουν πιο εύκολα, πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου τις πολεοδομικές και άλλες εργασίες που επιθυμούν», ανέφερε.

Η ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Σχεδιασμός, Υλοποίηση, Θέση & Υποστήριξη της Παραγωγικής Λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών», του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με φορέα διαχείρισης το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης – NextGenerationEU.

• Ακολουθήστε το attica24 σε FacebookTwitterInstagram και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα