Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2022 | 01:40
Αρχική Αττική Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Νέο κρούσμα δολιοφθοράς στον αγωγό υδροδότησης της Αίγινας - Συνεχίζεται κανονικά η...

Νέο κρούσμα δολιοφθοράς στον αγωγό υδροδότησης της Αίγινας – Συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία του

newsroom |

Ενημέρωση για το σοβαρό περιστατικό από την Περιφέρεια Αττικής – Έρευνα για το συμβάν από το Λιμεναρχείο

Κρούσμα δολιοφθοράς σημειώθηκε στον αγωγό υδροδότησης της Αίγινας, με διάρρηξη της προστασίας του από χρήση εκρηκτικών και μικρής έκτασης διαρροή νερού στη θάλασσα, χωρίς ωστόσο να επηρεαστεί η γενικότερη λειτουργία του. Τα παραπάνω διαπιστώθηκαν σε αυτοψία που έκανε η ανάδοχος εταιρεία, όπως ενημέρωσε η Περιφέρεια Αττικής.

Ειδικότερα, στις 20 Ιουλίου εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας ενημερώθηκε προφορικώς από το Λιμεναρχείο Σαλαμίνας ότι η Υπηρεσία τους έγινε αποδέκτης καταγγελίας περί πιθανής χρήσης εκρηκτικού μηχανισμού σε θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται τμήμα του ήδη ποντισμένου υποθαλάσσιου αγωγού.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, ήδη χθες, Πέμπτη 21 Ιουλίου, κατόπιν εντολών του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και της αντιπεριφερειάρχη Νήσων Βάσως Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, η εταιρεία απέστειλε εξειδικευμένο καταδυτικό συνεργείο με καταγραφικό εξοπλισμό και υποβρύχιο όχημα (ROV), με στόχο τη διερεύνηση της κατάστασης. Παράλληλα, ξεκίνησε σχετική έρευνα για το συμβάν και από το Λιμεναρχείο.

Στα πλαίσια της αυτοψίας στην Χ.Θ. 0+300, δηλαδή σε απόσταση 300 μέτρων από την ακτή του Περάνι Σαλαμίνας και βάθος -14,0 μέτρων εντοπίστηκε σχετική διάρρηξη της προστασίας του αγωγού και μικρής έκτασης διαρροή νερού στη θάλασσα εξαιτίας της χρήσης εκρηκτικών. Στο σημείο αυτό η πλήρης προστασία του αγωγού είχε ολοκληρωθεί ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στη συγκεκριμένη θέση ο προστατευτικός κλοιός αποτελείται από λιθοστρώματα με το κέντρο της έκρηξης να εντοπίζεται μεταξύ δύο γειτονικών κατασκευών όπου ανευρέθη υπόλειμμα υλικού, που εικάζεται ότι είναι καλώδιο πυροδότησης (φιτίλι).

Όπως επισημαίνεται από την Περιφέρεια, ο ανάδοχος συνεχίζει την επιμελή διερεύνηση και αποτύπωση της έκτασης και σημασίας της διαπιστωθείσας βλάβης, με στόχο την άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης της βλάβης.

Με αφορμή το περιστατικό ο περιφερειάρχης Αττικής επεσήμανε σχετικά: «Καταδικάζουμε κάθε παράνομη ενέργεια που βάζει εμπόδια σε αυτό το οραματικό έργο για τους πολίτες της Αίγινας, με στόχο την εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων. Όσο και αν κάποιοι εμμένουν στο δρόμο της ανομίας, εμείς θα συνεχίσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης».

Τελευταία Νέα