Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι, που αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη, είναι οπαδοί δύο διαφορετικών ομάδων που είχαν προγραμματισμένο αγώνα στη Νέα Ιωνία
Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι 87 συλληφθέντες χθες (Κυριακή 1/10) στη Νέα Ιωνία, λίγο πριν την έναρξη ποδοσφαιρικού αγώνα τοπικών ομάδων σε γήπεδο της περιοχής.
Σε βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών ποινική δίωξη για αδικήματα που μεταξύ άλλων αφορούν παραβίαση του νόμου περί αθλητικής βίας, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών προς ιδία χρήση, κατοχή κροτίδων-φωτοβολίδων με αφορμή αθλητική εκδήλωση καθώς και παράνομη οπλοφορία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους και την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, οι κατηγορούμενοι, που αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την δίκη, είναι οπαδοί δύο διαφορετικών ομάδων που είχαν προγραμματισμένο αγώνα στη Νέα Ιωνία.
Τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση από την ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. εντόπισαν κοντά σε γήπεδο της περιοχής 23 άτομα, εκ των οποίων οι 13 ανήλικοι, τα οποία έφεραν κομμάτια ξύλου και ράβδο, ενώ σε άλλο σημείο εντοπίστηκαν ακόμη 64 άτομα, από τους οποίους οι 49 ανήλικοι, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ναρκωτικές ουσίες, φωτοβολίδες, κροτίδες, λίμα και σίδερο.
Οι 87 κατηγορούμενοι προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους και στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, ενώ, όπως διαπιστώθηκε, τυγχάνουν οπαδοί δύο διαφορετικών ομάδων, οι οποίες θα αγωνίζονταν σε γήπεδο της περιοχής αργότερα.
Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
«Απογευματινές ώρες σήμερα, Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023, και εν όψει ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ ομάδων τοπικού επιπέδου της Αθήνας, απετράπη οπαδικό επεισόδιο στην περιοχή της Νέας Ιωνίας με συνολικά 87 συλλήψεις.
Ειδικότερα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. εντοπίστηκαν πλησίον γηπέδου της περιοχής, 23 άτομα, εκ των οποίων οι 13 ανήλικοι, τα οποία έφεραν κομμάτια ξύλου και ράβδο, ενώ σε άλλο σημείο, εντοπίστηκαν ακόμη 64 άτομα, από τους οποίους οι 49 ανήλικοι, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ναρκωτικές ουσίες, φωτοβολίδες, κροτίδες, λίμα και σίδερο.
Με τη συνδρομή αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε. και της Ομάδας ΔΡΑΣΗ, οι ανωτέρω προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους και στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, ενώ, όπως διαπιστώθηκε, τυγχάνουν οπαδοί δύο διαφορετικών ομάδων, οι οποίες θα αγωνίζονταν σε γήπεδο της περιοχής αργότερα.
Όλα τα άτομα συνελήφθησαν –κατά περίπτωση- για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για παράβαση των νόμων για τον αθλητισμό, τα όπλα, τις φωτοβολίδες, τα ναρκωτικά και για διατάραξη της κοινής ειρήνης και θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
Η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της βίας με αθλητικό υπόβαθρο, θα συνεχίσει να πραγματοποιεί ελέγχους με σκοπό την πρόληψη και καταστολή τέτοιων φαινομένων».
Ανακοίνωση της ποδοσφαιρικής ομάδας ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΕ:
«Την Κυριακή, 1-10-2023, αποκαλύφθηκε από το διαδίκτυο ότι με πρόσχημα τον αγώνα της ομάδας μας με την «Νέα Ιωνία», ετοιμαζόταν οργανωμένη σύγκρουση και επεισόδια, μεταξύ φερόμενων οπαδών των δύο ομάδων.
Η σύγκρουση και τα επεισόδια απετράπησαν, με έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση της αστυνομίας.
Επειδή η μία πλευρά των πολυάριθμων νεαρών ατόμων, εμφανίζονταν ως οπαδοί του σωματείου μας, το Δ.Σ. συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:
1. Καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά κάθε υποκίνηση, οργάνωση και εκδήλωση οπαδικής βίας οπουδήποτε και από οποιουσδήποτε.
2. Απαγορεύει στους πάντες να ανακατεύουν ή να χρησιμοποιούν ως πρόσχημα το σωματείο μας, σε τέτοιες δραστηριότητες.
3. Τυχόν συμμετοχή ή συνέργεια σε τέτοια επεισόδια από αθλητή, μέλος ή οπαδό της ομάδας μας, συνεπάγεται την άμεση αποβολή και απομάκρυνση από το σωματείο.
4. Το νοσηρό φαινόμενο της οπαδικής βίας είναι εχθρός του αθλητισμού και κίνδυνος για την κοινωνία και τους νέους και πρέπει να παταχθεί αμείλικτα, πρώτα απ’ όλα από τους ανθρώπους του αθλητισμού.
5. Από το σωματείο μας, καμία συμπάθεια, καμία επιείκεια, καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα.
6. Αθλητές, παράγοντες και οπαδοί του «Ηρακλείου» οφείλουν να υπηρετούν την ευγενική άμιλλα, να απολαμβάνουν τους αγώνες της, να χαίρονται τις νίκες με έντιμα αγωνιστικά μέσα, να σέβονται και χειροκροτούν γενναιόδωρα τους αντιπάλους της όταν το αξίζουν.
Αυτόν τον αθλητισμό υπηρετεί η ομάδα μας και αυτές τις αρχές σέβονται όσοι την αγαπούν».
Από την πλευρά του ο Α.Ο. Νέας Ιωνίας αναφέρει ότι:
«Θέλουμε να δώσουμε δημόσια τα περαστικά μας στο ποδοσφαιριστή του Ηρακλείου Καρώνη για τον τραυματισμό του στον αυχένα, “σιδερένιος αρχηγέ”, όπως επίσης συγχαίρουμε τους διαιτητές, τον εκπρόσωπο της ΕΠΣΑ κ. Πατρικάκη και τον παρατηρητή του αγώνα κ. Αναστασόπουλο για την εύρυθμη μέσα και έξω από το γήπεδο διεξαγωγή του αγώνα.
Τέλος ευχαριστούμε την Ελληνική Αστυνομία για την προάσπιση των συμφερόντων και των δύο ομάδων με την διακριτική παρουσία τους στο Δημοτικό Στάδιο της πόλης μας».
Ο τραυματισμός του ποδοσφαιριστή του Ηρακλείου συνέβη στην εξέλιξη του αγώνα και δεν σχετίζεται με τα γεγονότα σε κοντινή περιοχή με το γήπεδο.

