Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024 | 11:28
ΑρχικήΟικονομίαΝαυπηγεία Ελευσίνας: Σε πλήρη λειτουργία η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή της χώρας

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Σε πλήρη λειτουργία η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή της χώρας

newsroom |

Η επαναλειτουργία της δεξαμενής «Σταύρος Νιάρχος» (AFRAMAX), μετά από 13 χρόνια, δημιουργεί περισσότερες από 500 νέες θέσεις εργασίας

Μετά από 13 χρόνια η δεξαμενή Νο3 (AFRAMAX), η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή της χώρας, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ξανά σήμερα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Ήταν 15 Ιουλίου του 2011 όταν η πλωτή δεξαμενή «Σταύρος Νιάρχος» βυθίστηκε, αφήνοντας πίσω της ανεργία, στρατηγική και εμπορική απομείωση της εθνικής ναυπηγικής ισχύος. Δεκατρία χρόνια αργότερα, μετά από επτάμηνη επισκευή, αξίας σχεδόν 20 εκατομμυρίων ευρώ, στις 27 Μαρτίου 2024, η «Σταύρος Νιάρχος» έβγαλε το πρώτο της πλοίο, το γιγάντιο αλγερινό ferry μήκους 200μ. και πλάτους 30μ. (μικτό τονάζ 49.939 τόνων, χωρητικότητα επιβατών 1.800 άτομα, χωρητικότητα πληρώματος 180 άτομα, χωρητικότητα 640 αυτοκινήτων), στα πλαίσια της σύμβασης μεταξύ του Ομίλου ΟΝΕΧ και της κρατικής εταιρείας της Αλγερίας ENTMV (Entreprise Nationale de Transport Maritime de Voyageurs). Σημειώνεται πως και αυτή η δεξαμενή, μετά τη «Βιολάντω» και την «Στρατής Ανδρεάδης» χαρακτηρίζεται ως «έξυπνη δεξαμενή», με ειδικούς αισθητήρες και υπολογιστικά συστήματα, που συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της ασφάλειας και τη βέλτιστη επιχειρησιακή της λειτουργία.

Η δεξαμενή Νο3, μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος», ενώ είχε προηγηθεί η μετονομασία της Νο2 σε «Στρατής Ανδρεάδης» και της Νο1 σε «Γιάννης Γουλανδρής». Πρόκειται για μια συμβολική απόφαση του ίδιου του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου ΟΝΕΧ, Πάνου Ξενοκώστα, τιμώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους ιδρυτές των τριών μεγάλων Ναυπηγείων της χώρας (Σκαραμαγκάς, Ελευσίνα, Σύρος) και αναδεικνύοντας την ενότητα των ελληνικών Ναυπηγείων σ’ αυτή τη νέα εποχή για τον κλάδο.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, η σημερινή μέρα αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και τον εγχώριο ναυπηγικό κλάδο. Οι εμπορικές δυνατότητες της χώρας ενισχύονται και μαζί τους εντείνεται και ο γεωστρατηγικός ρόλος στην ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη στην επαναλειτουργία της δεξαμενής «Σταύρος Νιάρχος» δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας, ενώ συνδυαστικά με την «Στρατής Ανδρεάδης», θα υπάρχει πια η δυνατότητα εξυπηρέτησης άνω των 110-120 πλοίων σε ετήσια βάση. Μάλιστα, μετά την προσθήκη και των νέων δεξαμενών AFRAMAX και SUEZMAX, που είναι υπό συμβασιοποίηση/νέα κατασκευή, τα Ναυπηγεία του Ομίλου ΟΝΕΧ (Νεώριο – Ελευσίνα) πρόκειται να αγγίξουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης περί των 300 πλοίων ετησίως.

Τέλος, όπως επισημαίνεται σε σχετική ενημέρωση, σε λιγότερο από έναν χρόνο, ο Όμιλος ανακαίνισε πλήρως δύο πλωτές δεξαμενές («Στρατής Ανδρεάδης», PANAMAX και «Σταύρος Νιάρχος», AFRAMAX) στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, κάτι που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του εγχώριου κλάδου. Παράλληλα, ξεκίνησε και νέο πρόγραμμα ανακαίνισης/επισκευών και στη δεξαμενή («Βιολάντω», PANAMAX), των Ναυπηγείων του στη Σύρο, αποδεικνύοντας την απόλυτη προσήλωση της ΟΝΕΧ στη μεταμόρφωση των Ελληνικών Ναυπηγείων σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

• Ακολουθήστε το attica24 σε FacebookTwitterInstagram και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα