Πού παρατηρήθηκε ακραία ή έντονη ξηρασία τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, σύμφωνα με τον χάρτη του Meteo – Ο ξηρότερος Ιούνιος των τελευταίων ετών
Αντιμέτωπες με τη ξηρασία βρίσκονται δεκάδες εκτάσεις της χώρας, οι οποίες πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν από τα πιο εύφορα εδάφη.
O χάρτης ξηρασίας του Μeteo για τις αρχές Ιουλίου δείχνει ότι πολλές περιοχές της Ελλάδας πλήττονται από έντονη ή ακραία ξηρασία.
Αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και των χαμηλών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν τον Ιούνιο. Η ξηρασία επηρεάζει τις γεωργικές καλλιέργειες, καθώς η εδαφική υγρασία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξή τους.
Σύμφωνα με το meteo.gr, έντονη και ακραία ξηρασία (επίπεδα 4 και 5) παρατηρήθηκε στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στο Λασίθι, στην Αρκαδία, στην Αργολίδα, στην Μεσσηνία, στην Ηλεία και στην Λέσβο.
Η αξιολόγηση των συνθηκών ξηρασίας βασίζεται στην εδαφική υγρασία του στρώματος μεταξύ 28 και 100 εκατοστών κάτω από την επιφάνεια. Όταν η εδαφική υγρασία σε αυτό το στρώμα είναι αρκετά κάτω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή μιας συγκεκριμένης περιοχής, γεγονός που οδηγεί σε συνθήκες ξηρασίας και υδατικό στρες για τις καλλιέργειες.
Ο κανονικοποιημένος δείκτης απόκλισης εδαφικής υγρασίας (SSMI) υπολογίζεται με βάση τα δεδομένα εδαφικής υγρασίας της υπηρεσίας Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις τωρινές συνθήκες καθώς και με βάση την περίοδο 1991-2020.
Ανάλογα με την τιμή του δείκτη αυτού η ξηρασία κατατάσσεται σε επίπεδα 1 έως 5, τα οποία με τη σειρά υποδηλώνουν ήπια, μέτρια, σημαντική, έντονη και ακραία ξηρασία.
Στις περιπτώσεις, όπου ο δείκτης SSMI είναι ελαφρώς αρνητικός ή θετικός, τότε επικρατούν κανονικές συνθήκες για την εποχή, ενώ αν είναι σημαντικά θετικός τότε παρατηρείται πλεόνασμα υγρασίας στο έδαφος.
Η εκτίμηση της εδαφικής υγρασίας βασίζεται σε εξειδικευμένα μοντέλα (ERA5-Land) και μπορεί να υπάρχουν αποκλίσεις από τις πραγματικές συνθήκες λόγω της έλλειψης επιτόπιων παρατηρήσεων.
Δείτε τον χάρτη

Εξίσου ανησυχητική είναι η εικόνα που καταγράφεται και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπου στον χάρτη αποτυπώνονται συνθήκες σημαντικής ξηρασίας στον Μεγαρικό κάμπο (περιοχή Μεγαρίδος), ενώ μέτρια ξηρασία καταγράφεται σε περιοχές του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας και ιδιαιτέρως σε Οινόη, Ερυθρές και Βίλια.

