Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 | 04:05
Αρχική Οικονομία Λογαριασμοί ρεύματος: Οι κλίμακες επιδότησης για τον Οκτώβριο - Στα 90 ευρώ...

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι κλίμακες επιδότησης για τον Οκτώβριο – Στα 90 ευρώ η ενίσχυση για το φυσικό αέριο

newsroom |

Οι νέες επιδοτήσεις ρεύματος από 1η Οκτωβρίου σε τρεις κλίμακες κατανάλωσης – Οι ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα

Τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο για τον μήνα Οκτώβριο ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, οι επιδοτήσεις θα συνεχίσουν να καλύπτουν το σύνολο των καταναλωτών και των παροχών, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ωστόσο από την 1η Οκτωβρίου θα ισχύσει κλιμακωτή επιδότηση καθώς εισάγονται κλιμάκια με υψηλότερη επιδότηση για τις χαμηλότερες καταναλώσεις και επιβράβευση της εξοικονόμησης ενέργειας με πρόσθετη έκπτωση.

Αναλυτικά, οι επιδοτήσεις τον Οκτώβριο διαμορφώνονται ως εξής:

Για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, απορροφάται το 90% της αύξησης, με την επιδότηση να φτάνει τα 43,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αυτό αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Για μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες, η επιδότηση φθάνει τα 38,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα (αντιστοιχεί στο 80% της αύξησης). Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.

Για μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες (αφορά το 2% των νοικοκυριών), η επιδότηση είναι 33,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση είναι 48,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, απορροφάται δηλαδή όπως κάθε μήνα σχεδόν το 100% της αύξησης.

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης τον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 39,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, απορροφώντας το 80% της αύξησης. 

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 kVA και όλους τους υπόλοιπους που ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες και καταναλωτές χαμηλής μέσης ή υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τέλος, για τους αγρότες προβλέπεται οριζόντια επιδότηση 43,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους αγρότες, τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα οικιακά τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι

Υπενθυμίζεται ότι τα οικιακά τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Οκτώβριο, από τα οποία αφαιρούνται οι ανωτέρω επιδοτήσεις είναι:

ΔΕΗ 59,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, 60,7 λεπτά για τις επόμενες και 55,4 λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο.

Protergia 57,63 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ήρων 62 – 69,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Elpedison 59,05 – 63,06 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας.

nRG 57,9 – 59,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Watt&Volt 58,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Φυσικό Αέριο Ελλάδος 57,4 – 58,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας.

Volterra 68,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Zenith 58,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ελίν 59,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο και την επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει από τη ΔΕΠΑ σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Θα απορροφήσει έτσι το 50% της αύξησης, με το μέτρο να αφορά 700.000 οικιακούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και την επιδότηση σε επαγγελματίες, η επιδότηση ανέρχεται τον Οκτώβριο στα 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και αφορά και τους βιομηχανικούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε επίσης την επιβολή τέλους 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα έσοδα θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα διατεθούν για υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επενδύσεις σε εναλλακτικά καύσιμα και επέκταση των υποδομών φυσικού αερίου που εξυπηρετούν την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Δείτε το βίντεο με τις ανακοινώσεις

Τελευταία Νέα