Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2021 | 05:15
Αρχική Υγεία Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Με τους εμβολιασμούς έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους και 5.560...

Κορωνοϊός – Τσιόδρας: Με τους εμβολιασμούς έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους και 5.560 νοσηλείες ΜΕΘ

newsroom |

Τα αναλυτικά στοιχεία μελέτης στη χώρα μας, που παρέθεσε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού προγράμματος

Αναλυτικά στοιχεία από την επιστημονική μελέτη που έχει διενεργηθεί με βάση ευρήματα από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας, έως και τις 11 Οκτωβρίου 2021, παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Χωρίς τους εμβολιασμούς θα είχαν καταγραφεί έως τις 11 Οκτωβρίου, 8.400 επιπλέον θάνατοι από κορωνοϊό, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο καθηγητής, προσθέτοντας πως σε αυτό το σενάριο θα είχαν καταγραφεί 5.560 επιπλέον νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις, παραθέτοντας σχετικά στοιχεία από τη χώρα μας.

Τα εμβόλια έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σχετικά με τη σοβαρή νόσο σε όλες τις ηλικίες, μειώνουν τον κίνδυνο όχι μόνο στις μεγαλύτερες αλλά και στις μικρότερες ηλικίες, είπε ο κ. Τσιόδρας και παράλληλα ανέφερε πως υπάρχει μείωση κατά 91% ή στο ένα δέκατο από τον πλήρη εμβολιασμό έναντι θανάτου από Covid-19 για όλες τις ηλικίες.

Ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε ακόμα στη μετάλλαξη Δέλτα, λέγοντας ότι προ Δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, μετά Δέλτα, από 71% έως 96%. Διατηρείται, δηλαδή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μετά τη Δέλτα περίοδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο και τα στοιχεία της μελέτης, υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91 έως 98%. Επίσης, τα εμβόλια εμφανίζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικίες για νόσηση.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρέθεσε ο καθηγητής Τσιόδρας:

  • Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ότι αφορά την αποτροπή θανάτων είναι 91%. Σε μικρότερες ηλικίες (25-49 ετών) καταγράφεται επίσης σημαντική αποτελεσματικότητα. Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους εμβόλια η Pfizer (90%), Moderna (97%) AstraZeneca (94%) και υπολείπεται ελαφρά το Johnson & Johnson.
  • Σε ότι αφορά τη νοσηλεία σε ΜΕΘ η αποτελεσματικότητα φτάνει το 95% για τους πλήρως εμβολιασμένους. Πρόκειται για 20 φορές μείωση κινδύνου έναντι των ανεμβολίαστων. Για τους άνω των 60 ετών η προστασία είναι 91% έως 95%. Στους κάτω των 60 ετών η προστασία φτάνει το 99%.
  • Από την σύγκριση των περιόδων προ μετάλλαξης Δέλτα και την μετά προκύπτει ότι στην προ Δέλτα περίοδο η προστασία από θάνατο ήταν 92-98%. Στη μετά Δέλτα από 71 έως 96%. Σε ότι αφορά τις ΜΕΘ πριν την μετάλλαξη Δέλτα η προστασία ήταν 98%. Με κυρίαρχη τη μετάλλαξη Δέλτα φτάνει από 91% έως 98%. 

Παρακολουθήστε τις ανακοινώσεις από τον Σωτήρη Τσιόδρα

Τελευταία Νέα