Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023 | 05:29
Αρχική Υγεία Κορωνοϊός: Εμβολιασμοί επτά ημέρες την εβδομάδα - Θεσπίζεται ακαταδίωκτο για την επιτροπή...

Κορωνοϊός: Εμβολιασμοί επτά ημέρες την εβδομάδα – Θεσπίζεται ακαταδίωκτο για την επιτροπή λοιμωξιολόγων

newsroom |

Τροπολογία του υπουργείου Υγείας στη Βουλή – Στη «μάχη» των εμβολιασμών τα ιδιωτικά κέντρα και τα πολυιατρεία – Καμία ευθύνη ή δίωξη για τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας

Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί καθ’ όλη την εβδομάδα και έως τις 12 τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων και η επταήμερη λειτουργία τους, ενώ στη «μάχη» του εμβολιασμού μπαίνουν και τα ιδιωτικά κέντρα.

Με την ίδια ρύθμιση προβλέπεται η απαλλαγή των επιστημόνων που απαρτίζουν τις επιτροπές ειδικών από κάθε ευθύνη για τις απόψεις που διατυπώνουν ή την ψήφο που δίνουν κατά τις εργασίες των σχετικών επιτροπών.

Η αιτιολογική έκθεση

«Στο πλαίσιο της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού κατά του κορονοϊού covid – 19 και με σκοπό την αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών και την επιτάχυνση των εμβολιασμών, προστίθενται στα εμβολιαστικά κέντρα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το Αρεταίειο και Αιγινήτειο νοσοκομείο καθώς και τα εμβολιαστικά κέντρα υψηλής δυναμικότητας που λειτουργούν υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον καθιερώνεται η επταήμερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων και παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 24:00 σε δύο βάρδιες.

Προσδιορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσης κάθε κατηγορίας απασχολούμενου προσωπικού, ανά ημέρα εργασίας, ώστε να διευκολύνεται η εκκαθάριση των αμοιβών. Καθιερώνεται, επίσης, η παροχή ποσού 20 ευρώ ανά ημέρα ανά εργαζόμενο για κάθε ημέρα απασχόλησής του κατά τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες (αφορά και το προσωπικό των κινητών ομάδων Υγείας)

Περαιτέρω προβλέπεται ότι για την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του covid 19 και για το χρονικό διάστημα μέχρι την 30.9.2021 στη διαδικασία εμβολιασμού εντάσσονται ιδιωτικές δομές υγείας και ειδικότερα τα ιδιωτικά πολυιατρεία, ιδιωτικά διαγωνιστικά εργαστήρια, κλινικές και ιδιωτικά θεραπευτήρια μέσω του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού τους.

Τέλος προβλέπεται η απαλλαγή των μελών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του covid 19 της επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών από οποιαδήποτε ευθύνη για γνώμη που διατύπωσαν, ή για ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της οικείας Επιτροπής και δεν διώκονται ποινικά για τα ανωτέρω παρά μόνο για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης ή εξύβρισης».

Τελευταία Νέα