Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022 | 14:08
Αρχική Υγεία Κορωνοϊός: «Έκρηξη» μολύνσεων στις ηλικίες 18-24 – Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη...

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» μολύνσεων στις ηλικίες 18-24 – Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων

newsroom |

ΕΟΔΥ: Στο «κόκκινο» Αττική, Κρήτη, νότιο Αιγαίο και Ιόνιο – Η μετάλλαξη που κυριαρχεί στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα είναι η Όμικρον και οι παραλλαγές ΒΑ4 και ΒΑ5

Αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, κυρίως στις τουριστικές περιοχές της χώρας και στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, καταγράφει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, όπως ενημέρωσαν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης και ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτρης Παρασκευής, κατά την έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε για την πορεία της πανδημίας, το πρωί της Δευτέρας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 150.000-200.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα, ενώ ο δείκτης αναπαραγωγής εκτιμάται στο 1,3.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΟΔΥ, η ανησυχητική αύξηση καταγράφεται σε τέσσερις περιοχές και πιο συγκεκριμένα, στα νησιά του Ιονίου, του νοτίου Αιγαίου, την Κρήτη και την Αττική.

Ενθαρρυντικό για τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι η αύξηση των νοσηλειών στις απλές κλίνες δεν μεταφράζεται -προς το παρόν τουλάχιστον- σε αύξηση των νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ αλλά και αύξηση του αριθμού των θανάτων.

Όπως είπε ο κ. Ζαούτης, η Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στις εισαγωγές ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού. «Οι παραλλαγές BA4 και ΒΑ5 σαρώνουν στην Ευρώπη», υπογράμμισε. 

Αναφερόμενος στις δυο νέες υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι πάνω από 50% της μετάλλαξης.

Τέλος, σε ερώτηση για το εάν ο ΕΟΔΥ θα εισηγηθεί την επαναφορά μάσκας, τόσο ο κ. Ζαούτης όσο και ο κ. Παρασκευής ανέφεραν ότι το θέμα θα εξεταστεί από την αρμόδια Επιτροπή.

Τελευταία Νέα