
Τι είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στη διακαναλική συνέντευξη, που παραχώρησε στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, ενόψει των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου
Διακαναλική συνέντευξη παραχώρησε το πρωί της Κυριακής (18/6) ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου.
«Στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «είμαι σίγουρος ότι θα προκύψει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση στις εκλογές» και χαρακτηρίζοντας ως «πολιτικό μονόδρομο» την αυτοδυναμία.
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στη στελέχωση της νέας κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «rotation» και σύνθεση χωρίς ιδεολογικό πρόσημο, από πρόσωπα που θα μπορούν να φέρουν εις πέρας τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.
Απαντώντας σε ερώτηση για το προσφυγικό και το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη για το σύμφωνο μετανάστευσης για να καταλήξουμε σε δεσμευτικά κείμενα. Το παρόν κείμενο ικανοποιεί τις πάγιες ελληνικές θέσεις».
Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος -όπως είπε- στοχοποιεί το Λιμενικό και δεν αναφέρθηκε καθόλου στους διακινητές, «αυτά τα άθλια υποκείμενα που είναι υπεύθυνοι για τον θάνατο τόσων ανθρώπων», όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε δε ότι το Λιμενικό πάντα θα προστατεύει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
Ερωτηθείς για το θέμα που προκλήθηκε με τους μειονοτικούς βουλευτές στη Ροδόπη, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι έλαβε εμπιστευτική έκθεση από την ΕΥΠ για το εύρος της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου στη Θράκη και επανέλαβε ότι «ενημέρωσα τον κ. Τσίπρα για την παρέμβαση του τουρκικού προξενείου για συγκεκριμένους υποψηφίους στη Ροδόπη. Του έδωσα τα αποδεικτικά στοιχεία για την παρέμβαση», σημειώνοντας ότι αυτό έγινε «πολύ πριν από τις εκλογές», όταν ακόμα ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός.
Όπως επανέλαβε, είναι θέμα του κ. Τσίπρα εάν θα κρατήσει στα ψηφοδέλτιά του, τους δύο βουλευτές -Οζγκιούρ και Ζεϊμπέκ- και σημείωσε ότι «ο κίνδυνος είναι να εκλεγούν δύο βουλευτές που θα εμφανιστούν στη Βουλή ως υπέρμαχοι της “τουρκικής μειονότητας”».
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
Σε ερώτηση για τις προσδοκίες από μια συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «μια συνάντηση με τον κ. Ερντογάν δεν θα έπρεπε να αποτελεί ξεχωριστή είδηση». Χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη συνάντηση που θα έχουν στο Βιλνιους, «ενώ στο παρελθόν δήλωνε ότι δεν ήθελε να συναντηθεί μαζί μου», όπως είπε.
Επίσης, επεσήμανε ότι θα επιδιώξει τον επαναπροσδιορισμό του πλαισίου των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σημειώνοντας: «Θα προέλθω με καλή διάθεση, γιατί υπήρξε αποκλιμάκωση στη ρητορική και τη δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Θα διαπιστώσουμε εάν υπάρχει δυνατότητα συνέχισης του καλού κλίματος, και θα δούμε τη μια βασική διαφορά αυτή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Υπάρχει όμως και η θετική ατζέντα εμπορικές σχέσεις κλπ. Ακόμη και να μην μπορέσουμε να επιλύσουμε τη μείζονα διαφορά μας, δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε στα «κόκκινα» με την Τουρκία. Να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και να μειώσουμε την ένταση στο Αιγαίο». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι οι βασικοί πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής δεν θα αλλάξουν.
«Ενισχύει τη θέση της η χώρα μας ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, χτίζει συμμαχίες με νέες χώρες, και μέρος του πλούτου της εξακολουθεί να το επενδύει στην αποτρεπτική της δυνατότητα. Δεν θα πω στον κ. Ερντογάν τι θα κάνει με τις δικές του Ένοπλες δυνάμεις και είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Η αναμόρφωση του ΕΣΥ
«Οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε δημόσια, δωρεάν ποιοτική Υγεία», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, λέγοντας ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με την αναμόρφωση του ΕΣΥ, το οποίο άντεξε στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά ανέδειξε και τις χτυπητές αδυναμίες του. «Ποσό 1,5 δισ. ευρώ, 8% από τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα κατευθυνθεί προς την Υγεία», υπογράμμισε.
Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα για ιδιωτικοποίηση της Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε προσβλητικά όσα λέγονται για διαλογή ασθενών (καρκινοπαθών) στο τελικό στάδιο και αναφέρθηκε στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν για τις περιπτώσεις των ασθενών αυτών, με την πρόσβαση σε ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα.
Σε ερώτηση για το ΕΚΑΒ, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε: «Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διασώστες μας οι οποίοι κάνουν εξαιρετική δουλειά. Πριν τα τραγικά περιστατικά είχαμε δεσμευτεί στο πρόγραμμά μας να μειώσουμε τους χρόνους απόκρισης του ΕΚΑΒ. Χρειαζόμαστε προσλήψεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Θα αξιοποιήσουμε και άλλες δυνατότητες πχ μέσα από την πυροσβεστική. Αποδίδω σημασία στις διακομιδές από τον αέρα. Θα προστεθούν και οι έξι νέες βάσεις των ευέλικτων ελικοπτέρων».
Στα τρία πρώτα νομοσχέδια η επιστροφή ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ στο Δημόσιο
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι κεντρική προτεραιότητα στην οικονομική πολιτική θα είναι η αύξηση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ εκτίμησε ότι βρισκόμαστε στην αφετηρία ενός ενάρετου κύκλου διάρκειας αρκετών χρόνων. Γνωστοποίησε επίσης ότι ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης θα είναι η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ υπό τον πλήρη κρατικό έλεγχο, σημειώνοντας ότι είναι ειλημμένη απόφαση να φύγουν από το Υπερταμείο και να επανέλθουν στην άμεση εποπτεία του αρμόδιου υπουργείου. Χαρακτήρισε μάλιστα τα περί ιδιωτικοποίησης του νερού ως ένα από τα επίμονα “fake news” που διακινήθηκαν πριν τη διεξαγωγή των προηγούμενων εκλογών.
«Είναι ειλημμένη απόφαση: η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ να επανέλθουν σε πλήρη κρατικό έλεγχο, να φύγουν από το Υπερταμείο και να επανέλθουν στην άμεση εποπτεία του αρμόδιου υπουργείου, του υπουργείου Υποδομών, κάτι που θα γίνει πράξη σε ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησής μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου.

