Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024 | 04:24
ΑρχικήΑττικήΗ λειψυδρία απειλεί και την Αττική - Σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο από...

Η λειψυδρία απειλεί και την Αττική – Σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο από την ΕΥΔΑΠ

newsroom |

Μειώθηκαν σημαντικά τα αποθέματα νερού στο Μόρνο – Η ΕΥΔΑΠ ενεργοποιεί τα αποθέματα Μαυροσουβάλας και Υλίκης για την υδροδότηση της Αττικής

Αντιμέτωπη με το φάσμα της λειψυδρίας κινδυνεύει να βρεθεί και η Αττική, εφόσον συνεχιστεί η έλλειψη βροχοπτώσεων κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Τα αποθέματα νερού στη λίμνη του Μαραθώνα, το φράγμα του Μόρνου και ο Εύηνος που υδροδοτούν την Αττική, έχουν μειωθεί δραματικά και η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη ενεργοποιήσει συμπληρωματικές πηγές υδροδότησης.

Όπως τονίζεται από τους ειδικούς και τους αρμόδιους που παρακολουθούν το ανησυχητικό φαινόμενο, τα πάντα θα κριθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τον φετινό χειμώνα.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι τα αποθέματα νερού στο Μόρνο έχουν πέσει τόσο χαμηλά, η στάθμη της από τις περιορισμένες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί ξανά το βυθισμένο χωριό Κάλλιο.

Η κατάσταση αυτή, που δείχνει να παγιώνεται στη χώρα μας και στην Αττική λόγω και της κλιματικής κρίσης, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των επιστημόνων, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

«Αν πέσει πολύ η στάθμη, είναι αδύνατο να αντλήσουμε νερό. Αυτό σημαίνει ότι οι Αθηναίοι θα πρέπει να μετακομίσουν», δηλώνει στον ΣΚΑΪ ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Κίμων Χατζημπίρος.

Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες που κατέγραψε στις 18 Αυγούστου ο μηχανολόγος μηχανικός Γιώργος Χάλκος, όπου δείχνουν τη λίμνη στο Μόρνο σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα. Ο κ. Χάλκος ανέφερε ότι η στάθμη της λίμνης έχει κατέβει εξαιρετικά χαμηλά, με τη διαφορά ύψους από την υπερχείλιση να είναι πολύ μεγάλη.

Η λίμνη Μόρνου έχει κατασκευαστεί ακριβώς για να τροφοδοτεί την Αθήνα και το λεκανοπέδιο της Αττικής. Στην αρχή της δεκαετίας του ’90 σημειώθηκε μια μεγάλη λειψυδρία, ευτυχώς όμως είχε προλάβει να ξεκινήσει το έργο του Εύηνου και -όπως λέει ο κ. Χατζημπίρος- «πιστέψαμε τότε ότι το πρόβλημα της ύδρευσης της Αθήνας έχει οριστικά λυθεί, διότι οι διαθέσιμες ποσότητες νερού τότε ήταν πολύ μεγάλες».

Ο κ. Χατζημπίρος, ομότιμος καθηγητής Οικολογίας και Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΕΜΠ, τονίζει ότι «είναι εξαιρετικά κρίσιμο τον φετινό χειμώνα να έχουμε σοβαρές βροχές αλλά και χιόνια», σημειώνοντας πως η λειψυδρία είναι ένα μόνο από τα φαινόμενα που φέρνει η κλιματική αλλαγή. «Η λειψυδρία είναι αποτέλεσμα της ανομβρίας. Υπάρχουν όμως και οι καύσωνες, οι πυρκαγιές και φοβάμαι ότι, σε μερικές εβδομάδες θα έχουμε και κατολισθήσεις λόγω των πλημμυρών. Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής έχει ήδη εκδηλωθεί και φοβάμαι ότι θα εκδηλώνεται για πολλές δεκαετίες», υπογραμμίζει μιλώντας στο OPEN ο κ. Χατζημπίρος.

Τα εφιαλτικά στοιχεία της ΕΥΔΑΠ

Ο εφιάλτης της ανομβρίας αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με τα οποία ένα χρόνο πριν στις 24/8/2023 τα συνολικό απόθεμα των ταμιευτήρων ήταν 952.549.000 κυβικά μέτρα, ενώ ακριβώς ένα χρόνο μετά, στις 23/8/2024 το απόθεμα έχει κατέβει στα 699.167.000 κυβικά μέτρα νερού. Μάλιστα, η μείωση που σημειώθηκε μέσα σε 15 ημέρες από το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου μέχρι και τις 23/8 υπερβαίνει τα 30 εκατ. κυβικά μέτρα.

Κατά την τελευταία διετία, η απώλεια νερού ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα με τα αποθέματα να πέφτουν στα 800 αντί του 1,1 δισεκατομμύρίoυ κυβικών μέτρων.

Η ανησυχητική αυτή κατάσταση και η παρατεταμένη λειψυδρία έχει αναγκάσει την ΕΥΔΑΠ να ενεργοποιήσει ήδη τις συμπληρωματικές πηγές ενίσχυσης του δικτύου ύδρευσης της Αττικής, όπως άλλωστε προβλέπεται και στον προγραμματισμό της.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, Χάρη Σαχίνη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο δίκτυο θα μπουν οι πηγές και οι γεωτρήσεις της Μαυροσουβάλας βόρεια της Πάρνηθας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικοβοιωτίας. Επίσης γίνεται άντληση και από τα αποθέματα της Υλίκης.

Όπως τονίζει ο κ. Σαχίνης, η ΕΥΔΑΠ παρακολουθεί από κοντά το πρόβλημα με τη λειψυδρία, αλλά για την ώρα δεν χρειάζεται να προχωρήσει στη λήψη περιοριστικών μέτρων στην κατανάλωση.

«Έχουμε κάνει από καιρό μια καμπάνια με συστάσεις στον κόσμο και για την ώρα περιμένουμε την εθελούσια ανταπόκριση του. Αν δεν υπάρξουν βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις τον χειμώνα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Τότε θα μπούμε στο κόκκινο τώρα είμαστε ακόμη στο κίτρινο, ούτε καν στο πορτοκαλί», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη τα τελευταία δύο χρόνια, η έλλειψη βροχών έχει περιορίσει σημαντικά τα υδατικά αποθέματα. Στην περίπτωση που η ανομβρία συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής, συνδράμει ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων με γνώμονα το χαμηλότερο δυνατό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, όπως η ένταξη νέων ταμιευτήρων, ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό και η αφαλάτωση.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο κ. Σαχίνης, ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην σπαταλά νερό.

Ξεκαθάρισε τέλος ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αύξησης της τιμής στα τιμολόγια κατανάλωσης.

• Ακολουθήστε το attica24 σε FacebookTwitterInstagram και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα