Δευτέρα, 21 Απριλίου 2025 | 08:31
ΑρχικήΑττικήΔυτική ΑττικήΗ εμβληματική «ΟΑΣΗ» πέρασε και επίσημα στον Δήμο Ελευσίνας

Η εμβληματική «ΟΑΣΗ» πέρασε και επίσημα στον Δήμο Ελευσίνας

newsroom |

Ο χώρος θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερο πολυθεματικό πάρκο της πόλης – Αργύρης Οικονόμου: «Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα για την Ελευσίνα»

Και επίσημα στην ιδιοκτησία του Δήμου Ελευσίνας πέρασε ο εμβληματικός χώρος της «ΟΑΣΗΣ», μετά την υπογραφή του συμβολαίου αγοράς από τον δήμαρχο Αργύρη Οικονόμου.

Πρόκειται για μία έκταση 20,5 στρεμμάτων, στην περιοχή του Αεροδρομίου, στην οποία σχεδιάζεται να δημιουργηθεί το πρώτο και μεγαλύτερο πολυθεματικό πάρκο της Ελευσίνας. Ένας χώρος που τα τελευταία δύο χρόνια έχει «ενεργοποιηθεί» και μέσω των δράσεων της «2023 Ελευσίς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Με την ανάπλαση της «ΟΑΣΗΣ», ο Δήμος Ελευσίνας πρόκειται να αποκτήσει το μεγαλύτερο πάρκο αναψυχής της πόλης, έναν μεγάλο χώρο πρασίνου, αθλοπαιδιών και παιδικών χαρών, ο οποίος θα αποτελέσει πόλο έλξης τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. Ήδη, στο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής και έως την οριστική ανάπλαση της «ΟΑΣΗΣ» είναι η άμεση διαμόρφωση του χώρου, έτσι ώστε να είναι ανοιχτός και προσβάσιμος στο κοινό.

Το χρονικό

Τον Ιούλιο του 2022, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας «πέρασε» η πρόταση της δημοτικής αρχής για την εκκίνηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών, προκειμένου να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Ελευσίνας η «ΟΑΣΗ».

Τον Νοέμβριο του 2022, εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας, βρέθηκαν στην Ελευσίνα, σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον δήμαρχο Αργύρη Οικονόμου, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Αθανάσιο Μαυρογιάννη και τη διοίκηση της «2023 Ελευσίς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Υπενθυμίζεται, πως από το σύνολο των 20,5 στρεμμάτων της «ΟΑΣΗΣ», τα 12,3 αποτελούν ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, με τη δημοτική αρχή να προσπαθεί να επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την αγορά τους.

Τον Ιανουάριο του 2023, μετά από συνεχείς διαπραγματεύσεις εκ μέρους του δήμου με την Εθνική Τράπεζα, το συμφωνηθέν τίμημα αγοράς ορίστηκε στο ποσό του 1.062.268 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία των ακινήτων εκτιμάται στο ποσό του 1.370.652,94 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως επισημαίνεται εκ μέρους του δήμου, η αγορά των 12,3 στρεμμάτων δεν επιβάρυνε τον δημοτικό προϋπολογισμό, αφού πραγματοποιήθηκε από τη μεγαλύτερη επιχορήγηση που έχει λάβει ποτέ ο Δήμος Ελευσίνας, αυτή των 24.500.000 ευρώ.

Φθάνοντας στο σήμερα, και ενώ ολοκληρώθηκαν όλες οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες, η εμβληματική «ΟΑΣΗ», πέρασε και επίσημα «στα χέρια» του Δήμου Ελευσίνας και στους πολίτες του.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Ελευσίνας απέκτησε τα κάτωθι οικοδομικά τετράγωνα:

Οικοδομικό τετράγωνο 385, ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας, εμβαδού 2.580,00 τ.μ.

Οικοδομικό τετράγωνο 384, ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας, εμβαδού 6.401,00 τ.μ.

Οικοδομικό τετράγωνο 396, ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας, εμβαδού 3.328,00 τ.μ.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου: «Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα για την Ελευσίνα! Μία ακόμη διεκδίκηση μας, μία διαχρονική διεκδίκηση της πόλης, γίνεται πράξη! Η «ΟΑΣΗ» ανήκει πλέον, στους πολίτες της Ελευσίνας, όπου και θα δημιουργηθεί ένα καταπράσινο πάρκο που όλοι έχουμε ανάγκη. Όλο αυτό το διάστημα, με μεθοδικότητα και διαπραγμάτευση, καταφέραμε να δρομολογήσουμε με τον πλέον συμφέροντα (για τον δήμο μας) τρόπο, όλες εκείνες τις διαδικασίες, ώστε σήμερα να φτάσουμε στο σημείο να υπογράφουμε το πολυπόθητο συμβόλαιο αγοράς! Στα σχέδιά μας, είναι η άμεση ενεργοποίηση του χώρου, μέχρι και την οριστική του ανάπλαση, προκειμένου να είναι επισκέψιμος στο κοινό. Η σημερινή μέρα, είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η δημοτική μας αρχή δεν μένει στα λόγια, αλλά κάνει το όραμα, πράξη».

Σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Αθανάσιος Μαυρογιάννης, ανέφερε: «Σήμερα ο δήμος μας, με την υπογραφή του συμβολαίου, απέκτησε ακόμα ένα ακίνητο, αυτό της «ΟΑΣΗΣ» στην Πολεοδομική Ενότητα του Αεροδρομίου. Αυξήσαμε έτσι τον δημόσιο χώρο κατά 12,3 στρέμματα.  Κατά την περίοδο 1968 – 1973 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Αεροδρομίου Πόντιοι που ήρθαν στην πόλη μας από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κριμαία, Καύκασο). Οι λόγοι που εγκαταστάθηκαν στην Ελευσίνα ήταν κυρίως βιοποριστικοί, μιας και η πόλη μας ήταν βιομηχανική και έδινε δυνατότητες για φτηνή ανειδίκευτη εργασία. Στην ίδια περιοχή εγκαταστάθηκαν κατά εκείνη την περίοδο εσωτερικοί μετανάστες ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Η εγκατάσταση τους, λόγω απουσίας Πολεοδομικού σχεδίου, έγινε άναρχα χωρίς σχέδιο με έλλειψη βασικών υποδομών και χαμηλού κόστους κατασκευές. Να σημειωθεί ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 μέχρι σήμερα λόγω της γειτνίασης της περιοχής με τον Σαρανταπόταμο, δυο φορές έχει πλημμυρίσει θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Ο δήμος μας, με την αγορά και αξιοποίηση αυτών των ακινήτων δημιουργώντας ένα αστικό πάρκο, χώρους άθλησής και αναψυχής συμβάλει στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής».

 Ακολουθήστε το attica24 σε FacebookTwitterInstagram και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα