Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024 | 01:23
ΑρχικήΑττικήΠειραιάςΓηροκομείο-κολαστήριο στον Κορυδαλλό: Βρέθηκαν ηλικιωμένοι υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης

Γηροκομείο-κολαστήριο στον Κορυδαλλό: Βρέθηκαν ηλικιωμένοι υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης

newsroom |

Αφυδάτωση, ψώρα και άθλιες συνθήκες διαβίωσης για 38 ηλικιωμένους, διαπίστωσαν οι ελεγκτές σε ιδιωτικό γηροκομείο στον Κορυδαλλό – Τι λέει στην απάντησή της η Περιφέρεια Αττικής

Υπό άθλιες συνθήκες βρέθηκαν να διαβιούν συνολικά 38 ηλικιωμένοι, τρόφιμοι ιδιωτικού γηροκομείου στην περιοχή του Κορυδαλλού. Άλλοι τρεις τρόφιμοι νοσηλεύονται με ψώρα, από την περασμένη Τετάρτη, στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ το βράδυ της Παρασκευής (10/2) θα επιχειρούσαν να μεταφέρουν όλους τους τροφίμους σε εφημερεύοντα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας τους, να ενυδατωθούν και να παραμείνουν για νοσηλεία όσοι απ’ αυτούς κριθεί αναγκαίο.

Στη συνέχεια αναμένεται να μεταφερθούν σε άλλες προνοιακές δομές, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής, της Εκκλησίας και της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας.

Κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής, μετά από καταγγελία, έφτασε το μεσημέρι της Παρασκευής στο γηροκομείο αλλά βρήκε τις πόρτες σφραγισμένες με λουκέτα. Οι ελεγκτές της Περιφέρειας έσπασαν τα λουκέτα και αντίκρισαν τους 38 ηλικιωμένους –με τους μισούς από αυτούς να είναι κατάκοιτοι– να είναι αφυδατωμένοι, λιποβαρείς και παραμελημένοι.

Άμεσα ζητήθηκε βοήθεια από το Υπουργείο Υγείας και λίγο αργότερα, έφτασαν από το Γενικό Νοκοκομείο της Νίκαιας γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι πρότειναν τη μεταφορά των υπερηλίκων σε νοσοκομεία, με σκοπό να αναταχθεί η κατάσταση της υγείας τους και να παραμείνουν για νοσηλεία, εφόσον χρειάζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το συγκεκριμένο ιδιωτικό γηροκομείο είχαν υπάρξει καταγγελίες και κατά το παρελθόν και μάλιστα, είχαν επιβληθεί πρόστιμα.

Περιφέρεια Αττικής: Από το 2020 έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας της ΜΦΗ στον Κορυδαλλό

Για τη σοβαρή αυτή υπόθεση εξέδωσε ανακοίνωση η Περιφέρεια Αττικής, όπου αναφέρεται ότι από το 2020 είχε ανακληθεί η άδεια του γηροκομείου. Ωστόσο, υπήρξε προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά περί αναστολής εκτέλεσης των τριών αποφάσεων της Περιφέρειας για αναστολή και σφράγιση της μονάδας.

«Δεν ήταν και δεν είναι δική μας αρμοδιότητα η σφράγιση του γηροκομείου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφορικά με τον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας και προστίθεται:

«Με αφορμή το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την παράνομη λειτουργία Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Κορυδαλλό, που έθεσε σε κίνδυνο την υγεία και ζωή δεκάδων ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι:

Α. Η Περιφέρεια Αττικής από το 2020 έχει επιβάλει πρόστιμα πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ και έχει εκδώσει αποφάσεις ανάκλησης της άδειας λειτουργίας και σφράγισης της συγκεκριμένης μονάδας στον Κορυδαλλό. 

Β. Η μεταφορά των ηλικιωμένων στα νοσοκομεία πραγματοποιήθηκε μετά από παρέμβαση του Περιφερειάρχη Αττικής, στην πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας.

Γ. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν δίνει τη δυνατότητα στην Περιφέρεια Αττικής να προχωρά και σε σφράγιση των ακατάλληλων αντίστοιχων δομών. Αυτό αποτελεί αρμοδιότητα της Αστυνομίας. 

Τέσσερις αλήθειες για το ιστορικό χειρισμού της συγκεκριμένης περίπτωσης:

1η Αλήθεια: Η Περιφέρεια Αττικής, από το 2020 και κατόπιν σχετικών ελέγχων έχει προβεί στην επιβολή υψηλών προστίμων που ξεπερνούν τις 300 χιλιάδες ευρώ και έχει προχωρήσει στην έκδοση τριών αποφάσεων ανάκλησης της άδειας καθώς και σφράγισης της μονάδας, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της και της Χωρικής Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σ. Αντωνάκου. Οι παραβάσεις που είχαν διαπιστωθεί αφορούσαν μεταξύ άλλων φιλοξενία υπεράριθμων ηλικιωμένων, επιβαρυντικές συνθήκες διαβίωσης, ελλιπές προσωπικό.

2η Αλήθεια: Σύμφωνα με το Νόμο 2345/1995, στην περίπτωση απόφασης διακοπής λειτουργίας από τις υπηρεσίας της Περιφέρειας, η απόφαση εκτελείται από την οικεία αστυνομική αρχή. Ωστόσο στις 23/9/20 υπήρξε προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά αναστολής εκτέλεσης των τριών αποφάσεων 29/4/20, 23/7/20 και 10/9/20, της Αντιπεριφερειάρχη για ανάκληση, διακοπή και σφράγιση της μονάδας. 

3η Αλήθεια: Σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επικοινώνησε τόσο με τον Υπ. Υγείας Θ. Πλεύρη όσο και με την Αν. Υπ. Υγείας Μ. Γκάγκα, προκειμένου να συντονιστεί η ασφαλής μεταφορά των ηλικιωμένων σε νοσοκομεία για την εξέταση της κλινικής τους κατάστασης. 

4η Αλήθεια: Όλο το προηγούμενο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Υγείας και η χωρική αντιπεριφερειάρχης με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής έχουν προβεί σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να ενημερωθούν τα αρμόδια όργανα και υπουργεία για τις ενέργειές τους, έτσι ώστε να δρομολογηθεί η απομάκρυνση των ηλικιωμένων. Σημειώνεται πως η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας επανειλημμένα ζητούσε με τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών από τη μονάδα φροντίδας τα στοιχεία των ηλικιωμένων και των συγγενών τους. Ωστόσο η μονάδα ουδέποτε τα προσκόμισε. 

Τέλος, όλες οι αποφάσεις της Περιφέρειας έχουν κοινοποιηθεί στον εισαγγελέα, την αστυνομία και το αρμόδιο υπουργείο».

Τελευταία Νέα