Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 | 02:24
Αρχική Αττική Γεράνεια Όρη: Η πρώτη μελέτη του ΕΑΑ για τις επιπτώσεις των πρόσφατων...

Γεράνεια Όρη: Η πρώτη μελέτη του ΕΑΑ για τις επιπτώσεις των πρόσφατων πυρκαγιών

newsroom |

Παραδόθηκε στην Περιφέρεια Αττικής από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Ερευνών BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η μελέτη για τις επιπτώσεις στην υδρολογική λεκάνη Αιγειρουσών – Αλεποχωρίου, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Μαΐου στα Γεράνεια Όρη

Την πρώτη μελέτη, από τις συνολικά έξι που θα εκπονηθούν με ταχεία διαδικασία και η οποία αφορά τις επιπτώσεις στην υδρολογική λεκάνη Αιγειρουσών – Αλεποχωρίου, εξαιτίας της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε τον περασμένο Μάιο στα Γεράνεια Όρη, παρέδωσε σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής η επιστημονική ομάδα του ερευνητικού Κέντρου BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η μελέτη αυτή παραδίδεται στο πλαίσιο της σχετικής προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει η Περιφέρειας Αττικής με το ΕΑΑ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης – Διευθυντής Ερευνών ΕΑΑ Χάρης Κοντοές: «Στην παρούσα μελέτη καταγράφονται τα συμπεράσματα της επιστημονικής μας ομάδας κατόπιν συνδυασμού αποτελεσμάτων μοντέλων εκτίμησης αναμενόμενων κινδύνων σε περίπτωση ακραίων συνθηκών καιρού και συνεκτιμώντας τις καταγραφές των σχετικών αυτοψιών που διενεργήσαμε στη συγκεκριμένη υδρολογική λεκάνη που κάηκε σε ποσοστό περισσότερο από 80% από την πυρκαγιά του Μαΐου στην περιοχή».

Σημειώνεται ότι στη μελέτη συμμετείχε η ομάδα του αναπληρωτή καθηγητή, Κωνσταντίνου Λουπασάκη, του συνεργαζόμενου Εργαστηρίου Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του ΕΜΠ.

Τι περιλαμβάνει η μελέτη

Ειδικότερα, η μελέτη που αφορά τις επιπτώσεις στην υδρολογική λεκάνη Αιγειρουσών – Αλεποχωρίου, περιλαμβάνει μοντέλα πρόγνωσης πλημμύρας, κατολίσθησης και εδαφικής διάβρωσης, καθώς και φωτογραφική τεκμηρίωση της κατάστασης των ρεμάτων στην περιοχή (ανάντη και κατάντη), προτεραιοποίηση των σημείων παρεμβάσεων για αντιμετώπιση εκδήλωσης των πιθανών κινδύνων πλημμυρικών φαινομένων ή και κατολισθήσεων εξαιτίας των επιπτώσεων της πυρκαγιάς, αλλά και προτάσεις μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων και διενέργειας μελετών, με στόχο την καλύτερη προστασία των όμορων, στην υδρολογική λεκάνη, οικισμών.

Όπως επισημαίνεται θα ακολουθήσουν ακόμα πέντε αντίστοιχες μελέτες και για τις υπόλοιπες υδρολογικές λεκάνες της Αττικής, σε περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές ανάντη και πιο συγκεκριμένα σε Νέα Πέραμο, Μάνδρα, Ελευσίνα, Μαραθώνα και στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής. Βάσει χρονοδιαγραμμάτων, οι μελέτες αυτές θα έχουν παραδοθεί στο σύνολό τους στην Περιφέρεια Αττικής έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Στην πρωινή σύσκεψη παρουσίασης της μελέτης στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, η προϊσταμένη Τεχνικών Έργων Δυτικής Αττικής Μ. Κάραλη, ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής Αλ. Καλογερόπουλος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Ανατολικής Αττικής Ι. Ασπρουλάκης και η επιστημονική συνεργάτιδα του κ. Κοντοέ, Αλεξία Τσούνη.

Ως ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο, που θα αξιοποιήσουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, με στόχο τη δρομολόγηση στοχευμένων παρεμβάσεων όπου απαιτείται, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης τις έξι μελέτες που εκπονεί το κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής.

«Μέσω των συγκεκριμένων επιστημονικών μελετών έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε πλήρη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές αλλά και για τα σημεία, που βάσει της σχετικής προτεραιοποίησης, απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις, λόγω υψηλής επικινδυνότητας», υπογράμμισε κ. Πατούλης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η Περιφέρεια Αττικής παράλληλα με τις τοπικές παρεμβάσεις στα ρέματα τις οποίες συνεχίζει σε καθημερινή βάση, με εντατικούς ρυθμούς, θα προχωρήσει και σε μελέτες για στοχευμένα έργα στα σημεία υψηλού κινδύνου, που υποδεικνύονται από τις επιστημονικές μελέτες.

Τελευταία Νέα