Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 | 02:43
Αρχική Αττική Ανατολική Αττική Φωτιά στο Μάτι: Εισαγγελική πρόταση για παραπομπή σε δίκη 27 ατόμων

Φωτιά στο Μάτι: Εισαγγελική πρόταση για παραπομπή σε δίκη 27 ατόμων

newsroom |

Καταπέλτης η εισήγηση του εισαγγελέα για τους υπαίτιους της φονικής πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή 102 ανθρώπων – Μεταξύ των κατηγορουμένων η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου, ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Η. Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ε. Μπουρνούς και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Σ. Κολοκούρης

Την παραπομπή σε δίκη για 27 από τους 28 κατηγορούμενους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 102 νεκρούς, τον Ιούλιο του 2018, εισηγείται με πρόταση του προς το δικαστικό συμβούλιο, ο εισαγγελέας πρωτοδικών Γιώργος Πολυκράτης.

Σε μια πρόταση 680 σελίδων ο εισαγγελικός λειτουργός προτείνει να δικαστούν οι κατηγορούμενοι για:

  • Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως.
  • Σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως.

Μεταξύ των 27 κατηγορουμένων είναι η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένας Δούρου, ο  πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, αλλά και ο νυν αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σε ό,τι αφορά στον 65χρονο, από τον οποίο ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά επειδή έκαιγε κλαδιά στην αυλή του σπιτιού στο Νταού Πεντέλης, ο εισαγγελέας ζητεί την παραπομπή του σε δίκη για το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια. Να σημειωθεί ότι από την φονική πυρκαγιά που έπληξε την Ανατολική Αττική το καλοκαίρι του 2018 έχασαν τη ζωή τους 102 άτομα, ενώ στην ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, περιλαμβάνονται τουλάχιστον 32 περιπτώσεις σωματικής βλάβης.

Αντίθετα, ο εισαγγελέας προτείνει την απαλλαγή από τις κατηγορίες μόνο του συγκυβερνήτη του συντονιστικού ελικοπτέρου.

Οι βαρύτατες αμέλειες

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα οι βαρύτατες αμέλειες των κατηγορουμένων που συνετέλεσαν στο τραγικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς συνίστανται στα εξής:

– Δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση.

– Η κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς υπήρξε ανεπαρκής.

– Δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέτα.

– Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων.

– Άστοχη αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου.

– Καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης.

– Εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πλοιώνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση.

– Ανετοιμότητα.

– Μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται από τον εισαγγελέα «οι ευθύνες των κατηγορουμένων ανάγονται στη σύγχυση, στην έλλειψη σχεδιασμού-συντονισμού και στην αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς».

Μέσα στις εκατοντάδες σελίδες της εισαγγελικής πρότασης περιγράφεται αναλυτικά κάθε πτυχή και λεπτομέρεια που οδήγησαν στο φονικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς, η οποία άφησε πίσω της 102 νεκρούς και τουλάχιστον 32 τραυματίες. Το σκηνικό περιγράφεται ανάγλυφα ως: «Συνδυαζόμενες συγκλίνουσες αμελείς συμπεριφορές που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα».

«Δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση. Η κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς υπήρξε ανεπαρκής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης και συνέχισε λέγοντας ότι: «δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση. Η κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς υπήρξε ανεπαρκής. Δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα. Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων. Άστοχη αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου. Καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης. Εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πυλώνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση. Ανετοιμότητα. Μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων και βαρύτατες αμέλειες συνετέλεσαν στο βαρύτατο αποτέλεσμα της πυρκαγιάς».

Στα συμπεράσματα της εισαγγελικής πρότασης ότι οι καταστροφικές συνέπειες: «Ανάγονται στη σύγχυση έλλειψη σχεδιασμού συντονισμού και αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης)».

Η δικογραφία τις επόμενες ημέρες θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας για την έκδοση βουλεύματος.

Επισημαίνεται ότι στην εισαγγελία εκκρεμεί μια ακόμα δικογραφία η οποία αφορά την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την πύρινη λαίλαπα και την απόπειρα εκβίασης του πραγματογνώμονα.

Τελευταία Νέα