Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2026 | 05:25
ΑρχικήΑττικήΔυτική ΑττικήΦονική πλημμύρα στη Μάνδρα: Αθώα η Ρένα Δούρου - Ένοχοι η πρώην...

Φονική πλημμύρα στη Μάνδρα: Αθώα η Ρένα Δούρου – Ένοχοι η πρώην δήμαρχος και άλλοι επτά

newsroom |

Το δικαστήριο έκρινε αθώα την πρώην περιφερειάρχη Αττικής και ακόμη δώδεκα κατηγορούμενους για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα το 2017, με 25 νεκρούς – Ένοχοι η πρώην δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Γιάννα Κριεκούκη και επτά άτομα – Στις 23 Ιουνίου η απόφαση επί των ποινών

Την αθώωση της πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, αποφάσισε ομόφωνα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα, στις 15 Νοεμβρίου 2017, με 25 νεκρούς. Το δικαστήριο κήρυξε κατά πλειοψηφία ένοχους οκτώ κατηγορούμενους.

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν ακόμα δώδεκα κατηγορούμενοι για το σύνολο των αξιόποινων πράξεων που τους οδηγήσαν στο εδώλιο και πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για υπαλλήλους του Δασαρχείου, τον δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, τον τότε δήμαρχο Ελευσίνας Γιώργο Τσουκαλά, υπαλλήλους της Πολεοδομίας Ελευσίνας και υπαλλήλους της επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων.

Σε ό,τι αφορά την Ρένα Δούρου το δικαστήριο την κήρυξε ομόφωνα αθώα για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και κατά πλειοψηφία (με ψήφους δύο προς ένα) αθώα για τις πράξεις της πλημμύρας δια παραλείψεως από υπόχρεο, της ανθρωποκτονίας και της σωματικής βλάβης από αμέλεια.

Οι ένοχοι

Αντιθέτως, οι δικαστές -κατά πλειοψηφία- έκριναν ενόχους οκτώ κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων δύο αντιπεριφερειάρχες, την τότε δήμαρχο Μάνδρας-Ειδυλλίας Γιάννα Κριεκούκη, δασάρχες και στελέχη της Πολεοδομίας και επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων. Η ενοχή των συγκεκριμένων κατηγορουμένων αφορά κατά περίπτωση τα αδικήματα της πλημμύρας, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και σωματικών βλαβών από αμέλεια. Οι ίδιοι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι για την πράξη της παράβασης καθήκοντος.

Στις 23 Ιουνίου η απόφαση επί των ποινών – Ζητήθηκαν ελαφρυντικά για τους ενόχους

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου επί της ενοχής των οκτώ κατηγορουμένων, οι συνήγοροί τους υπέβαλαν αιτήματα για την αναγνώριση ελαφρυντικών και πιο συγκεκριμένα, ζήτησαν να αναγνωριστούν στους εντολείς τους όλα τα προβλεπόμενα ελαφρυντικά, όπως του σύννομου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ενώ τόνισαν πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ενέργειες που έκαναν προς άρση των συνεπειών των πράξεων που τους καταλογίζονται.

Η εισαγγελέας της έδρας επιφυλάχθηκε να προτείνει επί των ελαφρυντικών στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, η οποία ορίστηκε για την Πέμπτη 23 Ιουνίου, οπότε και θα ανακοινωθεί η απόφαση για τις ποινές των οκτώ ατόμων που κρίθηκαν ένοχοι.

Τελευταία Νέα