Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023 | 08:57
Αρχική Αττική Δυτική Αττική Ερώτηση Γ. Τσίπρα στη Βουλή για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ερυθρών

Ερώτηση Γ. Τσίπρα στη Βουλή για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ερυθρών

newsroom |

Στελέχωση του Κ.Υ. Ερυθρών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη των ελλείψεων στην κτιριακή υποδομή και στον εξοπλισμό, ζητούν 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας

Την ανάγκη προσλήψεων και εξοπλισμού για το Κέντρο Υγείας Ερυθρών, το οποίο παραμένει στελεχωμένο μόλις στο 25% των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων, επισημαίνει με ερώτησή του στη Βουλή ο Γιώργος Τσίπρας, βουλευτής Δυτικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Στο κείμενο της ερώτησης προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, το οποίο συνυπογράφουν ακόμη 16 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «παρά τις ελλείψεις στην κτιριακή υποδομή και στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αξιοποιώντας το πρόσθετο επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό και χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και των νοσηλευτριών, κατορθώθηκε να διευρυνθεί η λειτουργία του Κέντρου Υγείας», ωστόσο η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας δημιουργεί ανάγκες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Με το Π.Δ. 1742/13.12.2005 ιδρύθηκε Κέντρο Υγείας (Κ.Υ.) στο Δήμο Ερυθρών Αττικής ως αποκεντρωμένη οργανική μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Θηβών.

Το Κέντρο Υγείας Ερυθρών συστήθηκε το Δεκέμβριο του 2005, και παρά την προβλεπόμενη, στο ΦΕΚ ίδρυσης του, στελέχωση με Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Διοικητικό και Παραϊατρικό προσωπικό, παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια με ελάχιστο προσωπικό. Για τις ανάγκες του Κ.Υ. συστήθηκαν ειδικότητες Παθολογίας, Παιδιατρικής, Μικροβιολογίας, Ακτινοδιαγνωστικής και Οδοντιατρικής με προβλεπόμενο αριθμό γιατρών 16 θέσεις καθώς και 34 θέσεων με διάφορες άλλες ειδικότητες.

Στις μέρες μας, στο Κέντρο Υγείας Ερυθρών, το οποίο έχει μια περιοχή ευθύνης με πληθυσμό περί τις 12.000, υπηρετούν:

  • Πέντε μόνιμοι Γενικοί Ιατροί,
  • Τέσσερις Ιατροί Υπόχρεοι Υπηρεσίας Υπαίθρου (αγροτικοί Ιατροί) στα Περιφερειακά Ιατρεία αρμοδιότητας του Κέντρου Υγείας,
  • Δύο άτομα μόνιμο Νοσηλευτικό προσωπικό και
  • Μία μόνιμη Διοικητική Υπάλληλος.

Το παραπάνω προσωπικό συμπληρώνεται από τέσσερις Νοσηλεύτριες και μια Διοικητική Υπάλληλο που αποτελούν επικουρικό προσωπικό του οποίου η σύμβαση λήγει στις 31/12/2022.

Παρά τις ελλείψεις στην κτιριακή υποδομή και στον Ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αξιοποιώντας το πρόσθετο  επικουρικό Νοσηλευτικό προσωπικό και χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και των νοσηλευτριών, κατορθώθηκε να διευρυνθεί η λειτουργία του Κέντρου Υγείας.

Συγκεκριμένα, από την αποκλειστικά πρωινή, λόγω έλλειψης Νοσηλευτών, λειτουργία του Κ.Υ. με έναν μόνο Ιατρό, και μόνο για πέντε μέρες την εβδομάδα, έγινε κατορθωτό να λειτουργήσει με δύο Ιατρούς , έξι μέρες την εβδομάδα ως τις 9 το βράδυ, στα πλαίσια μικτών εφημεριών.

Η θετική ανταπόκριση, η ενθάρρυνση και η ζεστή υποδοχή των κατοίκων των Ερυθρών στο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, υπήρξε καθοριστικός παράγοντας.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία για τη διεύρυνση του ωραρίου ήρθε με τις προσωπικές θυσίες και με το όραμα των στελεχών και των λειτουργών του και όχι ως κεντρική κατεύθυνση των αρμοδίων αρχών. Το Κέντρο Υγείας παραμένει υποστελεχωμένο με 8 εργαζόμενους ως μόνιμο προσωπικό και 4 επικουρικούς, με καλυμμένο το 24% των οργανικών 50 θέσεων που προβλέπονται στο ΠΔ της ίδρυσης του. Το δε επικουρικό προσωπικό παραμένει επισφαλές καθώς οι συμβάσεις του λήγουν στο τέλος του έτους και δεν έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις για την ανανέωση των συμβάσεων τους ή τη μετατροπή τους σε μόνιμου χαρακτήρα.

Σε συνέχεια των παραπάνω,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Υπάρχει σχέδιο για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Ερυθρών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού Ιατρών, Νοσηλευτών και Διοικητικών υπαλλήλων για να καλυφθούν οι 50 οργανικές θέσεις του ΠΔ 1742/13.12.2005;

– Πότε προβλέπεται να υπάρξει νέα προκήρυξη προσλήψεων μονίμων Ιατρών, Νοσηλευτικού και Διοικητικού προσωπικού σύμφωνα με τις προβλέψεις των οργανικών θέσεων του ιδρυτικού ΠΔ 1742 του 2005; Πόσες προκηρύξεις υπήρξαν την τελευταία τριετία; Τί αριθμό προσωπικού και τι ειδικότητες αφορούσαν;

– Ως ελάχιστη επιβράβευση των υπερπροσπαθειών του προσωπικού στο κατά 75% υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας, θα υπάρξουν δεσμεύσεις για την πριμοδότηση με μόρια του νυν επικουρικού προσωπικού στη νέα άμεση προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού;

– Έχουν εντοπιστεί οι ελλείψεις στην κτιριακή υποδομή και στον Ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό; Ποιες είναι οι εντοπισμένες ανάγκες και ποιο το χρονοδιάγραμμα της κάλυψης τους;».

Τελευταία Νέα