
Προβληματισμός συνεχίζει να επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα της χώρας μας, σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca
Μία ημέρα πριν ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμών για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών, με το σκεύασμα της AstraZeneca, Έλληνες επιστήμονες διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις για την χορήγηση του εμβολίου στους 30άρηδες και στις έγκυες γυναίκες.
Την πλήρη αντίθεσή της με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί της ηλικιακής ομάδας 30-39 με το AstraZeneca εξέφρασε η επιδημιολόγος Αθηνά Λινού. Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του “Alpha 9,89”, η κυρία Λινού εξέφρασε την άποψη πως το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πρέπει να χορηγηθεί στα άτομα ηλικίας 30-39 ετών. «Aυτό για μένα είναι λίγο πρόβλημα. Πρέπει να εμβολιαστούν οι 30άρηδες, αλλά το ΑstraΖeneca οι περισσότερες χώρες του κόσμου που το έχουν εγκρίνει είναι για μετά τα 55 έτη», ανέφερε και αναρωτήθηκε: «Είναι θέμα και δεν ξέρω γιατί η Πολιτεία και η Επιτροπή το έκαναν αντίστροφα απ’ ότι το έκανε ο υπόλοιπος κόσμος». Επεσήμανε δε ότι έπρεπε να «ενθαρρυνθεί ο εμβολιασμός με την AstraZeneca μετά τα 50. Αφού έχουμε επάρκεια αυτού του εμβολίου έπρεπε να το χορηγήσουμε στους άνω των 50».
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τάχθηκε κατά της χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου στους νεότερους ηλικιακά ανθρώπους, αφού όπως είπε «η πιθανότητα να πάθει κάτι μια κοπέλα στα 30 είναι πάρα πολύ μικρή, είτε νοσήσει είτε εμβολιαστεί. Σε αυτή την ηλικία, αυτός ο αμελητέος κίνδυνος είναι ίδιος, είτε περιμένει να νοσήσει είτε περιμένει να εμβολιαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σκουτέλης: «Όχι» εμβόλιο της AstraZeneca σε έγκυες και όσες γυναίκες θέλουν να τεκνοποιήσουν
Τους προβληματισμούς που συνεχίζουν να επικρατούν για το εμβόλιο της AstraZeneca ενστερνίζεται και ο παθολόγος λοιμωξιολόγος – μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Αθανάσιος Σκουτέλης.
Μιλώντας το πρωί στο MEGA, ο κ. Σκουτέλης επισήμανε ότι «η τάση είναι να μη γίνεται το εμβόλιο της AstraZeneca στην εγκυμοσύνη», αλλά ούτε και σε γυναίκες οι οποίες σκοπεύουν να μείνουν έγκυες. Συστήνεται, οι γυναίκες αυτές να εμβολιάζονται με σκευάσματα που χρησιμοποιούν mRNA, όπως της Pfizer και της Moderna.
«Η σύσταση είναι να εμβολιάζονται οι έγκυες γυναίκες με mRNA εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «διογκώσαμε πολύ τις παθογένειες που έχει το εμβόλιο της AstraZeneca», και δε θα έπρεπε καθώς τα οφέλη του είναι συγκριτικά περισσότερα από τις ελάχιστες και σπάνιες παρενέργειες.
Σχετικά με τους εμβολιασμούς της ηλικιακής ομάδας 30-39 που ήρθε πριν από τους 40-49, ο κ. Σκουτέλης σημείωσε ότι έγινε για «καθαρά επιχειρησιακούς λόγους».
Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες πρέπει να εμβολιαστούν αλλά δεν μπορούν να μετακινηθούν, ο λοιμωξιολόγος είπε ότι «θα ληφθεί ειδική μέριμνα», προκειμένου ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ, κινητές μονάδες, να εμβολιάσουν αυτούς τους ανθρώπους.
Μανωλόπουλος: «Κάθε 30άρης πρέπει να ζυγίσει τα δεδομένα και να αποφασίσει»
Επιφυλάξεις για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 30-39 με το εμβόλιο της AstraZeneca εξέφρασε και ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, δεδομένου μάλιστα ότι οι περισσότερες χώρες έχουν εγκρίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο για τις ηλικίες άνω των 55 ετών.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του “Alpha 98,9” ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε: «Ουσιαστικά η Πολιτεία βάζει τους 30άρηδες σε ένα δίλημμα: θέλεις να εμβολιαστείς αύριο και να πάρεις αυτό το μικρό ρίσκο ή θες να περιμένεις άλλους δύο μήνες, όπου θα έχει το ρίσκο να μολυνθείς από τον κορωνοϊό, μέχρι να ανοίξουν τα άλλα εμβόλια; Θα προτιμούσε να μην έχει βάλει η Πολιτεία σε αυτό το δίλημμα τους πολίτες, αλλά να έχει κατευθύνει τον κάθε πολίτη στο εμβόλιο, το οποίο μπορεί να του χορηγηθεί ασφαλώς. Αυτά τα εμβόλια θα μπορούσαν να χορηγηθούν στους άνω των 60, που δεν υπάρχει κανένας προβληματισμός για την ασφάλειά τους και στους νεότερους να χορηγηθούν κάποια άλλα. Είναι αποφάσεις δύσκολες αυτές».
«Το αν θα κάνει ένας 30άρης το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ατομική απόφαση, ανάλογη με το ρίσκο που θέλει να πάρει», είπε ακόμα ο κ. Μανωλόπουλος και σημείωσε ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αυτή τη συζήτηση, αν είχε αποφασιστεί να χορηγηθεί το συγκεκριμένο εμβόλιο στους άνω των 60 και στους νεότερους να χορηγούνταν άλλα εμβόλια.
«Ναι, είναι μια δύσκολη ερώτηση. Ο κάθε 30άρης πρέπει να ζυγίσει τα δεδομένα και να αποφασίσει. Τα δεδομένα είναι ότι πρόκειται για ένα ασφαλές εμβόλιο που θα τον ασφαλίσει στη μικρή πιθανότητα να βρεθεί σε ένα νοσοκομείο. Από την άλλη μεριά, υπάρχει μια απειροελάχιστη πιθανότητα να υποστεί ένα σπάνιο είδος θρόμβωσης, η πιθανότητα είναι μία στις 100.000. Πρέπει ο καθένας να ζυγίσει τα δεδομένα και να αποφασίσει για τον εαυτό του. Είναι ατομική απόφαση», υπογράμμισε ο κ. Μανωλόπουλος.
Αναφορικά με την πολιτική που ακολουθούν άλλες χώρες, ο καθηγητής Φαρμακολογίας τόνισε: «Μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των περιστατικών, η πλειοψηφία των δυτικοευρωπαϊκών χωρών και των σκανδιναβικών χωρών αποφάσισε να χορηγεί αυτό το εμβόλιο μόνο στα άτομα άνω των 60, κάποιες χώρες άνω των 55 και άλλες άνω των 65. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα περιστατικά αναφέρθηκαν κυρίως σε άτομα κάτω των 60 ετών».