Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023 | 05:03
Αρχική Οικονομία Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Όσα...

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Όσα πρέπει να ξέρετε

newsroom |

Από 30% έως 50% το ποσοστό επιδότησης βάσει κριτηρίων – Κάθε νοικοκυριό μπορεί να αντικαταστήσει μέχρι 3 συσκευές (έως δύο κλιματιστικά, ψυγείο ή καταψύκτη) – Πώς εκδίδεται το voucher

Ανοιχτή είναι από την Τρίτη (21/6) η πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr του προγράμματος αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», με σκοπό την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους – δικαιούχους.

Οι πρώτες αιτήσεις αφορούν σε φυσικά πρόσωπα που το ΑΦΜ τους λήγει σε 1 και 2, ενώ κλιμακωτά τις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα θα δέχεται τις αιτήσεις και για όλα τα υπόλοιπα ΑΦΜ.

Ειδικότερα, η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη ως εξής:

• Τρίτη 21/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2.

• Τετάρτη 22/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4.

• Πέμπτη 23/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6.

• Παρασκευή 24/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8.

• Σάββατο 25/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή για δύο εβδομάδες, μέχρι τις 5 Ιουλίου. Εντός διαστήματος τριών με τεσσάρων εβδομάδων από το κλείσιμο της πλατφόρμας, θα εκδοθούν τα vouchers του προγράμματος.

Το νέο πρόγραμμα επιδοτεί από 30% έως 50% την αγορά νέων ηλεκτρικών συσκευών μεγαλύτερης ενεργειακής κλάσης αντικαθιστώντας παλιές ενεργοβόρες συσκευές, οι οποίες είναι απαραίτητο να λειτουργούν.

Κάθε νοικοκυριό μπορεί να αντικαταστήσει έως 3 συσκευές (μέχρι δύο κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή καταψύκτη). Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση που αφορά μία κατοικία, η οποία αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη). Δεν μπορεί να υποβληθεί άνω της μίας αίτησης για την ίδια κατοικία από διαφορετικά πρόσωπα.

Το ύψος της επιδότησης για κάθε συσκευή κυμαίνεται από 135 έως 710 ευρώ (ανώτατο όριο) και θα υπολογιστεί βάσει διαφόρων κριτηρίων (εισόδημα, τύπος κατοικίας, χαρακτηριστικά συσκευής κ.λπ.).

Παράλληλα, όπως διευκρινίζεται, θα επιδοτείται τόσο η καθαρή αξία όσο και ο ΦΠΑ της νέας ηλεκτρικής συσκευής, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας. Η επιδότηση δεν καλύπτει τυχόν τόκους που προκύπτουν από αγορά που θα γίνει σε δόσεις, ενώ δεν περιλαμβάνονται και τυχόν επιπλέον κόστη όπως μεταφοράς ή εγκατάστασης των συσκευών.

Σημειώνεται ότι για αιτήσεις δεν χρειάζονται δικαιολογητικά, καθώς όλα τα απαραίτητα στοιχεία θα αντλούνται και θα διασταυρώνονται αυτόματα, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας που θα συνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και του ΔΕΔΔΗΕ. Το μόνο που θα χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος-δικαιούχος είναι οι κωδικοί Taxisnet και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της κατοικίας του.

Πώς θα κάνετε την αίτηση για το voucher

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ένα voucher που αντιστοιχεί σε μία συσκευή, άρα ο μέγιστος αριθμός κουπονιών που μπορούν να λάβουν είναι τρία. Στα vouchers θα αναγράφεται ένας μοναδικός κωδικός (voucher ID), το όνομα και ΑΦΜ του ωφελουμένου, το κινητό τηλέφωνο, η κατηγορία συσκευής, το ποσοστό ενίσχυσης, η διεύθυνση κατοικίας και ο αριθμός παροχής.

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά και στο κινητό τηλέφωνο έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος επίσης να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Το κουπόνι (voucher) μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον κάθε δικαιούχο έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2022.

Ύψος ενίσχυσης – Εισοδηματικές κατηγορίες

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το ποσοστό επιδότησης κυμαίνεται από 30% έως 50% του κόστους συσκευών ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία των δικαιούχων.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος. Ωστόσο, όπως ήδη επισημάνθηκε, το ύψος της επιδότησης θα γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (εισόδημα, χαρακτηριστικά συσκευής, κοινωνικά κριτήρια). Παράλληλα, οι ευάλωτες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές και οι οικογένειες με ΑΜΕΑ θα λάβουν επιπλέον μοριοδότηση.

Πρόκειται για τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες:

Από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται 50% επιδότηση (1η εισοδηματική κατηγορία).

Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 45% επιδότηση (2η εισοδηματική κατηγορία).

Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 35% επιδότηση (3η εισοδηματική κατηγορία).

Πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 30% επιδότηση (4η εισοδηματική κατηγορία).

Όσοι δεν επιλεγούν λόγω χαμηλής μοριοδότησης θα παραμένουν επιλαχόντες σε περίπτωση αύξησης της χρηματοδότησης του προγράμματος.

Για την αγορά των νέων ηλεκτρικών συσκευών θα καταρτιστεί μια λίστα με τους προμηθευτές, η οποία θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν περίπου 220.000 νοικοκυριά και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 συσκευές. Κατ’ εκτίμηση του ΥΠΕΝ η μετάβαση σε νέες λιγότερο ενεργοβόρες συσκευές, μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση έως και 300 ευρώ ανά έτος για κάθε νοικοκυριό.

Τελευταία Νέα