Ο ΕΟΠΥΥ περιορίζει τα φαινόμενα καταχρηστικής συνταγογράφησης – Αναλυτικό ρεπορτάζ της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»
Νέους «κόφτες» στη συχνότητα με την οποία μπορούν να εκτελούνται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια εξετάσεις για τους ασφαλισμένους, εφαρμόζει πλέον ο ΕΟΠΥΥ.
Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης φαινομένων καταχρηστικής συνταγογράφησης και εξορθολογισμού της ζήτησης των διαγνωστικών εξετάσεων που το 2022 κοστολογήθηκε για τον ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με υπολογισμούς στα 640 εκατ. ευρώ, ενεργοποιήθηκαν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης και εκτέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων. Τα μέτρα αυτά ξεκινούν με χαρακτηριστική καθυστέρηση αφού η υπουργική απόφαση στην οποία βασίζονται είχε υπογραφεί τον Σεπτέμβριο του 2022. Σύμφωνα με αυτά, συγκεκριμένες εργαστηριακές εξετάσεις όπως π.χ. η γενική ούρων, αίματος, χολερυθρίνης, ακτινογραφίες ανά όργανο με πάθηση κ.ά. μπορούν να γίνονται το συχνότερο ανά 4 ημέρες (για κάποιες από αυτές ο «κόφτης» των 4 ημερών ίσχυε και πριν, αλλά με περιθώριο παράκαμψής του), εξετάσεις όπως βιταμίνη Β12, ο προσδιορισμός φυλλικού οξέος, τριγλυκερίδια αίματος, χοληστερόλη το συχνότερο ανά 60 ημέρες, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (με εξαιρέσεις) ανά 90 ημέρες, εξετάσεις για τη βιταμίνη D και την D3 ανά έξι μήνες, ενώ υπάρχουν και εξετάσεις που θα πρέπει να γίνονται με συχνότητα ανά έτος.

Η συνταγογράφηση κατά παρέκκλιση των νέων μέτρων επιτρέπεται, όμως σε αυτή την περίπτωση εκδίδεται παραπεμπτικό με την ένδειξη, «δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτη πάροχο», οπότε και θα πρέπει να εκτελεστεί μόνο σε δημόσια δομή. Στόχος για τον ΕΟΠΥΥ είναι να ελεγχθεί η συνταγογράφηση που σε κάποιες περιπτώσεις έχει φανεί ότι δεν συνάδει με επιστημονικά δεδομένα, είναι δηλαδή περιττή.