Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 | 02:32
Αρχική Υγεία Εμβολιασμοί παιδιών άνω των 12 ετών και από ιδιώτες παιδιάτρους - «Πράσινο...

Εμβολιασμοί παιδιών άνω των 12 ετών και από ιδιώτες παιδιάτρους – «Πράσινο φως» από Μητσοτάκη

newsroom |

Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού -μέχρι σήμερα- στις ηλικίες 12-14 ετών και 15-17 ετών

Το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί παιδιών άνω των 12 ετών και από ιδιώτες παιδιάτρους έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από πρωινή τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και τους εκπροσώπους των παιδιατρικών επιστημονικών εταιρειών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Έτσι, πλέον, οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 για παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών θα μπορούν να γίνονται και στα ιδιωτικά ιατρεία των περίπου 3.500 παιδιάτρων της χώρας.

Ήδη δόθηκε εντολή στον επικεφαλής της «Ελευθερίας», τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, να οργανώσει άμεσα την υλοποίηση του σχεδίου, με το οποίο θα ενταχθούν οι ιδιώτες παιδίατροι της χώρας στη μεγάλη εμβολιαστική εκστρατεία για τη θωράκιση των παιδιών και εφήβων.

Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε με σκοπό να επιταχυνθεί η διαδικασία ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ σημειώνεται ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στις παιδικές ηλικίες μέχρι σήμερα δεν είναι τα αναμενόμενα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στην ηλικιακή ομάδα 12-14 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 9,6% και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 11,5% και στην ομάδα των μαθητών ηλικίας 15-17 χρόνων η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται στο 20% και με τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί φθάνει το 23,1%.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανήλικοι/-ες άνω των 12 ετών λαμβάνουν μόνο εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna), οι συνθήκες φύλαξης και συντήρησης των οποίων έχουν ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα κλασικά εμβόλια, καθώς πρόκειται για φιαλίδια των πέντε δόσεων που διατηρούνται κλειστά στο ψυγείο για 28 ημέρες, ωστόσο εάν ανοιχθούν θα πρέπει να χορηγηθούν εντός λίγων ημερών.

Τελευταία Νέα