Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2022 | 02:23
Αρχική Αττική Νότια Προάστια Ελληνικό: Παραχωρούνται στους όμορους δήμους 235 στρέμματα και 50 ακίνητα

Ελληνικό: Παραχωρούνται στους όμορους δήμους 235 στρέμματα και 50 ακίνητα

newsroom |

Υπεγράφη από το ΥΠ.ΟΙΚ. η διανομή των εκτάσεων-κοινωφελών χώρων στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού προς τους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου, Γλυφάδας – Χρ. Σταϊκούρας: Σημαντική ημέρα για την κυβέρνηση, τους όμορους δήμους και την επένδυση

Στα 235 στρέμματα φθάνει η συνολική έκταση και 50 τα ακίνητα πολλαπλών μελλοντικών χρήσεων για υπηρεσίες διοίκησης, πρόνοιας, πολιτισμού, αθλητισμού, προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης, καθώς και για αστικές υποδομές, που παραχωρεί το Δημόσιο στους όμορους δήμους του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, με υπουργική απόφαση που υπεγράφη την Τρίτη στο υπουργείο Οικονομικών.

Χρειάστηκε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (περίπου 18 μηνών) μαραθώνιων διαβουλεύσεων αλλά και αντιπαραθέσεων σε πολιτικό και τοπικό επίπεδο, προκειμένου να φθάσουμε σήμερα στην τελική κατανομή (ανά ΚΑΕΚ ακινήτου) των χώρων που θα λάβουν οι Δήμοι Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας.

Η σχετική υπουργική απόφαση αφορά τη διανομή των κοινωφελών χώρων και χώρων κοινωνικής ανταποδοτικότητας που εμπίπτουν στον Μητροπολιτικό Πόλο, με την οποία καθορίζονται οι εν λόγω χώροι που μπορούν να παραχωρηθούν χωρίς αντάλλαγμα και κατά κυριότητα από το ελληνικό Δημόσιο στους τρεις όμορους δήμους.

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της υπογραφής της υπουργικής απόφασης για την κατανομή των κοινωφελών χώρων και χώρων κοινωνικής ανταποδοτικότητας που εμπίπτουν εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, επισήμανε ότι σήμερα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τους κατοίκους των όμορων δήμων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.

«Ένα μεγάλο, χρονίζον πρόβλημα αξιοποίησης χώρων στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, επ’ αμοιβαία ωφελεία των τοπικών κοινωνιών, επιλύεται. Ένα πρόβλημα που φάνταζε άλυτο, και δημιουργούσε – πολλές φορές – έντονες αντιπαραθέσεις σε τοπικό επίπεδο, βρίσκει λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος εξήρε τη συμβολή των βουλευτών της περιοχής (Νότιος Τομέας), ενώ παράλληλα ευχαρίστησε και τους τρεις δημάρχους της περιοχής, για την πραγματική διάθεση επίλυσης του προβλήματος της διανομής κοινωφελών χώρων και την υπευθυνότητα που επέδειξαν.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών, την προηγούμενη εβδομάδα, με τη διάταξη του άρθρου 128 του ν. 4972/2022, θέσπισε τη δυνατότητα του ελληνικού Δημοσίου να παραχωρεί, χωρίς αντάλλαγμα και κατά κυριότητα, στους όμορους δήμους του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, δηλαδή στους Δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού – Αργυρούπολης, εδαφικούς χώρους που εμπίπτουν εντός του εν λόγω πόλου, οι οποίοι κατά τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις χαρακτηρίζονται ως κοινωφελείς χώροι ή χώροι κοινωνικής ανταποδοτικότητας.

Η πραγματοποίηση της παραχώρησης, κατά την ανωτέρω διάταξη, συντελέστηκε σε δύο στάδια:

• Κατά το πρώτο στάδιο, με απόφαση-πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών και της πολιτικής ηγεσίας αυτού, γίνεται διανομή μεταξύ των προαναφερόμενων δήμων, των δυναμένων να παραχωρηθούν – ως άνω – χώρων. Κατά την προετοιμασία και κατάρτιση της εν λόγω απόφασης συνεκτιμήθηκαν και τα επιμέρους αιτήματα και οι ιδιαιτερότητες των ενδιαφερόμενων δήμων, τα οποία, πρόσφατα και από κοινού, συμφωνήθηκαν. Σημειώνεται δε ότι ορισμένα εξ αυτών διαθέτουν χαρακτηριστικά κοινωφέλειας υπερτοπικής, και όχι μόνο δημοτικής εμβέλειας.

• Κατά το δεύτερο στάδιο, με βάση την ως άνω απόφαση διανομής, εκδίδεται από τον αρμόδιο γενικό διευθυντή Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών της γενικής γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, η απόφαση παραχώρησης ενός εκάστου κοινωφελούς χώρου ή χώρου κοινωνικής ανταποδοτικότητας, προς κάθε έναν από τους δήμους που υπέβαλαν σχετικά αιτήματα.

Με τη μεταγραφή κάθε απόφασης παραχώρησης και την καταχώρησή της στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό Γραφείο, αντίστοιχα, ολοκληρώνεται η διαδικασία της παραχώρησης, και κάθε δήμος μπορεί να χρησιμοποιήσει ελεύθερα, στο πλαίσιο της κοινωφέλειας, τους παραχωρούμενους χώρους για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Η υπογραφή της υπουργικής απόφασης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (27/9) σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία έλαβαν μέρος οι δήμαρχοι Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος. Παρευρέθηκαν ακόμα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, η υφυπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι βουλευτές Νοτίου Τομέα Αθηνών της ΝΔ Διονύσης Χατζηδάκης, Χάρης Θεοχάρης, Άννα Καραμανλή, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Βασίλης Σπανάκης, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Μπαλάφας, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Τόνια Αντωνίου, ο γενικός γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Εμμανουήλ Μαστρομανώλης, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και στελέχη της Lamda Development.

Τελευταία Νέα