Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024 | 09:47
Αρχική Αττική Δυτική Αττική Ελευσίνα: Συνάντηση Οικονόμου με τη διοίκηση του Ο.Λ.Ε. - Στο επίκεντρο η...

Ελευσίνα: Συνάντηση Οικονόμου με τη διοίκηση του Ο.Λ.Ε. – Στο επίκεντρο η μεταφορά LNG από τον «Κρόνο»

newsroom |

Κατηγορηματικό «όχι» από τον Δήμο Ελευσίνας, στο ενδεχόμενο μεταφοράς από τις λιμενικές εγκαταστάσεις στον «Κρόνο» -μέσω βυτιοφόρων φορτηγών- φυσικού αερίου με προορισμό τη Ρεβυθούσα

Συνάντηση με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας, τον πρόεδρο Γιώργο Κουμπέτσο και τον διευθύνοντα σύμβουλο Απόστολο Καμαρινάκη, είχε την Τρίτη 31 Μαΐου ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου, παρουσία και του δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Λιάσκου.

Στη συζήτηση τέθηκε επί τάπητος το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχουν υπογράψει ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και ο Ο.Λ.Ε. Α.Ε. και αφορά, μεταξύ άλλων, στη διακίνηση φυσικού αερίου από τις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου “Κρόνος”.

Η ανωτέρω απόφαση, για την οποία -όπως επισημαίνεται από τον Δήμο Ελευσίνας- ουδέποτε υπήρξε ενημέρωση της δημοτικής αρχής, ούτε και η σχετική συγκατάθεση, προβλέπει τμήμα λιμενικών εγκαταστάσεων στη θέση “Κρόνος”, συνολικού εμβαδού 3 στρεμμάτων, να χρησιμοποιηθεί προσωρινά για τη θαλάσσια μεταφορά βυτιοφόρων φορτηγών LNG με προορισμό τη Ρεβυθούσα.

Ο δήμαρχος Ελευσίνας ζήτησε την απόσυρση της απόφασης, κάτι που εξέφρασε και σε όλους τους συναρμόδιους φορείς και εμπλεκομένους.

Παράλληλα, στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα του Master Plan, για το οποίο η διοίκηση του Ο.Λ.Ε., σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει ενδελεχής ενημέρωση της δημοτικής αρχής το επόμενο διάστημα.

Επίσης, συζητήθηκαν τα μείζονα ζητήματα απομάκρυνσης των επιβλαβών και επικινδύνων ναυαγίων “ΔΙΟΝ”, “ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ” & “SOLENSKI”, “SLOPS” καθώς επίσης και η υφιστάμενη κατάσταση και τα προβλήματα στην προβλήτα στην πρώην αμερικανική βάση.

Τέλος, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Ελευσίνας, κατέστη για ακόμη μία φορά σαφής η υποχρέωση του Ο.Λ.Ε. στους χώρους ευθύνης του, στο παραλιακό μέτωπο και κυρίως, σε ζητήματα που αφορούν στην καθαριότητα, τον οδοφωτισμό και τις διαγραμμίσεις.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου, ανέφερε: «Ως δημοτική αρχή, θέλουμε να λάβει τέλος αυτή η διαδικασία στον “Κρόνο” και γι’ αυτό τον λόγο, ζήτησα και συνάντηση με το Υπουργείο Ναυτιλίας, τη ΔΕΣΦΑ και τους βουλευτές της Δυτικής Αττικής. Αυτή η απόφαση πέρα από το γεγονός ότι αντιβαίνει τις περιβαλλοντικές ανάγκες της ήδη βεβαρημένης περιοχής, αντιβαίνει και τις εξελίξεις που έχουμε δρομολογήσει για τον δήμο μας και το παραλιακό μέτωπο. Το επόμενο διάστημα πρόκειται να ξεκινήσει η ανάπλαση της οδού Ωκεανιδών, ένα έργο για το οποίο και έχει γνώση το Υπουργείο Ναυτιλίας. Από όλα τα παραπάνω, συμπεριλαμβανομένων και των αντικειμενικών δυσκολιών που δεν μπορούν να ξεπεραστούν, είναι βέβαιο πως αυτός ο προγραμματισμός Δ.Ε.Σ.Φ.Α. και Ο.Λ.Ε. δεν μπορεί να γίνει. Η συνάντηση βέβαια, περιείχε πληθώρα θεμάτων τόσο για τις ευθύνες του Ο.Λ.Ε. στο παραλιακό μέτωπο όσο και για τις απαιτήσεις μας ως προς την απομάκρυνση των ναυαγίων».

Τι περιλαμβάνει το Μνημόνιο Συνεργασίας ΔΕΣΦΑ – ΟΛΕ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σχετικά με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΔΕΣΦΑ – ΟΛΕ (Απρίλιος 2021), η «συνεργασία των δύο φορέων αναβαθμίζει τον Λιμένα Ελευσίνας, που καθίσταται πλέον σημαντικός ενεργειακός κόμβος στην ανάπτυξη της αλυσίδας εφοδιασμού με φορτηγά LNG (LNG Truck Loading)- όπου μέσω φορτηγών δύναται να μεταφερθεί LNG σε μη-διασυνδεδεμένες εγκαταστάσεις ανά την επικράτεια- μέσω της χρήσης των λιμενικών του εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση της μεταφοράς LNG από και προς τη νήσο Ρεβυθούσα, όπου βρίσκεται και ο Τερματικός Σταθμός LNG του ΔΕΣΦΑ.

Αναλυτικά στο Μνημόνιο Συνεργασίας περιλαμβάνονται:

Οι θέσεις χρήσης τριών λιμενικών εγκαταστάσεων (Κρόνος Ελευσίνας, Πέραμα Μεγαρίδος και Αλμύρα Μεγάρων) για τη θαλάσσια μεταφορά βυτιοφόρων φορτηγών LNG με πορθμεία από και προς την κοντινή νήσο Ρεβυθούσα. Μετά την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων κυκλοφοριακών και περιβαλλοντικών μελετών, καθώς και μελετών ασφαλείας, που θα γίνουν με μέριμνα και χρηματοδότηση του ΔΕΣΦΑ, θα δοθεί η δυνατότητα χρήσης των 3 λιμενικών εγκαταστάσεων (Κρόνος, Πέραμα Μεγαρίδος και Αλμύρα Μεγάρων) για τη θαλάσσια μεταφορά βυτιοφόρων φορτηγών LNG με πορθμεία από και προς τη νήσο Ρεβυθούσα, κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδος σε 24ωρη βάση.

Με τη χρήση των λιμενικών εγκαταστάσεων στην Αττική ακτή, θα αξιοποιηθεί ο σταθμός φόρτωσης στη Ρεβυθούσα και θα δοθεί η δυνατότητα χρήσης του φυσικού αερίου σε καταναλωτές περιοχών, όπου δεν έχει αναπτυχθεί το ΕΣΜΦΑ. Παράλληλα με την αξιοποίηση των φορτηγών LNG θα διευκολυνθεί η χρήση του ως καυσίμου στη ναυτιλία (πλοία με καύσιμο LNG).

Tέλος, στο πλαίσιο του μνημονίου, ο ΔΕΣΦΑ αναλαμβάνει με δικούς του πόρους την επέκταση του κτιρίου του Ο.Λ.Ε. στην είσοδο του κεντρικού Λιμένα Ελευσίνας, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες πλέον ανάγκες του Οργανισμού για τη στέγαση όλων των υπηρεσιών του, ενώ άμεσα θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις για την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής σχετικά με τη διακίνηση και τα οφέλη του φυσικού αερίου, η χρήση του οποίου αποσκοπεί στη σταδιακή μείωση των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει ο ΔΕΣΦΑ, ο σταθμός φόρτωσης βυτιοφόρων LNG (LNG Truck Loading Station) εξασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού και προσφέρει μία οικονομική και ευέλικτη λύση για βιομηχανίες, βιοτεχνίες, αγροτικές εγκαταστάσεις και οικιακούς καταναλωτές σε περιοχές απομακρυσμένες από το δίκτυο φυσικού αερίου, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και δίνει, επιπλέον, τη δυνατότητα χρήσης του φυσικού αερίου και ως καύσιμο στη ναυτιλία.

Τελευταία Νέα