Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022 | 13:40
Αρχική Αττική Δυτική Αττική Ελευσίνα: Ορίστηκε ανάδοχος για το έργο αστικής ανάπλασης - Τι περιλαμβάνει η...

Ελευσίνα: Ορίστηκε ανάδοχος για το έργο αστικής ανάπλασης – Τι περιλαμβάνει η μελέτη

newsroom |

«Πράσινο φως» από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ελευσίνας – Εν αναμονή του χρονοδιαγράμματος για την ανάπλαση επί των οδικών τμημάτων: Ιερά Οδός – Ωκεανίδων – Κανελλοπούλου – Παγκάλου

Οριστικό ανάδοχο για το τμήμα του έργου «Αναπλάσεις στη Δημοτική Ενότητα Ελευσίνας», που αφορά στις οδούς: Ιερά Οδός – Ωκεανιδών – Κανελλοπούλου – Παγκάλου, ανέδειξε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ελευσίνας.

Όπως ενημέρωσε η δημοτική αρχή, η σχετική μελέτη συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και περιλαμβάνει εργασίες ανάπλασης των παραπάνω οδών, στο πλαίσιο της μελέτης «Σχέδιο Ολοκληρωμένης Προσβασιμότητας και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της βαδισιμότητας και του ποδηλάτου στον Δήμο Ελευσίνας, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2023».

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Μάρτιο του 2022 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (ΦΕΚ 1261/Β/17.3.2022) η ΚΥΑ για την έγκριση της οριστικής μελέτης ανάπλασης του Δήμου Ελευσίνας, με την οποία ο δήμος αποκτά για πρώτη φορά ολοκληρωμένη μελέτη αναπλάσεων και κινητικότητας, η οποία εκπονήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Οι εργασίες που θα υλοποιηθούν έχουν ως στόχο την ενίσχυση της προσβασιμότητας, της βαδισιμότητας και περιλαμβάνουν νέο, εύχρηστο ποδηλατόδρομο, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, νέες θέσεις στάθμευσης, κατασκευές κυκλικών κόμβων και νησίδων, διαμόρφωση και απόκτηση χώρων πρασίνου καθώς και αντικατάσταση οδοφωτισμού από Led.

Στον ανωτέρω σχεδιασμό έχουν προβλεφθεί παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ατόμων με αναπηρία.

Επισημαίνεται πως η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από τα 20 εκατ. ευρώ που έλαβε ο Δήμος Ελευσίνας από το υπουργείο Εσωτερικών, ως έκτακτη επιχορήγηση για τις ανάγκες της διοργάνωσης «Ελευσίνα 2023 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Για τις δυσκολίες του έργου ανάπλασης, σχετικά με τον σχεδιασμό και την υλοποίησή του, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Θανάσης Μαυρογιάννης: «Σήμερα, με την κήρυξη του οριστικού αναδόχου για την α’ φάση του έργου της ανάπλασης, όσοι εργαστήκαμε σε αυτό το project, που τα βασικά χαρακτηριστικά του ήταν το όραμα, ο σχεδιασμός και η συντονισμένη προσπάθεια, δικαίως αισθανόμαστε ικανοποίηση».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μαυρογιάννης, η μελέτη του έργου έχει λάβει τη θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό́ Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ), απόφαση από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) και έχει εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Υποδομών και μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

«Με την ολοκλήρωση του προ συμβατικού ελέγχου της σύμβασης με τον ανάδοχο, θα ξεκινήσουν οι εργασίες αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού έργου της ανάπλασης», σημείωσε ο κ. Μαυρογιάννης.

Από την πλευρά του, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου: «Πρόκειται για σημαντικές παρεμβάσεις σε ένα μεγάλο τμήμα της πόλης, που για χρόνια παρέμενε αναξιοποίητο και δυσλειτουργικό. Η δημοτική αρχή, από την έναρξη της θητείας, στοχεύει με σοβαρότητα, με μικρές αλλά και μεγάλες παρεμβάσεις, σε ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων και την αύξηση της επισκεψιμότητας στον δήμο μας».

Τελευταία Νέα