Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024 | 12:58
ΑρχικήΑττικήΈκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής για την επόμενη μέρα των πυρκαγιών

Έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής για την επόμενη μέρα των πυρκαγιών

newsroom |

Σε εντατικοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων και των καθαρισμών ρεμάτων, καθώς και στην άμεση αναπροσαρμογή των σχετικών μελετών όπου απαιτείται, μετά τα νέα δεδομένα από τις καταστροφικές πυρκαγιές, προχωρά η Περιφέρεια Αττικής.

Έκτακτη σύσκεψη, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό όλων των δράσεων που πρέπει να δρομολογηθούν προκειμένου να θωρακιστεί η Αττική μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, ενόψει και της δύσκολης φθινοπωρινής περιόδου που αναμένεται, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (21/8) υπό τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης, Οικονομικών Νίκος Πέππας, Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Θανάσης Κατσιγιάννης και Ευρώπη Κοσμίδη, ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αλέξανδρος Καλογερόπουλος, ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής Γιάννης Ασπρουλάκης και ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Γιάννης Σελίμης.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της Περιφέρειας, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν προτάσεις δράσεων που απαιτούνται σε συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που είναι αρμόδιες για τα έργα ορεινής υδρονομίας, τις ορεινές κοίτες των ρεμάτων και τις ορεινές λεκάνες απορροής.

Στόχος, όπως τονίστηκε, η καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, με αφορμή τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσαν οι τελευταίες πυρκαγιές.

Παράλληλα, έγινε αποτίμηση των υδραυλικών-αντιπλημμυρικών έργων που εκτελεί η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και εκείνων τα οποία μελετά ή χρηματοδοτεί, από ίδιους πόρους, για λογαριασμό των Δήμων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε έκτακτες συνθήκες, τονίζοντας ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση, ενώ ζήτησε τα συνεργεία της Περιφέρειας να προβαίνουν σε καθημερινή βάση στους καθαρισμούς όλων των ρεμάτων υψηλής επικινδυνότητας, όπως και να εντατικοποιηθεί η εκτέλεση των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων.

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Αττικής, με δεδομένο ότι, όπως ανέφερε, λόγω των πυρκαγιών έχει αλλάξει πλέον η συμπεριφορά των δασικών κοιτών, εστίασε στην ανάγκη να γίνει επεξεργασία των νέων δεδομένων και να ακολουθήσει αναπροσαρμογή των σχετικών μελετών ή και έργων, όπου απαιτείται.

Τελευταία Νέα