Κυριακή, 29 Μαΐου 2022 | 03:17
Αρχική Πολιτισμός Εκδήλωση αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Ζαχαρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Ζαχαρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

newsroom |

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Μαΐου – Παρουσίαση από τον Όμιλο Ιστορίας Τέχνης του Γυμνασίου της Ιωνιδείου Σχολής, της εργασίας: «Βίλλα Ζαχαρίου, μια διαδραστική εμπειρία»

Εκδήλωση αφιερωμένη στον εμβληματικό μηχανικό του 20ου αιώνα, Αλέξανδρο Ζαχαρίου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 19:00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29).

Στο αφιέρωμα, η αρχιτέκτονας και διδάκτωρ ιστορίας, Ελένη Καλαφάτη, θα παρουσιάσει τη σύνθετη προσωπικότητα, αλλά και την πολυσχιδή δραστηριότητα του Αλέξανδρου Ζαχαρίου.

Παράλληλα, ο Όμιλος Ιστορίας της Τέχνης του Γυμνασίου της Ιωνιδείου Σχολής, θα παρουσιάσει την εργασία του: «Βίλλα Ζαχαρίου, μια διαδραστική εμπειρία», που πραγματοποιήθηκε στο  πλαίσιο του Συμποσίου «Τοπόσημα μνήμης και πολιτισμού στην Εκπαιδευτική Περιφέρεια  Πειραιά».

Οι μαθητές επέλεξαν τη Βίλλα Ζαχαρίου, εμβληματικό τοπόσημο του Νέου Φαλήρου και ασχολήθηκαν με την ιστορική και αρχιτεκτονική του τεκμηρίωση, παρουσιάζοντας μια in situ, μία δράση.

Ποιος ήταν ο Αλέξανδρος Ζαχαρίου

Ο Αλέξανδρος Ζαχαρίου, με καταγωγή από το Καρπενήσι, γεννήθηκε στη Βραΐλα της Ρουμανίας το 1869 και τελείωσε το Γυμνάσιο στην Αθήνα. Οι σπουδές μηχανικού που παρακολούθησε στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης από το 1887 ως το 1891, τον οδήγησαν στη Γερμανία όπου εργάστηκε σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες εκτελώντας σπουδαία σιδηροδρομικά, λιμενικά και υδραυλικά έργα το χρονικό διάστημα 1892-1899 και αποκτώντας μια σπουδαία εμπειρία.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αποφασίζει να συνεργαστεί με τους Χατζηκυριάκο, Νικόλαο Κανελλόπουλο και Λεόντιο Οικονομίδη, με τους οποίους είχε συναντηθεί κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στη Ζυρίχη, με τους οποίους ίδρυσαν από κοινού την τσιμεντοποιΐα «ΤΙΤΑΝ» η οποία αποτέλεσε μια τομή στην ιστορία της εκβιομηχάνισης της χώρας.

Αποχωρώντας λίγο αργότερα από τον Τιτάνα, ίδρυσε την «Ανώνυμο Οικοδομική Εταιρεία ο Τέκτων» με την οποία άφησε το στίγμα του στην οικοδομική δραστηριότητα της χώρας.

Τελευταία Νέα