Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024 | 13:03
ΑρχικήΑττικήΒόρεια ΠροάστιαΕγκαινιάστηκε ο νέος σταθμός του ΕΚΑΒ στη Νέα Ερυθραία

Εγκαινιάστηκε ο νέος σταθμός του ΕΚΑΒ στη Νέα Ερυθραία

newsroom |

Η Κηφισιά, η Νέα Ερυθραία και η Εκάλη έχουν πλέον τη δική τους κινητή ιατρική μονάδα του ΕΚΑΒ – Παρόντες στα εγκαίνια ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο δήμαρχος Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς

Πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Παρασκευής (28/6) τα εγκαίνια λειτουργίας της κινητής ιατρικής μονάδας Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας του Δήμου Κηφισιάς, στο δημοτικό χώρο που έχει παραχωρηθεί για να στεγάζεται η Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών, στη Νέα Ερυθραία.

Παρουσία του δημάρχου Κηφισιάς, Βασίλη Ξυπολυτά, του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, του βουλευτή Βορείου Τομέα της ΝΔ Δημήτρη Καιρίδη και του πρόεδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου, ο Μητροπολίτης Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Ωρωπού & Μαραθώνος, κ. Κύριλλος, τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς στις δηλώσεις του, εξέφρασε την ικανοποίησή του κάνοντας αρχικά λόγο για «μια ιστορική μέρα» στον Δήμο Κηφισιάς. «Η δημιουργία του νέου σταθμού του ΕΚΑΒ για εμάς ήταν ένα όραμα πολλών  ετών», τόνισε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, επικαλούμενος και την εμπειρία του από την παλιότερη θητεία του ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ, ο κ. Ξυπολυτάς υπογράμμισε πως η «παρουσία του ΕΚΑΒ στη Νέα Ερυθραία θα μειώσει κατά το ήμισυ τον χρόνο απόκρισης των ασθενοφόρων στις περιοχές της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης και θα σώσει εκατοντάδες ζωές, απαλύνοντας τον πόνο χιλιάδων κατοίκων στον δήμο μας, αλλά και των όμορων δήμων. Γιατί όταν καλείς ένα ασθενοφόρο, ο χρόνος απόκρισης δεν μετριέται σε δευτερόλεπτα, αλλά σε αναπνοές. Αναπνοές που σε φέρνουν πιο κοντά στη ζωή ή στο θάνατο».

Αναφερόμενος στο κομβικό έργο που υλοποίησε η νέα δημοτική αρχή σε αυτό το εξάμηνο, από την ανάληψη των καθηκόντων της, επεσήμανε πως πρόκειται για ένα «έργο που θα μείνει πολλές δεκαετίες. Κάτι που εδώ και δεκαετίες είχαν προσπαθήσει πολλές δημοτικές αρχές, όχι μόνο του Δήμου Κηφισιάς, αλλά και όμορων δήμων». Καταλήγοντας ο κ. Ξυπολυτάς ευχαρίστησε τους κ.κ. Καιρίδη, Γεωργιάδη και Παπαευσταθίου για την επίτευξη του σημερινού στόχου και για την πολύτιμη συμβολή τους στη δημιουργία του νέου σταθμού, που θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο στις περιοχές του Δήμου Κηφισιάς, καλύπτοντας και έκτακτες ανάγκες περιοχές γειτονικών δήμων, στο πλαίσιο της έκτακτης ιατρική φροντίδας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης, στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε την ίδρυση της νέας κινητής ιατρικής μονάδας του ΕΚΑΒ, ως μία από «τις χαρούμενες μέρες» στην πολιτική του πορεία. Απευθυνόμενος στον κ. Ξυπολυτά έδωσε την πραγματική διάσταση της σημασίας του νέου έργου: «Στην πολιτική κάνουν πολλά πράγματα, αλλά αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ δεν μπορούν πολλοί να το συνειδητοποιήσουν. Αυτό το έργο θα σώσει τις ζωές κάποιων ανθρώπων, που θα συνεχίσουν να είναι για περισσότερα χρόνια με τις οικογένειές τους, γιατί το ασθενοφόρο θα πάει δέκα λεπτά νωρίτερα. Κάποιοι άλλοι αντίστοιχα, θα έχουνε καλύτερη ποιότητα ζωής». Στη συνέχεια εξήρε την πολυετή προσφορά και το έργο του προέδρου του ΕΚΑΒ και συνεργάτη του, κ. Παπαευσταθίου, επισημαίνοντας πως «αυτή την περίοδο εκτελείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγοράς ασθενοφόρων, καθώς 250 ασθενοφόρα θα έχουν παραδοθεί έως τα τέλη του 2025 στο ΕΚΑΒ», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, μιλώντας με τη «γλώσσα των αριθμών», παρουσίασε κάποια ποιοτικά στοιχεία της Υπηρεσίας, για να δείξει τη σημασία του νέου σταθμού στη Νέα Ερυθραία.  «Το ΕΚΑΒ καλείται να διαχειριστεί καθημερινά περίπου 1.000 περιστατικά με περίπου 60 ασθενοφόρα και κινητές μονάδες. Από αυτά τα 200-300 περιστατικά είναι στο βόρειο τομέα Αθηνών. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι να έχουν χωροθετηθεί τα ασθενοφόρα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να ελαχιστοποιούν τους χρόνους, που απαιτούνται για να φτάσουν στα συμβάντα. Απαιτείται λοιπόν να είναι χωροθετημένο μέσα στους δήμους. Και εδώ έχουμε το παράδειγμα του Βασίλη Ξυπολυτά, που έκανε άμεσα τις απαιτούμενες ενέργειες για να μπορέσουμε να εγκαινιάσουμε αυτήν εδώ τη στέγαση και υπάρχουν και κάποιοι άλλοι δήμαρχοι, παντελώς αδιάφοροι. Η ανθρώπινη ζωή όμως είναι δουλειά όλων μας!».

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Λουκία Κεφαλογιάννη, ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά, αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας, Θάνος Ασκητής, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Χιωτάκης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς Λίλα Παπαδημητρίου, αντιδήμαρχοι, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς.

Στο τέλος της εκδήλωσης, διασώστες του ΕΚΑΒ πραγματοποίησαν μια ρεαλιστική επίδειξη καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), που σε έκτακτες καταστάσεις άμεσης ανάγκης μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τη ζωή ενός ανθρώπου.

• Ακολουθήστε το attica24 σε FacebookTwitterInstagram και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα