Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022 | 18:38
Αρχική Πολιτισμός Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη: «Μουσικές Προσφυγιάς στην Πλατεία»

Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη: «Μουσικές Προσφυγιάς στην Πλατεία»

newsroom |

Μουσικές συναυλίες, από τις 24 Μαΐου έως τις 14 Ιουνίου, στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Μνήμες προσφυγιάς ξυπνούν στην πλατεία και γίνονται τραγούδια και μελωδίες. Ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, διοργανώνει ένα κύκλο συναυλιών «Μουσικές προσφυγιάς στην πλατεία».

Μουσικά σχήματα της πόλης στην πλατεία Αγίου Νικολάου, θυμούνται συνθέτες που ήρθαν από τη Μικρά Ασία και μετέτρεψαν τον καημό τους σε μουσική, κάνοντας τα λόγια στίχους.

Μέσα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, στα «γκέτο» της προσφυγικής τότε παραγκούπολης, στην Κοκκινιά, ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Βαγγέλης Παπάζογλου και πολλοί άλλοι έκαναν τραγούδι την απόγνωση, την απελπισία και την εγκατάλειψη. Δυο δρόμοι της πόλης φέρουν τα ονόματά τους. Στα Άσπρα Χώματα, στη συμβολή των οδών Κρήνης και Οφρυνίου, είναι το σπίτι του Μάρκου Βαμβακάρη και στην οδό (πρώην Κίμωνος) και Οδυσσέως, το σπίτι του Βαγγέλη Παπάζογλου. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή, αυτοί οι συνθέτες έφεραν μαζί τους ανατολικούς ήχους και αμανέδες ως οδηγό επιβίωσης.

Το Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, το Μουσικό Εργαστήρι της Διεύθυνσης Πολιτισμού και συγκροτήματα της περιοχής, αναβιώνουν το ρεμπέτικο-σμυρναϊκό τραγούδι ως μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας αυτής της πόλης.

Το πρόγραμμα των συναυλιών έχει ως εξής:

24 Μαΐου 
«Παίδες εν Εφέσω» της Πανελλήνιας Ένωσης Εφεσίων

31 Μαΐου 
«Οι εκ Πειραιώς» τραγουδούν για τη Σμύρνη και την Κοκκινιά

7 Ιουνίου
«Μουσικές του κόσμου» από το Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη. Συμμετέχει το χορευτικό τμήμα της Διεύθυνσης Αθλητισμού. Χοροδιδάσκαλος: Νεκτάριος Σούτης.

14 Ιουνίου
«Τραγούδια και συνθέτες της Μικράς Ασίας» από το Μουσικό Εργαστήρι Διεύθυνσης Πολιτισμού και Παιδείας. Διδασκαλία: Γιάννης Λαμπράκης.

Ώρα έναρξης: 8 μ.μ.

Διοργάνωση: Διεύθυνση Πολιτισμού και Παιδείας Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη.

Τελευταία Νέα