Κυριακή, 19 Απριλίου 2026 | 01:05
ΑρχικήΥγείαΔεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια εμβολιασμού με AstraZeneca - Στις 29/5 ανοίγει...

Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια εμβολιασμού με AstraZeneca – Στις 29/5 ανοίγει για τους 30-34 η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια

newsroom |

Ενημέρωση από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωρίδου, και τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια

Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας δεν θα υπάρξει στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, όπως ενημέρωσε σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου και τα τέσσερα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους, η δεύτερη δόση συστήνεται να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο και αλλαγή δεύτερης δόσης συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης.

Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά που εμφάνισαν παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό τους, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ενημέρωσε ότι πρόκειται για τέσσερις γυναίκες και έναν άνδρα 35 ετών. Πρόσθεσε ότι ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται, ενώ μια γυναίκα κατέληξε.

Επίσης, ανέφερε ότι οι κίνδυνοι καταγράφονται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ωστόσο το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο του κινδύνου. Ανέφερε επίσης ότι στον ΕΟΦ έχουν κατατεθεί περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης.

«Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 ετών και τα εμβόλια mRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή», πρόσθεσε.

«Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος του εμβολιασμού υπερτερεί του κινδύνου για θρομβώσεις. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Στις 29 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα με όλα τα εμβόλια για τους 30-34 ετών

Παράλληλα, ανοίγει το Σάββατο 29 Μαΐου η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των πολιτών ηλικίας 30-34 ετών με όλα τα εμβόλια, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και τον εμβολιασμό.

Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 35-39 ετών και μέχρι το μεσημέρι είχαν κλειστεί περισσότερα από 102.000 ραντεβού (δύο δόσεις εμβολιασμών).

ΕΟΦ για εμβόλιο AstraZeneca: Πέντε περιστατικά θρομβώσεων σε 905.915 εμβολιασμούς

Πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρομβώσεων και συνδρόμου θρομβοπενίας (TTS) εντοπίστηκαν σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών πρώτης και δεύτερης δόσης με το σκεύασμα της εταιρείας AstraZeneca κατά της Covid-19, από την αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης και αξιολόγησης των εν λόγω περιστατικών.

Σε ό,τι αφορά την εμφάνιση περιστατικών TTS σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000, ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000.

Σχετικά με το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε χθες, στην ανακοίνωση τονίζεται πως είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Προς ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με το θέμα των περιστατικών θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο VAXZEVRIA της Εταιρείας AstraZeneca, και μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης και αξιολόγησης των περιστατικών από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) και την ομάδα εργασίας αυτής (ΟΕ/ΕΦΑΡ) αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σε σύνολο 905915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000).

Αναφορικά με την εμφάνιση  περιστατικών TTS σε  εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον  ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).

Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε εχθές είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων.

Τελευταία Νέα