Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024 | 10:08
Αρχική Αττική Ανατολική Αττική Χώρος δασικής αναψυχής με νέα αρχαιολογικά ευρήματα δημιουργείται στο Μάτι

Χώρος δασικής αναψυχής με νέα αρχαιολογικά ευρήματα δημιουργείται στο Μάτι

newsroom |

Επίσκεψη Μενδώνη – Αμυρά στην έκταση των πρώην παιδικών κατασκηνώσεων όπου θα υλοποιηθεί το έργο υποδομής

Αυτοψία των εργασιών που πραγματοποιούνται στην έκταση των πρώην παιδικών κατασκηνώσεων στο Μάτι, με σκοπό τη δημιουργία χώρου δασικής αναψυχής, πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.

Πρόκειται για μία έκταση περίπου 130 στρεμμάτων, όπου μαζί με την επανίδρυση του δασικού οικοσυστήματος που καταστράφηκε ολοσχερώς από την φονική πυρκαγιά του 2018, θα κατασκευαστούν περιπατητικοί και ποδηλατικοί διάδρομοι, ανοιχτό θέατρο υπαίθριων εκδηλώσεων και μικρά γήπεδα αθλοπαιδιών, απολύτως συνυφασμένα με το φυσικό περιβάλλον. Στο χώρο θα ενταχθούν αρμονικά και τα αρχαιολογικά ευρήματα προσδίδοντας προστιθέμενη πολιτιστική αξία στην περιοχή.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ενημέρωση, οι υπηρεσίες των δύο υπουργείων συνεργάζονται συντονισμένα, ώστε να επιταχυνθούν όλες οι απαιτούμενες εργασίες, ειδικά μετά την αποκάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων εντός της έκτασης. Η υλοποίηση όλου του έργου, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, γίνεται κατόπιν δωρεάς της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ελληνική κυβέρνηση.

Η έκταση, στο σύνολό της βρίσκεται εντός του κηρυγμένου, αναοριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου Μαραθώνα και εμπίπτει εντός των ορίων του αρχαίου δήμου Προβαλίνθου. Τα ευρήματα των ανασκαφών και η αρχαία γραπτή παράδοση υποδεικνύουν ότι ο νοτιότερος δήμος της Τετραπόλεως του Μαραθώνα ήταν η Προβάλινθος. Πιθανότατα, εκτεινόταν στην περιοχή της Νέας Μάκρης από τα υψώματα του Νέου Βουτζά δυτικά έως την περιοχή του Αγίου Ανδρέα προς νότο και το Μικρό Έλος (Μπρεξίζα) προς βορρά. Κατά τη διάρκεια των εκσκαφικών εργασιών στο πλαίσιο κατασκευής του πάρκου αναψυχής ήρθε στο φως τμήμα αγροικίας των Ρωμαϊκών πιθανώς χρόνων και διάσπαρτα κατάλοιπα σε τμήμα της έκτασης του έργου, τα οποία διερευνώνται ανασκαφικά.

Στη σημερινή επίσκεψη-αυτοψία παρευρέθηκαν επίσης η προϊσταμένη Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ελενα Κουντούρη, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής Ελένη Ανδρίκου, ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, Βαγγέλης Γκουντούφας, ο επιθεωρητής Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Αττικής, Αθανάσιος Ρέππας, στελέχη των δασικών υπηρεσιών, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.

«Σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος εργαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου να αποδώσουμε στους κατοίκους της περιοχής, έναν χώρο πρασίνου και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, προσθέτοντας ότι: «Τα αρχαιολογικά ευρήματα, παράλληλα με την αρμονική τους συνύπαρξη με τον χώρο δασικής αναψυχής, αναμένεται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας για το Μάτι, που αξίζει όλη μας την προσοχή».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ανέφερε: «Στο Μάτι είναι στραμμένη όλη μας η προσοχή. Εδώ στην έκταση των πρώην παιδικών κατασκηνώσεων οι δασικές υπηρεσίες θα φυτεύσουν πάνω από 10.000 δέντρα και φυτά. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να αναπλάσουμε την περιοχή, πρωτίστως με σεβασμό στους κατοίκους».

Τελευταία Νέα