Παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη, στην Περιφέρεια Αττικής η ποσοστικοποιημένη πρόταση του γενικού σχεδίου (master plan), στο οποίο αποτυπώνονται οι κίνδυνοι, αλλά και τα αναγκαία έργα και μελέτες, καθώς και οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, για την αντιμετώπιση του πλημμυρικού κινδύνου και των επιπτώσεων των πυρκαγιών σε εκτεταμένες περιοχές της Αττικής.
Το master plan διαμορφώθηκε από τους μελετητές, αφού έλαβαν υπόψη τους και τις σχετικές μελέτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου και του ΕΚΠΑ.
Το master plan θα προωθηθεί σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τους κινδύνους και τις πιθανές επιπτώσεις από πλημμυρικά φαινόμενα λόγω των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το καλοκαίρι στην Αττική. Στο φάκελο, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται αναλυτικά κοστολογημένες οι παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες για τα έργα άμεσης παρέμβασης (Α προτεραιότητας) και μεσοπρόθεσμης παρέμβασης (Β προτεραιότητας).
Επίσης, στο σχετικό υπόμνημα θα επισημαίνεται το ύψος των κονδυλίων που απαιτούνται για την υλοποίηση των παρεμβάσεων. Για την α’ φάση απαιτούνται 35 εκατ. ευρώ (για μελέτες και έργα), ενώ για τη β’ φάση απαιτούνται -κατ’ εκτίμηση- 280 εκατ. ευρώ (για μελέτες και έργα).
Όπως γνωστοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, για το συγκεκριμένο θέμα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττική, όπου και θα παρουσιαστεί το master plan και θα συζητηθούν διεξοδικά οι δυνατότητες υλοποίησής του.
Τι περιέχει το master plan
Το master plan αφορά στις πληγείσες περιοχές Αλεποχωρίου (Γεράνεια Όρη), Βαρυμπόμπης (Πάρνηθα) και των Βιλίων (Όρος Πατέρα).
Το σχέδιο περιλαμβάνει:
- Την καταγραφή και εκτίμηση του εύρους της καταστροφής.
- Την εκτίμηση των κινδύνων πλημμυρών ανά λεκάνη απορροής και κοίτη ρέματος.
- Ιεραρχημένες προτάσεις των απαραίτητων μελετών και έργων.
- Τις χρονικές διαδικασίες υλοποίησης και τις προτάσεις για την επιτάχυνση της υλοποίησης του σχεδιασμού.
- Παρεμβάσεις ελαχιστοποίησης πλημμυρικής διακινδύνευσης, με την έκδοση μελετών και έργα που χρειάζεται να υλοποιηθούν σε άμεσο χρονικό ορίζοντα, καθώς και σε έργα που βάσει διαδικασιών και σταδίων θα πρέπει να υλοποιηθούν σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.
- Το κόστος των απαιτούμενων παρεμβάσεων α’ και β’ φάσης.
Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, με αφορμή την παρουσίαση του master plan δήλωσε: «Η Περιφέρεια Αττικής με γρήγορα βήματα αποδεικνύει έμπρακτα ότι είναι έτοιμη με βάση τα στοιχεία και τις προτάσεις που περιέχονται στο master plan να συμβάλει στην υλοποίηση των αναγκαίων μελετών, έργων και υποδομών. Στο σχέδιο καταγράφονται λεπτομερώς τα βήματα, με κοστολογημένες προτάσεις υλοποίησης παρεμβάσεων. Το υλικό αυτό θα αποσταλεί στα συναρμόδια υπουργεία προς ενημέρωση τους, προκειμένου να ενημερωθούν για τις μελέτες και τα έργα που απαιτούνται, αλλά και για τα ποσά που χρειάζονται να εξασφαλιστούν για την υλοποίηση τους».
Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, η διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Μ. Μίσκα, ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αλ. Καλογερόπουλος, η διευθύντρια Τεχνικών Έργων Δυτικής Αττικής Μ. Κάραλη, ο διευθυντής Τεχνικών Έργων Ανατολικής Αττικής Ι. Ασπρουλάκης, ο προϊστάμενος του τμήματος Μελετών της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών Έργων Σ. Λαζαρίδης και η προϊσταμένη του τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Γ. Κονδύλη.