Κυριακή, 29 Μαΐου 2022 | 01:52
Αρχική Αττική Δυτική Αττική Άσκηση αντιπλημμυρικής ετοιμότητας «ΔΗΜΗΤΡΑ 2021» στην Ελευσίνα ▶️ 📷

Άσκηση αντιπλημμυρικής ετοιμότητας «ΔΗΜΗΤΡΑ 2021» στην Ελευσίνα ▶️ 📷

newsroom |

Παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και τοπικών φορέων, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην Ελευσίνα η άσκηση προετοιμασίας ευρείας κλίμακας «ΔΗΜΗΤΡΑ 2021» για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρωί του Σαββάτου η άσκηση προετοιμασίας μεγάλης κλίμακας για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από πλημμυρικά φαινόμενα, με την κωδική ονομασία «ΔΗΜΗΤΡΑ 2021», η οποία πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Σαρανταπόταμου (συνοικία Ποντίων), στην είσοδο της πόλης της Ελευσίνας.

Η άσκηση διοργανώθηκε από τον Δήμο Ελευσίνας και την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία και έλαβε χώρα παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του εθνικού διοικητή Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιου Δημακογιάννη, καθώς και του γενικού διευθυντή Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβου Θεοδώρου.

Παρόντες στην άσκηση ήταν επίσης, το σύνολο της φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος και συγκεκριμένα, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο υπαρχηγός Π.Σ., αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, καθώς και αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος.

Την άσκηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Δυτικής Αττικής Γιώργος Κώτσηρας, ο γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Δυτικής Αττικής Θανάσης Μπούρας, ο βουλευτής Δυτικής Αττικής Ευάγγελος Λιάκος, ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Νικόλαος Καστρίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, καθώς και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ελευσίνας, Λεωνίδας Παππάς.

Σκοπός της άσκησης ήταν η αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε συνθήκες πλημμυρικών φαινομένων σε πραγματικό χρόνο και συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση πέντε διαφορετικών «επεισοδίων»:

Εγκλωβισμό ατόμων σε λεωφορείο στη διασταύρωση Ν.Ε.Ο.Α.Κ. με Σαρανταπόταμο, από υπερχείλιση του ποταμού.

Παροχή πρώτων βοηθειών σε άτομα που επλήγησαν από την υπερχείλιση του ποταμού.

Διάσωση ατόμου που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού στο συνοικισμό Ποντίων του Δήμου Ελευσίνας.

Διάσωση ατόμου από φορτηγό όχημα που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Άντληση υδάτων από πλημμυρισμένες κατοικίες στον Συνοικισμό Ποντίων Ελευσίνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την εξέλιξη της άσκησης, διενεργήθηκε απεγκλωβισμός ατόμου από αέρος με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και διάσωση αγνοουμένου από το Λιμενικό Σώμα στις εκβολές του ποταμού Σαρανταπόταμου.

Με την επιβεβαίωση της ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων φορέων να αποτελεί κεντρικό στόχο της άσκησης, δόθηκε επίσης η δυνατότητα σε όλους τους συμμετέχοντες να προχωρήσουν σε έλεγχο της αξιοπιστίας και αξιολόγηση της υλικοτεχνικής υποδομής και των μέσων που διαθέτουν, καθώς και να αξιοποιήσουν νέες τεχνολογίες. Στο ίδιο πλαίσιο, επιβεβαιώθηκε η υψηλή διαλειτουργικότητα και άριστη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων, η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών, καθώς και το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας του προσωπικού, κυρίως στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, υπό ρεαλιστικές συνθήκες.

Στη διεξαγωγή της άσκησης συμμετείχαν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος από τις Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, Δυτικής Αττικής, Πειραιά, την 1η ΕΜΑΚ, την Υπηρεσία εναερίων μέσων Π.Σ., καθώς και την ομάδα «ΙΚΑΡΟΣ» της Περιφέρειας Αττικής. Επίσης, συμμετείχαν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, το Δασαρχείο Αιγάλεω, η 112 Πτέρυγα Μάχης Ελευσίνας της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Δήμος Ελευσίνας, η Ελληνική Αστυνομία με δυνάμεις από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, το Λιμεναρχείο Ελευσίνας, το Ε.Κ.Α.Β. και η ΔΕΔΔΗΕ.

Χρ. Στυλιανίδης: «Πρόληψη και ετοιμότητα το δίχτυ ασφαλείας απέναντι στην κλιματική κρίση»

Μετά το πέρας της επιτυχημένης άσκησης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε: «Παρακολουθήσαμε μια εξαιρετική άσκηση, τη δεύτερη άσκηση που πραγματοποιούμε εδώ, στην περιοχή της Δυτικής Αττικής. Η πρώτη είχε γίνει στο Αλεποχώρι, στο Δήμο Μεγαρέων και σήμερα γίνεται εδώ στον Σαρανταπόταμο, μια εξίσου ευάλωτη περιοχή.

Όπως πολύ σωστά ειπώθηκε πολλές φορές από τον δήμαρχο, η περιοχή της Ελευσίνας είναι ίσως από τις πιο ευάλωτες ολόκληρης της Ελλάδας. Από την αρχή, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης έδωσε ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την περιοχή την οποία έχουμε επισκεφθεί πολλές φορές. Στην κακοκαιρία «Μπάλλος» ενεργήσαμε άμεσα και καταφέραμε να αποσοβήσουμε κινδύνους από μια σοβαρή πλημμύρα, γιατί όπως και καλά γνωρίζετε, εδώ δίπλα στον οικισμό των Ποντίων υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα.

Το σενάριο της άσκησης κύλησε εξαιρετικά και επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά ότι ο συντονισμός όλων των δυνάμεων, Πυροσβεστικής, Ε.Μ.Α.Κ., Λιμενικού Σώματος, Περιφέρειας, Δήμου και Πολιτικής Προστασίας είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Η αξία του συντονισμού σε τέτοιες ασκήσεις ετοιμότητας, αλλά κυρίως την ώρα της κρίσης, είναι ίσως το άλφα και το ωμέγα της επιτυχίας μας για να σώσουμε ζωές, να σώσουμε περιουσίες. Θα συνεχίσουμε σε αυτό το μοτίβο με ασκήσεις σε όλη τη χώρα, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης χρειάζονται πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα. Ταυτόχρονα μέσα από τις ασκήσεις καθοδηγούμαστε στο πώς θα χτίσουμε την ανθεκτικότητα. Και τώρα μάλιστα, κατά την ώρα της άσκησης, αυτό ακριβώς συζητούσαμε με τον δήμαρχο και τους άλλους φορείς, πώς δηλαδή θα κάνουμε πιο ανθεκτική την περιοχή.

Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, ένα μεγάλο στοίχημα ολόκληρης της χώρας. Το νέο μεγάλο πρόγραμμα «Αιγίς» που θα χρηματοδοτηθεί κατά βάση από ευρωπαϊκά κονδύλια, θα μας προσφέρει τη χρηματική υποστήριξη να αναβαθμίσουμε την Πολιτική Προστασία σε όλη τη χώρα. Αλλά και οπωσδήποτε να χτίσουμε το δίχτυ ασφαλείας που χρειαζόμαστε, με βάση την πρόληψη, την προετοιμασία και την ετοιμότητα όλων των δυνάμεων, όπως και του πληθυσμού. Δεν μπορεί να είναι εκτός αυτής της προετοιμασίας οι δημότες κάθε περιοχής. Θα ευχαριστήσω, λοιπόν, θερμά τον δήμαρχο Ελευσίνας και όλες τις υπηρεσίες που ήταν εδώ, γιατί απέδειξαν ότι είναι όντως «ετοιμοπόλεμες».

Η Πυροσβεστική, όπως πάντα, έκανε το καθήκον της και το έχω πει και στο Αλεποχώρι και σε άλλες ευκαιρίες, ότι έχω δει πάρα πολλές ανάλογες ασκήσεις στην Ευρώπη και η εμπειρία μου δείχνει ξεκάθαρα ότι το ανθρώπινο δυναμικό σε όλα τα σώματα ασφαλείας στη χώρα μας είναι εξαιρετικό. Σήμερα είχαμε έναν νεαρό Πυροσβέστη 23 χρονών που παρουσίαζε την άσκηση με εξαιρετικό τρόπο. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, το ανθρώπινο δυναμικό μας είναι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου. Σας ευχαριστώ όλους θερμά».

Δηλώσεις του δημάρχου Ελευσίνας, Αργύρη Οικονόμου

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, έδωσε συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες και τόνισε χαρακτηριστικά: «… η πιθανότητα εκδήλωσης φυσικών καταστροφών απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα κρατικών φορέων και πολιτών. Η δοκιμασία της διαλειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών, με την χρήση των μέσων κατά την εφαρμογή τους σε ρεαλιστικές συνθήκες, είναι αυτά που δοκιμάστηκαν και αξιολογήθηκαν θετικά για μια ακόμη φορά σήμερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την καλύτερη προετοιμασία του μηχανισμού και των πολιτών, ιδίως ευάλωτων περιοχών, για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχης κλίμακας άσκηση με την κωδική ονομασία ΚΙΒΩΤΟΣ 2021 είχε πραγματοποιηθεί στις 30 Οκτωβρίου 2021 στην περιοχή του Αλεποχωρίου. Ανάλογες δράσεις, όπως ενημερωτικές καμπάνιες, παρουσιάσεις και ασκήσεις ετοιμότητας δρομολογούνται σε όλη την επικράτεια, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, υπό την καθοδήγηση του υπουργείου.

Δείτε φωτογραφίες από την άσκηση «ΔΗΜΗΤΡΑ 2021»

©️ Πυροσβεστικό Σώμα
©️ Πυροσβεστικό Σώμα

Τελευταία Νέα