Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023 | 16:51
Αρχική Αττική Δυτική Αττική Απομακρύνθηκε το 11ο ναυάγιο από την περιοχή του «Φονιά» στην Ελευσίνα

Απομακρύνθηκε το 11ο ναυάγιο από την περιοχή του «Φονιά» στην Ελευσίνα

newsroom |

Μεγάλη επιχείρηση στην περιοχή του ιστορικού λιμένα για την απομάκρυνση του 11ου κατά σειρά επικίνδυνου-επιβλαβούς πλοίου, το οποίο απομακρύνθηκε από χώρους δικαιοδοσίας του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας

Μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση του επιβατηγού-τουριστικού πλοίου “SEA FLOWER”, το οποίο ήταν βυθισμένο στον ιστορικό λιμένα του «Φονιά» στην Ελευσίνα, πραγματοποιήθηκε μετά από σχετικές ενέργειες του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας Α.Ε., με στόχο τη διασφάλιση της ακώλυτης ναυσιπλοΐας και τον ασφαλή ελλιμενισμό σκαφών σε σημεία αρμοδιότητάς του.

Όπως ενημέρωσε ο Ο.Λ.Ε. Α.Ε., «το ξύλινο σκαρί ήταν βυθισμένο ολοσχερώς τα τελευταία χρόνια και παρέμενε στο βυθό για περισσότερο από δέκα έτη, παρεμποδίζοντας θέσεις ελλιμενισμού όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Κατά την πολύωρη επιχείρηση απομάκρυνσής του ναυαγίου, που πραγματοποιήθηκε παρουσία στελεχών του Ο.Λ.Ε. Α.Ε., ανασύρθηκαν με ήλεκτρο-υδραυλική αρπαγή (orange peel grab) και με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένου δύτη τα συντρίμμια του σκάφους, φορτώθηκαν σε ανατρεπόμενο τράκτορα και μεταφέρθηκαν σε ειδικό χώρο ανακύκλωσης αποβλήτων. Στο σημείο των εργασιών τοποθετήθηκε προληπτικά πλωτό αντιρρυπαντικό φράγμα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με καθαρισμό του βυθού».

Το Ε/Γ – Τ/Ρ “SEA FLOWER” (N.Π. 3514) ελλιμενίστηκε στον «Φονιά» τον Ιανουάριο του 2004, χαρακτηρίστηκε ως ναυάγιο τον Ιούλιο του 2011 όταν και εγκαταλείφθηκε έκτοτε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το 11ο κατά σειρά επικίνδυνο-επιβλαβές πλοίο που απομακρύνθηκε από χώρους δικαιοδοσίας Ο.Λ.Ε. Α.Ε.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «η απρόσκοπτη λειτουργία και ορθή διαχείριση της αγκυροβολίας σκαφών, ιδιαίτερα στον λιμένα του Φονιά, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της διοίκησης του Ο.Λ.Ε. Α.Ε. εν όψει της επικείμενης λειτουργίας της Θαλάσσιας Ιεράς Οδού».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της νέας θαλάσσιας γραμμής Πειραιά – Ελευσίνας, όπως αυτός προωθείται σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της «Ελευσίνα 2023 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», Μιχαήλ Μαρμαρινό, ο λιμένας του «Φονιά» αποτελεί το ιδανικότερο σημείο όπου θα «δέσει» η αθηναϊκή τριήρης «Ολυμπιάς», εγκαινιάζοντας τη νέα θαλάσσια σύνδεση με την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2023. Επιπλέον, όπως αναφέρεται, ο ιστορικός λιμένας του «Φονιά» βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο των Ελευσινίων Μυστηρίων, προσφέροντας στους επιβάτες της Θαλάσσιας Ιεράς Οδού εύκολη πρόσβαση σε σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος κατά την επίσκεψή τους στην πόλη της Ελευσίνας.

Τελευταία Νέα