Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023 | 05:13
Αρχική Αττική Νότια Προάστια Αντίστροφη μέτρηση για το Ελληνικό - Εικόνες από τα σχέδια ανάπλασης 📷

Αντίστροφη μέτρηση για το Ελληνικό – Εικόνες από τα σχέδια ανάπλασης 📷

newsroom |

Ψηφίστηκε στη Βουλή η νομοθετική πρόταση για τη διανομή των δικαιωμάτων κυριότητας της εγκατάστασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού

Με ευρύτατη πλειοψηφία πέρασε την Τετάρτη από τη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η Σύμβαση Διανομής Ακινήτου – Σύσταση Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. Η συγκεκριμένη σύμβαση αποτελούσε ένα από τα βασικότερα και πιο κρίσιμα θέματα που αφορούν τις συμβατικές υποχρεώσεις και οδηγούν στην υπογραφή για τη μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» στην εταιρεία Lamda Development.

Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό υλικό που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του έργου του Ελληνικού, πρόκειται για το νόμο που αποδίδει στην Lamda Development, μέσω της απόκτησης της «Ελληνικό Α.Ε.», όταν αυτή συμβεί, την πλήρη κυριότητα του 30% της έκτασης (περίπου 1.800 στρέμματα) του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παράκτιας ζώνης, εξαιρουμένων του αιγιαλού και της παραλίας, καθώς και το δικαίωμα εκμετάλλευσης της υπόλοιπης έκτασης για 99 χρόνια, εξαιρουμένων των κοινόχρηστων και των κοινωφελών χώρων. 

Με βάση τη Σύμβαση Διανομής, η «Ελληνικό Α.Ε.» αποκτά:

– Δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε έκταση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% της επιφάνειας του πρώην Αεροδρομίου και σε έκταση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% της επιφάνειας της παράκτιας ζώνης, εξαιρουμένων του αιγιαλού και της παραλίας.

– Δικαίωμα επιφανείας στην υπόλοιπη έκταση του Μητροπολιτικού Πόλου εξαιρουμένων των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων. 

Με τη σύμβαση η εταιρεία εξασφαλίζει, πέραν όλων των οικιστικών αναπτύξεων, δικαίωμα πλήρους κυριότητας στις εξής προγραμματιζόμενες αναπτύξεις:

– Στο εμπορικό κέντρο επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

– Στο ψηλό κτίριο μεικτής χρήσης (ξενοδοχείο και γραφεία) επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

– Στο ψηλό κτίριο γραφείων επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

– Στο ένα ξενοδοχείο, στην περιοχή του παρακτίου μετώπου. 

Στις οικιστικές αναπτύξεις, στις οποίες η εταιρεία θα έχει επίσης δικαίωμα πλήρους κυριότητας, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

– Το ψηλό κτίριο κατοικιών στην περιοχή της μαρίνας (ύψους 200 μ.).

– Οι υπόλοιπες κατοικίες στο παράκτιο μέτωπο και

– Όλα τα οικιστικά κτήρια περιμετρικά του πάρκου.

Μέσω του δικαιώματος επιφάνειας αξιοποιούνται στο μέγιστο οι δυνατότητες που προσφέρει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και ουσιαστικά επιτυγχάνεται η απόκτηση για 99 έτη του δικαιώματος πλήρους αξιοποίησης και εκμετάλλευσης όλων των υπολοίπων αναπτύξεων του μητροπολιτικού πόλου, οι οποίες στη συνέχεια θα επιστρέψουν στο ελληνικό Δημόσιο.

Δικαίωμα επιφάνειας

Στις αναπτύξεις με δικαίωμα επιφανείας περιλαμβάνονται: 

– Η περιοχή στην οποία προγραμματίζεται να αναπτυχθεί το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με χρήσεις ξενοδοχείου, καζίνο, συνεδριακών και εκθεσιακών χώρων. 

– Το ξενοδοχείο και οι εμπορικές αναπτύξεις στη μαρίνα του Αγ. Κοσμά. 

– Όλες οι ψυχαγωγικές αναπτύξεις εντός του πάρκου.

Παράλληλα, η σύμβαση καταγράφει με λεπτομέρεια όλες τις ιδιαιτερότητες του μητροπολιτικού πόλου (όπως π.χ. οριοθετημένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, διατηρητέα και διατηρούμενα κτήρια κ.ά.), οριοθετώντας συγχρόνως με απόλυτη ακρίβεια όλους τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους. Πατώντας δε με απόλυτη ακρίβεια στα βήματα που έχουν προηγηθεί, ήτοι στο Π.Δ. έγκρισης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και τις ΚΥΑ εφαρμογής του, ταυτίζει πλήρως το πολεοδομικό με το ιδιοκτησιακό καθεστώς. 

Κτηματολογικά γραφεία Γλυφάδας και Π. Φαλήρου

Επιπρόσθετα, το ΦΕΚ της κυρωθείσας σύμβασης και του ειδικού διαγράμματος που την ακολουθεί, θα καταχωρηθεί στα Κτηματολογικά Γραφεία Γλυφάδας και Παλαιού Φαλήρου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται η μέγιστη δυνατή ασφάλεια δικαίου και πλήρης διαφάνεια και δημοσιότητα για όλους τους μελλοντικούς αγοραστές. 

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό υλικό, «το έργο του Ελληνικού είναι το όραμα της Ελλάδας του αύριο. Αποτελεί το μεγαλύτερο επενδυτικό στοίχημα της χώρας μας, το σημαντικότερο όχημα ανάπτυξης -ειδικά αυτή τη δύσκολη για την οικονομία της χώρας περίοδο- με την προσδοκία και προοπτική να αποτελέσει πολύ σύντομα ένα παγκόσμιο πόλο οικονομικής, επενδυτικής, πολιτιστικής και τουριστικής δραστηριότητας με πολλαπλά οφέλη για όλους.

Το έργο του Ελληνικού, το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης στην Ευρώπη αποτελεί το σύμβολο μετάβασης της χώρας στις ανάγκες και στις προτεραιότητες της επόμενης μέρας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Μια ολόκληρη πόλη 25.000 κατοίκων δημιουργείται στο Ελληνικό

Δείτε τις μακέτες του έργου:

Το masterplan
Πανοραμική θέα
Πανοραμική θέα – Η νέα ελεύθερη παραλία 1 χλμ.
Η νέα σύγχρονη μαρίνα με πλήθος από εστιατόρια, μαγαζιά και χώρους αναψυχής
Το νέο Αστικό και Επιχειρηματικό Κέντρο

Τελευταία Νέα